Gdzie Osada Ostrów-Komorów wg stanu na rok 1860 ?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Burdziński_Krzysztof »

Jak w temacie. Pierwsze kroki skierowałem do gminy Michałowice w powiecie Pruszkowskim, niestety poszukiwania nie dały rezultatu. Czekam jeszcze na odpowiedź od proboszcza par.Pęcice dek.pruszkowski.
W googlach pokazuje się mnóstwo nazw Komorów.Może ktoś słyszał o tej osadzie.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a gdzie pojawia się nazwa?
skan jakiś?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Ta nazwa jest w akcie zgonu Antoni Olszyński zm 12.08.1931 r w Warszawie na Solcu/par/. Urodził się w 1860 roku w tej osadzie.Jest synem Augusta i Ludwiki z domu Ring. Może te infomacje pomogą.
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
balina7

Sympatyk
Ekspert

Post autor: balina7 »

Witam. Może to chodzi o Komorowo, które znajduje się nieopodal Ostrowi Mazowieckiej? Pozdrawiam.
roza.kruza

Sympatyk
Adept

Post autor: roza.kruza »

Zapewne chodzi tu o obecne Komorowo koło Ostrowi Mazowieckiej.Być może w 1860 roku nazywano osadą Komorów,teraz nazywa się Komorowo i tak widnieje na mapie.
Róża
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

No właśnie, ale ta nazwa osada Ostrów-Komorów czy tak to mogło być w 1860 roku? Która to mogła być wobec tego parafia?
Może to i dobry kierunek...
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
Awatar użytkownika
Krystyna_Domańska

Administrator Geneteki
Tytan

Post autor: Krystyna_Domańska »

Witam
Poszukaj sobie w tym słowniku
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/
Pozdrawiam Krystyna Domańska - Bzdak
Szukam : Domański ,Golizda, Reszka, Szewczyk , Miniak , Bator - okolice Żelechlinek, Drzewica , oraz okolice Bytoń , Radziejów , Lubraniec Frankowski, Walczak, Cichocki ,Witczak ,Szczypiński,Kalfus ,Januszewski,
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Włodziu: fajnie, ale czy to jest może akt ślubu? Z jakiej to parafii?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Fajnie to by było, gdybyś sam odpalił genetekę:)
Św. Andrzeja
lepiej (wiarygodniej) jednak małżeństwami niż zgonami się posługiwać (także ze względu na aneksy)
1860 to bliżej mapy kwatermistrzowskiej niż miedzywojennej WIGOiwskiej, ale obie wypadałoby sprawdzić

PS Trójkąt równoramienny Sielc-Grądy-Antoniewo wierzchołkiem w górę w kierunku Stoku, od drogi na NNE ok 2=3 km
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Własnie analizuję ten scan aktu ślubu, tak, nazwiska się zgadzają, trochę u mnie z językiem słabo, gdyby był ktoś , kto umiałby dokładnie to przetłumaczyć, chodzi konkretnie o tą miejscowość, tam widzę Antoniow czy coś takiego.
Na atlasie samochodowym znalazłem te miejscowości - droga krajowa 60 i dr woj 627. Czy tam faktycznie była ta osada Ostrów? Czy to jakaś potoczna nazwa.Ale skoro w akcie ślubu jest Antoniewo- to tego chyba trzeba sie trzymać.
Jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc ? . Antoniewo- jaka to parafia w roku 1860?. Komorowo- to parafia wojskowa powstała po wojnie.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

114
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 11-114.jpg
też łatwiej wyszukiwarką się posłużyć zamiast kombinować
Ostrów
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Dzięki Włodziu za pomoc. Zacząłem dokładnie śledzić te scany. Nie wiem jak szukać dalej a mianowicie: Antoni Olszyński jest synem Augusta i Ludwiki z domu Ryng. W Antoniewie Hucie tam pracowali. Nie ma śladów metryk ich dotyczących tak jak urodzenie i małżeństwo.Podejrzewam,że byli to robotnicy sezonowi pracujący w tej hucie szkła / obecnie już nie istnieje/ albo przybyli z dalszych stron. Z dworem Kaplińskich w Antoniewie raczej nic nie mieli wspólnego /?/ Potrzebuje pomocy, odszukania metryk ich dotyczących. Po przeglądnięciu akt parafii NNMP w Ostrowii Maz doszedłem tyle, że Antoni miał jeszcze dwóch braci Aleksander i Marian. W dół nie znam tej linii, nie ukrywam,że chciałbym też wiedzieć. Jak wiadomo wcześniej Antoni wyjechał do Warszawy miał 7 córek i tam dalej wiem co i jak.W tej chwili utknąłem z Augustem i Ludwiką. Powiem jeszcze, że nazwisko Olszyński w tych stronach występuje chociażby wieś Majdan Koziki i Biel. Nawiązałem kontakt z jedną osobą o tym nazwisku, ale idąc w tył coś zaczyna nam się nie zgadzać, chyba, że August miał brata, gdyż pradziadek tej osoby nazywa się Antoni Olszyński , ale to nie jest ten mój pradziadek. Ten August to dla mnie prapradziadek. Włodziu, jak możesz mi pomóc w tej sprawie?
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Na poczatek mogę Ci pomóc usystematyzować informacje
co wiesz? - ze źródłem
czego szukasz
co sprawdziłeś z negatywnym skutkiem (nie tylko typu: sprawdziłem księgi małżeństw z roku x z USC x, ale też: sprzwdziłem czy są księgi ludności stałej i niestałej - nie ma)
Awatar użytkownika
Burdziński_Krzysztof

Sympatyk

Szukałem tylko na portalu metryki.genealodzy.pl. Tak , szukałem po tych scanach ksiąg metrykalnych parafii Ostrów Maz.
Co do tych ksiąg ludności- jasna sprawa. Chyba, żeby szukać jakiś akt pracowników tej byłej huty szkła, tam powinny być jakieś informacje.Tylko gdzie? Ten region podlega pod AP w Pułtusku.
A ściślej jak pytasz: August Olszyński to jest podstawa moich poszukiwań. Akt urodzenia, akt ślubu z Ludwiką.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”