Wielożeństwo-XIX wiek

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mantua1

Sympatyk

Post autor: mantua1 »

Tak wszystko sie zgadza bardzo dziękuje:)Widzę że Wojciech Klocek brat Anny asystował przy wszystkich 8 dzieciach siostry-podobnie jak przy zgłaszaniu zgonu Wawrzyńca Piłata-myślę że na 99% dzieci po 1873 roku były Wawrzyńca i Anny:)Czy możesz rzucić okiem na akt Wawrzyńca Kokoszki z Majdanu??Może znajdzie się tam jakaś poszlaka??
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Tempo niesamowite - już rzuciłam. Może trzeba znaleźć akt ślubu tego Kokoszki i dowiemy się skąd on jest. Albo akt zgonu. Żeby tylko za bardzo nie wędrował. :)

Przy chrzcie Marcina Kokoszki świadkiem był Paweł Ligęza, który też towarzyszył aktom Wawrzeńca Piłata. To był już rok 1876.
mantua1

Sympatyk

Niestety Kokoszki widać po kilkuletnim pobycie w Świdniu wyjechali stamtąd:(Zdaje się że bez wycieczki do archiwum nic nowego nie uda się ustalić:(
Wiem tyle że Anna wyszła za mąż w 1887 roku w wieku 43 lat za Marcina Wosia-w dalszym ciągu mieszkała we Świdniu-i w dalszym ciągu jak widać była zdolna do rodzenia dzieci bo w 1888 roku rodzi córkę Mariannę:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... n612808051
Monika możesz jeszcze ten akt przetłumaczyć?
Pozdrawiam
MonikaMaru

Sympatyk

Witam,

Jeszcze przyszła mi taka myśl, czy ten Kokoszka nie był krewnym Wawrzyńca i po 1873 mógł się ujawnić.

Do Lublina spróbuj zamailować. Na maile archiwa zwykle szybko odpowiadają i podają termin realizacji. Wyroki Trybunału Cywilnego za lata 1835-1873 są w zesp. 35/249/0-22. Może w tych aktach jest dołączony wyrok Konsystorza (podaj numery wezwania Prokuratora i wyroku Konsystorza). I tak samo zapytaj o ewentualne alegaty do aktu ślubu z 1864r. Zwykle kosztuje długie szukanie, ale jak podasz namiary na konkretne akty, to może nie skoszą Cię. Dla porównania z mojego doświadczenia w innych archiwach - za szukanie w dziesięcioleciu zapłaciłam 70,- (bez skanów), a za odnalezienie aktu w jednym tylko roku - nic oprócz 1,- za skan.

Ten Jeżów zaplątał mi się, bo wcześniej przeglądałam w internecie o parafii Stany, do której należała Maziarnia. Oni mają akta począwszy sprzed 1800.

http://www.stany.sandomierz.opoka.org.p ... storia.htm

Zajrzałam też do Gazety Sądowej Warszawskiej i przejrzałam kilka artykułów na temat wielożeństwa. Kara była okropna - zsyłka na Syberię. Dlaczego Wawrzeniec pozostał we wsi? Może były jakieś okoliczności łagodzące?

I akt, o który prosisz.

219. Świdno
1. Chodel 25.VIII./6.IX.1888 o 6-ej po poł.
2. Woś Marcin rolnik, 54 lata mający, zam. w Świdnie
3. Wawrzeniec Chudzik 35 lat i Antoni Zieliński 36 lat mający, włościanie zam. w Świdnie
4. płci żeńskiej urodzone w Świdnie 24.VIII./5.IX.br o 10-ej w nocy
5. prawowita małż. Anna z Klocków 40 lat mająca
6. MARIANNA
7. Antoni Zieliński i Józefa Chudzik
Ochrzcił ks. Józefat Kędrzyński wikary

Pozdrawiam,
Monika
teresa_kluba

Sympatyk

Post autor: teresa_kluba »

Witam,

Gdzie urodził się Wawrzyniec Piłat? Wiadomo może?

W Świdnie Wawrzyniec Piłat pojawia się wraz z narodzeniem się Hipolita w 1861 r.
W 1864 umiera „Marianna z Dulów” i co dalej to mniej więcej wiadomo.
Co ciekawe, są przy Mariannie i Wawrzyńcu dzieci w Świdnie , jest Wiktoria, - która urodziła się w „Galicji” co wiemy z jej aktu ślubu – i nie protestowała? Że to nie jej matka jest? Chyba, że Galicję Wawrzyniec opuścił już z inną żoną niż ta pierwsza, która po nim owdowiała. Czy w ogóle Wawrzyniec w Galicji był? Czy tylko jego żona tam się urodziła. Ale czy to wiemy na pewno? To, ze w 1881 pozostaje po Wawrzyńcu wdowa w Galicji to tak zeznaje Wojtek Klocek przy zgłoszeniu zejścia. Wojtek przemieszczał się tylko między Godowem a Świdnem, bywał w Chodlu co najwyżej, mógł wiedzieć tyle ile Wawrzyniec mu powiedział , albo zeznał Wojtek tyle ile sam chciał .

Skąd wiadomo, ze do Świdna Wawrzyniec przybył wprost z „Galicji Austriackiej”?
Pojawiają się dwie rodziny przed datą 1861 Wawrzyńca Piłata w okolicy.
Pierwsza to: Wawrzyniec Piłat i Marianna z Dulów – Matczyn 1857 r. - urodzenie syna Jana,
W Matczynie rodzice: Piłat Wawrzyniec i Marianna (do sprawdzenia czy to ci sami) w latach 1854 do 1859 mają dzieci.
Druga rodzina to: Wawrzyniec Piłat i Ewa Hałaj – Popkowice – dzieci rodzą się od 1852 do 1862.

Chyba jednak to Piłat Wawrzyniec był tym skorym do żeniaczki wielokrotnej. Matczyn, Popkowice, Chodel, Swidno to na nasze czasy niewielkie odległości pomiędzy nimi. Ale wtedy to jazda furmanką czy przemarsz pieszo z rodziną dzień czy kilka dni zająć mogło. Zniknąć z jednego miejsca i zacząć „nowe życie” czy też prowadzić podwójne życie we wsiach o kilkanaście, kilkadziesiąt kilometrów oddalonych od siebie, było łatwo. Co przez ileś lat się Wawrzyńcowi udawało.

I ten Kokoszka? Pseudonim artystyczny na występach Piłata? Kokoszka nazwisko bardzo popularne niestety – wszystkie wiadomości z http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=139
Kokoszka vel Piłat, Piłat vel Kokoszka na dziś, jak dla mnie, zmylił wszystkie tropy i pogonie, i obalił moje „teorie”.

A Anna, jak gdyby nigdy nic się nie wydarzyło, jest w stałym związku, którego owocem są dzieci. Z kim?

pozdrawiam
Teresa
mantua1

Sympatyk

Też odnalazłem Wawrzyńca Piłata i Mariannę Dul w Matycznie a konkretnie we wiosce Balin!Czy to ci sami??Wiek niezbyt się zgadza ale tak jak pisała Monika nie jest to pewna informacja i często zaniżano i zawyżano wiek.Więc może Wawrzyniec po ucieczce z Marianną zmieniał co jakiś czas miejsce zamieszkania by zmylić trop??Czy jest możliwe że Wawrzyniec tak naprawdę nazywał się KOKOSZKA??Przyjął tożsamość Piłata by wieść życie z Marianną Dul i Anną Klocek??Skoro tak to czemu w akcie zgonu jest już PIŁATEM??Nie mam już pomysłów:(

P.S.W odpowiedzi dla Teresy-według aktu ślubu z 1864 roku Wawrzyniec przyszedł na świat we Słup Maziarnia Cyrkule Rzeszowskim z ojca Adama i Agnieszki z Warchołów.

Pozdrawiam
Marek
teresa_kluba

Sympatyk

Post autor: teresa_kluba »

Witam,

„Wielożeństwo” w tym przypadku może oznaczać tylko bigamię ale nie wyklucza, że Kokoszka vel Piłat tych małżeństw nie zawarł więcej, równocześnie trwających.

Tożsamość mężczyzny, który pomiędzy 1864 r a 1873 występował jako Wawrzyniec Piłat i mąż Anny Klocek została zapewne, ponad wszelką wątpliwość, ustalona. Zajmował się tym i prokurator, sąd cywilny, konsystorz itd., Ale wiedza o tym, kim był, przynajmniej w czasie 1864-1873 jest zawarta w archiwum, niestety, i do czasu odczytania wyroku i innych dokumentów można tylko gdybać.

Skąd wiadomo, że Wawrzyniec Piłat urodził się w Słup Maziarnia parafia Stany(okolice Stalowej Woli)? Czy jest jego metryka urodzenia?

Skąd wiadomo, że w Słup Maziarnia parafia Stany Wawrzyniec i Marianna Dul wzięli ślub? Jest ten akt zawarcia małżeństwa?

Czy jest metryka zgonu Marianny Piłat z domu Dul, zmarłej w Swidnie /Świdniu? – się pisze?/ w 1864 r.? Czy tylko wieść o jej śmierci jest pośrednia – z aktu ślubu Wawrzyńca z Anną? Jeśli nie ma, to warto ja odszukać, może zawiera takie dane, które potwierdzą, czy może wykluczą która/jaka kobieta wtedy zmarła? Czy na pewno Anna z Dulów?

Anna miała w czasie „trwania legalnie” jeszcze małżeństwa trójkę dzieci. Co się z nimi stało później? Jeśli Jan, Józef, Franciszka zakładali swoje rodziny to czy są ich akty ślubu? Kto w nich występuje jako ojciec? Czy w ich metrykach urodzenia też zostały dokonane jakieś zmiany? Adnotacje?

Pytam i o odpowiedź proszę , jeśli te metryki są to o linki do nich proszę też :D

pozdrawiam
Teresa

PS. Jeden z moich pradziadków chyba też takie gry i zabawy uprawiał. Ścigam go i nic, ani się nie urodził, ani nie umarł, a po dodze .... to .... już sama nie wiem :D Tu Kokoszkę vel Piłat namierzono, a mojego nie :roll:
mantua1

Sympatyk

Los trójki dzieci Wawrzyńca i Anny mam zbadany bardzo dokładnie bo sam wywodzę się od jednego z nich:)JAN,JÓZEF i FRANCISZKA zachowali swoje nazwiska co dowodzi ich aktu ślubu:
Rok 1886:Małżeństwo Michała Skarbka z Franciszką Piłat:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1585553125
Akt numer 11
Rok 1892-Małżeństwo Jana Piłata z Katarzyną Maliszewską:
Akt numer 58
Józef brał ślub w parafii Boby do którego nie mam dostępu.
Więc tak jak widać nie zmieniona im nazwisk.
Aha tu link do zgonu Marianny Piłat zd Dula(akt ten już przetłumaczony na poprzedniej stronie):
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/1659/ ... yvreyrW9hg

Pozdrawiam
Marek
MonikaMaru

Sympatyk

Para z parafii w Matczynie - Piłat Wawrzyniec i Marianna z Bandochów? v. Dulów v. Gulów?(nazwiska podawane w aktach dzieci) to ta sama para, która pojawiła się w Chodlu. Dzieci urodzone we wsi Babin par. Matczyn - Jan(1857-1858) i Franciszek (1854-1856) zmarły tam. Natomiast Antoni ur. w 1859 w Babinie zmarł w wieku 2 lat w Chodlu w 1861.

Para z Popkowic chyba nie. Ewa z Hałajów zmarła w 1871, a dzieci tej pary rodziły się w 1852, 1854, 1858 i 1862.
mantua1

Sympatyk

Moniko masz rację!
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/1659/ ... 4l-9LFP65A
Antoni Piłat lat 2 syn Wawrzyńca i Marianny zmarł we Świdniu.
Zmarli wcześniej Jan i Franciszek byli synami Wawrzyńca i Marianny z Dulów(według ich aktów zgonu)
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/1876/ ... -ecs4zal7A
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/1876/ ... bHTCAUWx9A
Dzięki temu wiadomo że Wawrzyniec i Marianna w latach 1854-1860 mieszkali w Balinie parafia Matycz!!Muszę koniecznie przebadać tą parafię z wcześniejszych lat-coś się znajdzie:)
Pozdrawiam i dziękuje:)
MonikaMaru

Sympatyk

Marku, to jest wieś Babin w parafii Matczyn. Wchodzę tam poprzez lubgens, bo ta wyszukiwarka z archiwum czasami robi co chce.

http://szukajwarchiwach.pl/35/1876/0#tabJednostki
Pozdrawiam,
Monika
mantua1

Sympatyk

Właśnie przeczesuje księgi z Matczyna i Chodla-na podstawie różnych aktów próbuje ustalić w jakich latach Wawrzyniec i Marianna przybyli do Babina i do Świdna-pewne jest iż przed Świdnem był Babin a przed Babinem??Właśnie co??Według aktu małżeństwa Wiktori Piłat córki Wawrzyńca i Marianny urodziła się ona we Dąbrowie-odnalazłem inną córkę Wawrzyńca-Katarzynę która w 1869 roku wychodzi za mąż za Jana Piłata.Czy można odczytać w jakiej miejscowości urodziła się Katarzyna Piłat córka Wawrzyńca i Marianny??(mam nadzieje że dobrze odczytuje imiona bo z moją cyrylicą jest kiepsko):
Pozdrawiam
Marek
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Krzysiek_ »

mantua1 pisze:Właśnie przeczesuje księgi z Matczyna i Chodla-na podstawie różnych aktów próbuje ustalić w jakich latach Wawrzyniec i Marianna przybyli do Babina i do Świdna-pewne jest iż przed Świdnem był Babin a przed Babinem??Właśnie co??Według aktu małżeństwa Wiktori Piłat córki Wawrzyńca i Marianny urodziła się ona we Dąbrowie-odnalazłem inną córkę Wawrzyńca-Katarzynę która w 1869 roku wychodzi za mąż za Jana Piłata.Czy można odczytać w jakiej miejscowości urodziła się Katarzyna Piłat córka Wawrzyńca i Marianny??(mam nadzieje że dobrze odczytuje imiona bo z moją cyrylicą jest kiepsko):
Pozdrawiam
Marek
Urodziła się w Sewerynówce. Jednak nie jest to córka tego Wawrzyńca Piłata, a innego, męża Marianny Duń (Dunia), zmarłej w 1873. W akcie wyraźnie jest "zamieszkała przy rodzicach".
mantua1

Sympatyk

Szkoda:(Nauczyłem się rozpoznawać jedynie imię Wawrzyniec i imię Marianna-ale to faktycznie nie oni-ale szukać będę dalej;)

Pozdrawiam
Marek
MonikaMaru

Sympatyk

25. Sewerynówka
1. Chodel 2/14.XI.1869 o 1-ej po poł.
2. Stanisław Malszczy? 45 lat i Tomasz Dacek 40 lat mający rolnicy zamieszkali w Karczmiskach
3. JAN PIŁAT 27 lat mający, wyrobnik, wdowiec po zmarłej w br. Mariannie, s. Klemensa i Marianny z Kalinowskich małżonków rolników z Karczmisk
4. KATARZYNA PIŁAT 17 lat mająca, panna, zamieszkała przy rodzicach w Sewerynówce, c. Wawrzeńca i Marianny małżonków rolników zam. w Sewerynówce
5. trzy ogłoszone w tutejszym kościele parafialnym 12, 19 i 26.IX.br
6. pozwolenie ustne asystujących przy akcie rodziców panny młodej
7. umowy nie zawarto

Tym razem Sewerynówka? Tak sobie strzelili czy naprawdę?
Pozdrawiam,
Monika
Ostatnio zmieniony ndz 12 sty 2014, 17:50 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”