Co zawiera akt dzierżawy z 1845

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kuntz

Sympatyk

Post autor: kuntz »

Witam

Co może zawierać akt dzierżawy ziemi z 1845r.? (dopisane po informacji Zygmunta)Czy zapisywano w nim informacje o dzierżawiącym typu imię ojca, nazwisko matki lub skąd przybył osadnik?

Akt spisany w kancelarii Ignacego Budrewicza w Częstochowie na 6 niewiadomo jak dużych stronicach.

Nie będzie mnie przez jakiś czas w kraju a korespondencja z Archiwum jeszcze do mnie nie dotarła.

Dziękuję

Kuntz
Ostatnio zmieniony sob 11 sty 2014, 13:59 przez kuntz, łącznie zmieniany 1 raz.
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Witam
Akt dzierżawy -czego?
Trudno z góry przewidzieć, jakie dane zawiera akt z 1845 roku. Ale na pewno jakoś identyfikuje obie strony kontraktu. Przy czym, trzeba sobie zdawać sprawę , że ugoda odnosi się do prawa tamtego czasu i obyczaju także. Wedle mojego doświadczenia z lektur zapisów tego rodzaju, to duża uwaga była przykładana do meritum, a więc wzajemnych świadczeń obu stron. Świadczenia te, były opisywane, tak jak i dziś, precyzyjnie i w sposób wyczerpujący. Na zasadzie- ile komu, kiedy, kto musi dać za otrzymane dobra lub świadczenia. Pełna jasność wzajemnych zobowiązań. Zobowiązania były rozkładane w czasie i opis ich był dublowany, gdy trzeba było zabezpieczyć wartość wpłacanych kwot przed inflacją . Jeżeli zaś chodzi o osoby kontraktu, to mogą być wymienione np dzieci układających się stron , czasem rodzice, którzy dzierżawili część swoich ziem zięciowi, a nawet rodzeństwo, szwagrowie, którzy byli plenipotentami swoich żon.Poza tym, przenoszono zobowiązania wobec innych osób, na płatników należnych stronom kwot. Możliwości jest wiele. Tak wiele, ile mogły ich stworzyć ówczesne stosunki społeczne.
Pozdrawiam
Zygmunt
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, tak się składa ze mam akta z lat od 1810 i 1840 i trochę młodsze w naszą stronę, ale w żadnym nie ma podanych rodziców tego kupującego, lub dzierżawcy, dzieci są ale dorosłe i będą jako następcy. Wymienieni ci w kontrakcie są z żonami, co dotyczy np. tej ziemi.
O pochodzeniu skąd kto pochodzi ( mieszka) to może być. Najdokładniej jest w testamencie, są rodzice i ich dzieci z miejscem zamieszkania, opis i podział danego majątku, lub domu. Tylko mój przykład nie jest regułą na cały kraj, to co mam jest w Sandomierskim, w innych rejonach mogło być inaczej ; pozdrawiam - Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”