Wspomnienia z września 39 roku na lubelszczyźnie

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Pawel_O

Sympatyk

Wspomnienia z września 39 roku na lubelszczyźnie

Post autor: Pawel_O »

Znalazłem przez przypadek spisany "pamiętnik" mojego pradziadka, w którym opisuje działania z września 1939 roku na terenach Lubelszczyzny. Myślę, że jest to ciekawostka dla osób interesujących się naszą historią.

http://www.przodek.blogspot.com/2014/01 ... esnia.html - blog
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Bardzo cenna pamiątka rodzinna.

Mój ojciec również walczył w Grupie Kleeberga w 1939 roku. Brał udział w walkach w rejonie Kocka i Woli Gułowskiej.
Wspomnienia z wojny i niewoli spisał w latach 1966-67.
Jest to jedna z niewielu pamiątek, jakie po Nim pozostały.
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Pawel_O

Sympatyk

Post autor: Pawel_O »

Mam nadzieję, że znajdę jeszcze jakieś ciekawe notatki i będę mógł się nimi podzielić :)

Bardzo bym chciał znaleźć cokolwiek odnośnie drugiego z moich pradziadków, który został rozstrzelany w ostatnim "rzucie" na Zamku Lubelskim 22 lipca 1944 r. Parę dni temu znalazłem cyfrową wersję Czasopisma Legionistów okręgu lubelskiego i znalazłem tam informacje, iż był skarbnikiem oddziału Związku. Najbardziej mnie interesuje, dlaczego on się w ogóle znalazł na tym Zamku, a wcześniej kilkukrotnie ściągali go, na parę godzin z rodziną na Majdanek. Pewnie będzie coś więcej w muzeum "Pod Zegarem" w Lublinie, ale jakoś ciągle mi to nie po drodze…
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”