Problem z metrykami chrztu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Witam,

Analizując urodzenia w parafii Biała udało mi się odnależć pięcioro dzieci Jana i Marianny Lichockich, które przyszły na świat pomiędzy 1819 a 1830 rokiem.
Pierwsze troje dzieci (1819, 1822 i 1825) przyszło na świat z Jana i Marianny z Plebanów, trzecie (1827) z Jana i Marianny z Woronieckich, czwarte (1830) z Jana i Marianny ze Skierskich. Kolejnych już nie szukałem. Tak więc w Białej albo było trzech Janów Lichockich żonatych z trzema Mariannami, albo któs tutaj dobrze namieszał :)
To pierwsze raczej nie wchodzi w grę, więc jak to możnaby wytłumaczyć?
Dodam, że nie odnalazłem metryki ślubu żadnego z Janów Lichockich.

pozdrawiam
Jurek
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Brakująca (-e) metryki ślubu rozjaśni (-ą) sytuację. Prawdopodobnie w grę wchodzi zmiana nazwisk/błędnie zapisane nazwisko (co najmniej w jednym przypadku), ale istnienia dwóch różnych małżeństw nie można wykluczyć (mam przypadek w którym 2 małżeństwa nazywają się identycznie, tzn mężowie takie same imiona i nazwiska i ich żony takoż, mieszkali w tej samej miejscowości, ślub brali w tej samej parafii itd.).

Poszukaj tych brakujących metryk ślubu, także dzieci - powinny być w nich wymienione dane rodziców, może się zdażyć że będziesz miał w urodzeniu dziecka nazwisko matki X a w jego akcie ślubu Y - to (występujące niejednokrotnie) powinno rozjaśnić sytuację.
Żeby się czegoś dowiedzieć o ew. ponownym małżeństwie (druga żona o tym samym imieniu co poprzednia - to też bywało) - przeanalizuj wiek matki w metrykach chrztów dzieci (jeśli podany) no i zgony.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

Warto także poszukać aktów zgonu, tam często pisano, gdzie się takie osoby rodziły, kto był rodzicami itd. Ja tak wczoraj znalazłam szukaną przeze mnie od 4 lat gałąź rodziny :)
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”