Poprosze pomóc mi znaleźć akt urodzenia w szukajwarchiwach

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Witam serdecznie,
Mam problem ze znalezieniem konkretnego aktu urodzenia w Suwałkach. Nie wiem czy go nie ma, choć powinien być. A może ja źle widzę (to bardzo możliwe!). Może ktoś kto ma lepsze oczy (moje juz niestety bardzo szwankują) i chwilkę czasu, będzie mógł pomóc mi wypatrzyć ten zaginiony akt!?

Szukam aktu urodzenia Stanisława Kulwiecia - syna Kazimierza Jakuba Kulwiecia i Julii Kunegundy ze Stankiewiczów urodzonego 13-07-1901 r w parafii rzymsko-katolickiej w Suwałkach.

We wszystkich dokumentach - dyplom ukończenia SGGW w 1922r, dokumenty z Czerwonego Krzyża za rok 1944, dokumenty z pracy w Nadleśnictwie Chojnów w latach 1940-1944 i inych - podana jest data i miejsce urodzenia 13-07-1901r Suwałki.

Zaczęłam szukać aktu urodzenia w Suwałkach (mam akt ślubu rodziców z 1898, akt urodzenia starszej siostry z 1899, akty zgonu dziadków z 1889 i 1900) najpierw w indeksach 1901r, potem w indeksach z lat 1900-1903, a jak nie znalazłam, zaczęłam przeglądać akt po akcie i też NIE ZNALAZŁAM!

Poproszę o pomoc. Może ja źle widzę. Może ten akt tam jest, tylko się przede mną schował? Może diabeł :evil: go ogonem nakrył i kto inny zobaczy?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Małgorzata
Ostatnio zmieniony śr 13 mar 2013, 22:07 przez Małgorzata_Kulwieć, łącznie zmieniany 1 raz.
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

To w końcu w 1901 czy w 1903? :)
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

O Mamo! 1901, nie wiem skad mi się wziął ten 1903. Poprawię w poscie coby nie plątać. Dzięki za poprawkę.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Witam serdecznie
Dzisiaj byłam w archiwum SGGW, którą w/w Stanisław skonczył w 18-03-1938. Uzyskałam mnóstwo dokumentów, ale niestety nie było metryki urodzenia. We wszystkich dokumentach (świadectwa szkolne, matura, podanie o przyjęcie na studia, indeks, dyplom i własnoręcznie napisany życiorys podana jest data urodzenia 13-07-1901 Suwałki.
A w Suwałkach aktu urodzenia nie ma. Przynajmniej ja go znaleźć nie mogę.
Ale materiały, które sfotografowałam w archiwum są fantastyczne. I co najważniejsze - mam zdjęcie!
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Wiesz... to że się urodził w 1901 to jedno, a kiedy został w księgi wpisany...to drugie.
Moja babcia została wpisana po kilku latach: "opóźnienie aktu wynika z niestawienia się ojca". Może będzie w 1904 ? albo i 1905 ?
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
dpawlak

Nieaktywny

Re: Poprosze pomóc mi znaleźć akt urodzenia w szukajwarchiwa

Post autor: dpawlak »

Małgorzata_Kulwieć pisze:Szukam aktu urodzenia Stanisława Kulwiecia - syna Kazimierza Jakuba Kulwiecia i Julii Kunegundy ze Stankiewiczów urodzonego 13-07-1901 r w parafii rzymsko-katolickiej w Suwałkach.
Urodzonego ale czy tam i wtedy ochrzczonego?
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

No fakt, o ochrzczeniu nic nie wiem, ale myślałam, że wpis urodzenia odbywał się wtedy jakby automatycznie przy chrzcie. A czy mozna było ochrzcić dziecko poza miejscem zamieszkania? Oni wtedy mieszkali w Suwałkach i dopiero jak wybuchła I wojna to wyjechali. No i w następnych latach szukałam, ale może źle.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Koledze chodzi o to, ze fakt urodzenia (fizyczny) nie równa sie ochrzczeniu.

Inaczej mówiąc moze byc prawdziwe, ze urodził się w Suwałkach w tej dacie.
Ale sam akt mógł byc odbyty i spisany gdzieś indziej i w innym czasie.

Ja mam na podrędziu przykład mojego krewnego - chrzest czy też wpis chrztu miał miejsce w roku ślubu bodaj kilka dni przed ślubem i nie w parafii urodzenia. Powód - brak aktu w ksiegach parafii urodzenia. Wpis w prafii śslubu.

Jesli masz szansę poszukaj allegat do jego ślubu (o ile miał slub). Tam cos powinno być.
pzdr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”