Pomoc w odczytaniu nazwiska
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Slawinski_Jerzy

Witam
Chciałbym zwrócić się z prośbą o pomoc w odczytaniu nazwiska panieńskiego żony zmarłego:
https://imageshack.com/i/ghl5bgj
"zostawiwszy po sobie owdowiałą żonę Mariannę z ??" Podejrzewam, że dwie pierwsze litery nazwiska to Sk...
Jest to parafia Biała (Płock), może ktoś zetknął się z podobnym nazwiskiem.
pozdrawiam serdecznie
Jurek
Chciałbym zwrócić się z prośbą o pomoc w odczytaniu nazwiska panieńskiego żony zmarłego:
https://imageshack.com/i/ghl5bgj
"zostawiwszy po sobie owdowiałą żonę Mariannę z ??" Podejrzewam, że dwie pierwsze litery nazwiska to Sk...
Jest to parafia Biała (Płock), może ktoś zetknął się z podobnym nazwiskiem.
pozdrawiam serdecznie
Jurek
Hej,
osobiście stawiał bym na "Mariannę z Skierskich". Jednak moje doświadczenie w odczytywaniu rękopisów jest jeszcze mizerne, więc poczekałbym jeszcze na odpowiedź kogoś bardziej zaprawionego w bojach.
Pozdrawiam,
Kuba
osobiście stawiał bym na "Mariannę z Skierskich". Jednak moje doświadczenie w odczytywaniu rękopisów jest jeszcze mizerne, więc poczekałbym jeszcze na odpowiedź kogoś bardziej zaprawionego w bojach.
Pozdrawiam,
Kuba
- Agnieszka_Wójcik

Witam
Moim zdaniem to " Marianna ze Skurskich"
Moim zdaniem to " Marianna ze Skurskich"
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Agnieszka Wójcik
Witam!
Również "obstawiam"
Skierska.
pozdrawiam Katarzyna
Również "obstawiam"
pozdrawiam Katarzyna
-
Stanisław_Szwarc

Witam,
mnie też wydaje się, że chodzi o "Skierskich".
Z metryki wynika, że zmarły raczej nie opuszczał Białej, więc może około 1810 w Białej albo sąsiednich parafiach dałoby się odnaleźć metrykę ślubu Jana i Marianny?
Pozdrowienia
Staszek
mnie też wydaje się, że chodzi o "Skierskich".
Z metryki wynika, że zmarły raczej nie opuszczał Białej, więc może około 1810 w Białej albo sąsiednich parafiach dałoby się odnaleźć metrykę ślubu Jana i Marianny?
Pozdrowienia
Staszek
Ja też bym obstawiał "Maryannę z Skierskich".
Ja zawsze w takich przypadkach porównuję litery, "zbitki" liter występujące w powszechnie znanych wyrazach w tym samym tekście.
Pozdrawiam,
Zelig
Ja zawsze w takich przypadkach porównuję litery, "zbitki" liter występujące w powszechnie znanych wyrazach w tym samym tekście.
Pozdrawiam,
Zelig
-
Slawinski_Jerzy

Bardzo wszystkim dziękuję
Marianna pochodziła (wg metryki zgonu) z Chełpowa, to chyba parafia Trzepowo. Na razie nie odnalazłem metryki ślubu, będę szukał dalej.
Udało mi się natomiast odnalezc metrykę chrztu jednego z dzieci Jana i Marianny, tam już dość wyraznie widać nazwisko "ze Skierskich".
pozdrawiam serdecznie
Jurek
Marianna pochodziła (wg metryki zgonu) z Chełpowa, to chyba parafia Trzepowo. Na razie nie odnalazłem metryki ślubu, będę szukał dalej.
Udało mi się natomiast odnalezc metrykę chrztu jednego z dzieci Jana i Marianny, tam już dość wyraznie widać nazwisko "ze Skierskich".
pozdrawiam serdecznie
Jurek