Nazwisko: Kempiński
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=5228&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Tak mam informacje i co z tego jesli wiadomosc pana W.Konrada jest z 2009 roku.
Re: Nazwisko: Kempiński
Witam. Czy ma Pan/Pani przodków wśród Kempińskich/Kępińskich z Działoszyna? Ja mam przodków Kempińskich z Działoszyna. Mieszkali tam z dziada pradziada.Lind pisze:Tak mam informacje i co z tego jesli wiadomosc pana W.Konrada jest z 2009 roku.
Pozdrawiam
Piotr
Re: Nazwisko: Kempiński
Ja mam Kempistych/ Kępistych z wioski Chruśnice i Borek z parafii Czerwin pozdrawiam Anna
-
Pawłowski_Henryk

-
Wojciechowicz_Krzysztof

Każdy chciałby mieć taką rodzinę!
Przed wojną restauracja Kempinskiego była najlepszą w Berlinie.
Teraz do Kempińskiego należą najbardziej ekskluzywne hotele/restauracje, jak słynny Hotel VierJaheresZeiten w Monachium,
jeszcze bardzie słynny historyczny Hotel Adlon w Berlinie, i wiele innych.
Pozdrawiam
Krzysztof Wojciechowicz
Teraz do Kempińskiego należą najbardziej ekskluzywne hotele/restauracje, jak słynny Hotel VierJaheresZeiten w Monachium,
Pozdrawiam
Krzysztof Wojciechowicz
Ci Kempińscy od hoteli o których piszesz to rodzina żydowska: http://pl.wikipedia.org/wiki/Berthold_KempinskiWojciechowicz_Krzysztof pisze:Każdy chciałby mieć taką rodzinę!
Pozdrawiam
Krzysztof Wojciechowicz
W XIX w. było wielu Żydów o nazwisku Kempiński w Wielkopolsce. Moi Kempińscy to rodzina polska - mieszczanie z Działoszyna.
Pozdrawiam
Piotr
-
Wojciechowicz_Krzysztof

A, to przepraszam. Teraz cały galimatjas z tymi nazwiskami - rodziny żydowskie nazywają się także Potoccy, Zamoyscy,
Lanckorońscy. Prawie każda rodzina polska ma sobowtóra.
Niedawno moja córka w Grecji pytała, skąd mamy kuzyna rabina? Na Internecie jest bardzo popularny rabin reformowany w Warszawie Stas Wojciechowicz, urodzony w latch 70-tych w Taszkiencie z ojca Polaka i matki Żydówki.
W biogramie Stasa jego ojciec wymieniony jest jedynie jako nazwisko - wychowała go jego matka w Izraelu i w Ameryce.
Odbywając służbę wojskową w Izraelu, musiał napewno zhebraizować nazwisko, ale przyjechawszy do Polski posługuje się polskim. Trochę nieuczciwie, ale co zrobić.
Pozdrawiam
Krzysztof Wojciechowicz
Lanckorońscy. Prawie każda rodzina polska ma sobowtóra.
Niedawno moja córka w Grecji pytała, skąd mamy kuzyna rabina? Na Internecie jest bardzo popularny rabin reformowany w Warszawie Stas Wojciechowicz, urodzony w latch 70-tych w Taszkiencie z ojca Polaka i matki Żydówki.
W biogramie Stasa jego ojciec wymieniony jest jedynie jako nazwisko - wychowała go jego matka w Izraelu i w Ameryce.
Odbywając służbę wojskową w Izraelu, musiał napewno zhebraizować nazwisko, ale przyjechawszy do Polski posługuje się polskim. Trochę nieuczciwie, ale co zrobić.
Pozdrawiam
Krzysztof Wojciechowicz
-
tomek_k_1985

Moi przodkowie Kępińscy pochodzą z powiatu kozienickiego. Najstarszy znany mi przodek to Stanisław Kępiński mąż Felicianny z Kłopocińskich który zmarł w 1811 w Adamowie w parafii Brzóza. Starszych metryk niestety brak. Przodkowie na przełomie XIX i XX wieku mieszkali we wsi Zielonka Nowa pod Zwoleniem.
Pozdrawiam
Tomasz
Pozdrawiam
Tomasz