ZoSIA (NAC) i "szukajwarchiwach.pl "

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Przeczytałem ten help dwa razy. ;-)

W sumie zabawny. Wynika z niego, ze bazy składa się z kilku pomieszanych rodzajów/kategorii danych. Nie do końca łapię co kierowało autorami.
Duzo prościej byłoby wydzielic w jasny sposób kategorie typu rekordy z bazy pradziad.

Ale szukanie filtrem parafii mimo przeczytania helpu mi nie działa.
pozdrawiam
Piotr
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

kasiek - tu masz prościej
http://szukajwarchiwach.pl/media/attach ... _01_07.pdf
to jest dowód, że łatwiej czasem cząstkowo niż całościowo czy wręcz systemowo połatać

Piotrze: Pradziad jest "pod ASC", szwa - nie.
Pradziad i ELA był (jak się zdaje) odpowiedzią na delikatnie mówiąc niedogodności SEZAMowe zy IZAwe (tj hierarchiczne/drzewkowe)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Dokładnie. SzwA przeszukuje po różnych rzeczach, ww pewnym momencie dodano przeszukiwanie po pradziadzie dzięki temu nawet masz wszystko w jednym co nie zawsze znaczy lepiej ale wyszuka ci co ma jakieś archiwum z ASC nawet jeśli nie zaimplementowało u siebie Zosi.
Najprościej Piotrze podaj co szukasz, bo może nie ma tego w ogóle w zasobie skanów? Pomożemy szukać. Ja nawet nie będę musiał przeglądarki używać, bo mam to już w Excelu.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

"Ja nawet nie będę musiał przeglądarki używać, bo mam to już w Excelu."

to chyb anajlpesze podsumowanie:)))))
dpawlak

Nieaktywny

Owszem, by sprawdzić czy są skany z danej parafii na szwa nie muszę zaglądać na szwa, nawet liczbę skanów podam, nazwy i numery zespołów. Co w tym dziwnego?
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

hmm przez analogię?
do pradziada czy sezamu - wstawisz link prawda? takie natoralne -wyszukiwarka wyszukała, chcesz pokazać jak -wstawiasz lin, po herbacie
dobrego sformułowania użyłeś "dziwne" na sytuację
jest baza, jest wyszukiwarka, omawiamy ją, po czym "wiesz mam spisy -podaj to Co znajdę w spisach"
jak dla mnie - to pionta tego żartu:)
dpawlak

Nieaktywny

Włodku wtrąciłem o Excelu w kontekście tego, że nie wiadomo, czy to co szuka Piotr w ogóle jest zeskanowane lub w jakikolwiek inny sposób znajduje się w szwa (nie w pradziadzie) nie moja wina że nie rozumiesz co piszę i szukasz innego kontekstu niż właściwy, pogodziłem się z tym.

Natomiast jak będę wiedział czego szuka, będę wiedział że jest i będę wiedział co do tej pory wpisywał, będę mógł powiedzieć gdzie robi błąd w składni zapytania czyli nie tylko pomogę znaleźć to co szuka dziś ale poradzę jak szukać na przyszłość.
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Czyli tak. Najpierw ustalmy czy jest. Jak jest to się zastanowimy jakie pytanie zadać wyszukiwarce żeby znaleźć:)
Taki żarcik:)
dpawlak

Nieaktywny

Może być i jako żarcik. Jeśli jednak powiem prawidłową składnię pytania do poszukiwanego zespołu ale zespołu nie ma w szwa to Piotr gotów stwierdzić że:
- źle poradziłem, bo nie działa
- że nie oznaczono zespołu jako zespołu ze skanami
- że przeglądarka ma błędy itp.
i wszystkie te stwierdzenia będą błędne.
Już przecież sugerował że wyśle zapytanie do SzwA posodzając że coś sknocili i nie biorąc pod uwagę że sam coś robi nie tak albo "szuka tego czego nie zgubił", też żarcik.
Awatar użytkownika
Paula257

Sympatyk
Adept

Post autor: Paula257 »

Czy ktos juz podal liste nowych zespolow? Jezeli nie, lista z 07/01/2014 ponizej.

http://www.nac.gov.pl/node/739

http://nac.gov.pl/files/swa_share_2013_01_07.pdf
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Kolego Darku,
Jakże miło, ze o mnie pamietasz. Bez Ciebie nie ma juz dla mnie świtu.
Tak sie jednak złozyło, ze wiem czego szukam i jak sądzę wiem czy to jest czy nie na szwa. Mam dwie parafie, które dostarczą mi zabawy na jakis czas.
Tym niemniej dziekuję za propozycje skorzystania z Twojego excela. Jak się domyślam nie wyłaczyłes w nim funkcji filtrowania, wyszukiwania, sortowania i tabel przestawnych oraz funkcji typu wyszukaj pionowo więc jestem pewny, ze da się w nim znaleść wszystko.
Jesli jednak wyłaczyłes, zeby zachowac mozliwa spójność z rozwiązaniem na SZWA to wiele mi to nie pomoże.

Należe do pokolenia dbase i lotusa i zapewniam Cie, ze nawet tak niezwykle podbramkowej sytuacji jakoś sobie poradzę na drut ale zawsze.
Tyle, ze to pokolenie zakładało, ze programu zwłaszcza prostego da sie nauczyc bez czytania helpa. I jakos się dawało.

Autorzy SZWA, którym zresztą nalezy sie order podwiązki lub inny równie prestizowy, niestety jednak co nieco zawalili ostatni element projektu tj zapomnieli dla kogo całe to zamieszanie.

Oczywiscie masz racje idąc za helpem można sie dowiedziec co oznaczają, niektóre zakałdki. Tym niemniej gdyby był to serwis MH czy FS czy inny profesjonalny to taka wyszukiwarka by nie przeszła. Taka jest prawda. Bo wyszukiwarka jest dla uzytkowników a nie odwrotnie.

Niestety mimo Twojego osobistego wsparcia i zapewnień, ze wszystko jest ok nie wiem nadal czemu nie działa również filtr parafialny. Ale napew no znajdziesz jakies ważne wytłumaczenie w helpie na stronie 32.

Tak po poogladaniu tej bazy nie wiem tez do końca czemu rozumienie "zaweżenie do danych z bazy pradziad" zdaniemi twórcy tegoz miałboby oznaczac coś innego niż tego czego sie człowiek by spodziewał czyli pradziad zlinkowany ze skanami. Co ciekawe numerki zespołów i jednostek sa szczęśliwie jakos takie same więc to robota na poziomie studenta I roku informatyki albo zdolnego licealisty.
Ale zapewne Ty wiesz jaka jest przyczyna. I znajdziesz kilka ważnych argumentów na obronę tego rozwiązania.

taka złośliwa postac jak ja gdyby robiła tę wyszukiwarke i jesli juz miałaby zaimplementowac pradziada (choc nie wiem po co bez linków) to z boxem np przeszukaj wyłacznie bazę danych pradziad bez skanów. Obecne brzmienie boxa jest zwyczajnie bez sensu.

miłego i do nastepnego przeczytania
pozdrawiam
Piotr
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Moim zdaniem problem nie polega na błędnym wyszukiwaniu przez wyszukiwarkę, tylko na błędnej koncepcji (nieintuicyjnej) działania zakładki na głównej stronie "Akta metrykalne i stanu zywilnego"
A jak powinno być:
1. Wszystkie opcje: Zespoły, Jednostki, Obiekty powinny być domyślnie ZAZNACZONE! W tym momencie wpisując dowolną frazę do okienka wyszukiwania otrzymujemy komplet wyników, który następnie możemy zawęzić poprzez ODZNACZANIE zespołów, jednostek lub obiektów i ew. ZAZNACZANIE pola "Tylko jednostki ze skanami".
2. Nieporozumieniem jest wprowadzająca w błąd nazwa pola " Akta metrykalne i stanu cywilnego", która powinna nazywać się "Baza Pradziad" albo podobnie.
3. Nie wiadomo czemu w tej zakładce ktoś domyślnie zaznaczył tylko Pradziada, co po kolejnym zaznaczeniu pola "Tylko jednostki ze skanami" powoduje efekt w postaci braku wyników.

Rozwiązanie jest bardzo proste i szybkie:
- Zmienić nazwę na pola " Akta metrykalne i stanu cywilnego" na np. "Baza Pradziad"
- Domyślnie zaznaczyć wszystkie pola: Jednostki, Zespoły, Obiekty, które poźniej sobie użytkownik może odznaczać filtrując otrzymane wyniki.

I będzie działać tak jak trzeba. Czyż nie?
Bo FILTROWANIE polega na OGRANICZANIU wyników, a nie ich DODAWANIU.

EDIT: W Pomocy jest napisane "Domyślnie wyszukiwarka przeszukuje cały dostępny zasób" co jest nieprawdą, zgodnie z tym, co napisałem wcześniej.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Myślę, ze to dobre podsumowanie.

Ale ale!
Prawdopodobnie autor zrobił to tak: sa dwie nieależne bazy danych: rekordy na szwa i rekordy Pradziada.
Wyszukwanie przeszukuje obie i standardowo zwraca wyniki z obu (czytaj jesli są skany zwraca cos jak podwójnie)
Pewnie ktos uznał, ze to jest wygodnie bo zrobł 2 w 1 jak Wash and go.

oto wyszukiwanie dla np hasła Pomiechowo bez filtrów

Pradziad: 73/688/0
Pomiechowo, gmina Pomiechówek
1808-1812, 1816-1825
urząd stanu cywilnego urodzenia
Archiwum Państwowe w Warszawie Oddział w Grodzisku Mazowieckim

Zespół: 73/688/0 Skany: 646
Akta stanu cywilnego gminy Pomiechowo
[1770]1808-1825
Archiwum Państwowe w Warszawie Oddział w Grodzisku Mazowieckim

wyszukiwanie zwraca dwa zblizone rekordy z tego samego archiwum
jeden z Pradziada (w dziwacznej nomenklaturze autora = Akta metrykalne i stanu cywilnego)
jeden z bazy danych skanów na szwa
numery zespołów są szczęśliwie takie same

Ale, zeby było zabawniej chyba nie dla wszystkich archiwów dane z Pradziada są dostepne (np. dla Siedlec chyba Pradziada nie obejmuje a dla Grodziska są) . Więc czasem masz dwa rekordy a czasem jeden.

Np hasło czerwonka daje jedynie wynik w opcji Pradziada tylko dla czerwonki z Pułtuska a nie pokazuje z Siedlec parafii czerwonka liwska.

Naprawde bardzo interesujaca implementacja. Może ktos jakąś mała prace magistrska by popełnił? I empiryczna będzie. :-)
pozdrawiam
Piotr
dpawlak

Nieaktywny

Nie ma nic z Pradziada poprzez Szwa w AP Siedlce, tak samo jak z AP Płock. Domniemam, że może to dotyczyć innych AP, które dopiero w tym roku zostały włączone do SzwA. Problem nie dotyczy AP Lublin i AP Zamość ale one funkcjonują w Szwa nie od wczoraj. Dalej nie sprawdzałem, zadanie zbyt trywialne nawet na pracę licencjacką, a co dopiero magisterkę. Przypuszczam, że ta niedogodność jest przejściowa i będzie trwała dopóki nie zostanie zewidencjonowany cały zasób związany z aktami stanu cywilnego w danym AP.
Zastaliśmy bazę w rozkroku i się podniecamy, że programiści coś sknocili, to nie musi być do końca tak. Na dzień dzisiejszy Szwa nie obsługuje pytania dla zasobów pradziad z kilku archiwów.
Pytanie czy celowo jest to wyłączone, czy ktoś to zrobił przypadkiem i nieświadomie. Znalazło by się kilka powodów, gdzie takie celowe wyłączenie się przydaje i powoduje łatwiejszą kontrolę tego co AP wrzuciło do Zosi oraz zmniejsza potencjalną liczbę błędów takiej kontroli.
skała

Sympatyk

Post autor: skała »

Lista skanów z części archiwów podanych poniżej (zachodnia część Polski), z oznaczeniem na mapie, dostępna jest w projekcie BaSIA, pod adresem http://basia.famula.pl/skany

Archiwum Państwowe w Bydgoszczy (6)
Archiwum Państwowe w Bydgoszczy Oddział w Inowrocławiu (7)
Archiwum Państwowe w Kaliszu (11)
Archiwum Państwowe w Koszalinie (26)
Archiwum Państwowe w Lesznie (34)
Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim (48)
Archiwum Państwowe w Poznaniu (53)
Archiwum Państwowe w Poznaniu Oddział w Koninie (54)
Archiwum Państwowe w Zielonej Górze (89)
Archiwum Państwowe w Poznaniu Oddział w Gnieźnie (92)

Pozdrawiam
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”