Prośba o rozszyfrowanie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Wojciech_G

Prośba o rozszyfrowanie
Witam, w załączeniu przedstawiam link do aktu małżeństwa (58) Wawrzyńca i Agnieszki prawdopodobnie Piotrkówna, dotyczy miejscowości Rdutów i Rycerzew. Niestety treść jest mało czytelna, a bardzo mi zależy na wszelkich szczegółach ponieważ bardzo skomplikowało się używane nazwisko w linii prostej Synowie Wwrzyńca używali nazwiska Petelak, Grzelak i Grzelakowski...
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 54-058.jpg
Z góry serdecznie dziękuję
Wojciech Grzelakowski
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 54-058.jpg
Z góry serdecznie dziękuję
Wojciech Grzelakowski
-
endriu1965

-
Wojciech_G

Witam, "podpowiem", że na aktach urodzenia swoich dzieci Wawrzyniec występuje jako "Petelak", "Petelak vel Grzelak" i na kolejnym akcie "Petelak czyli Grzelak". Natomiast jak brał ślub jego syn Andrzej to jako Grzelakowski. Kolejny syn Wojciech z kolei na aktach urodzenia swoich dzieci występuje jako Grzelakowski.... i ja włąśnie jestem potomkiem w linii prostej Wojciecha... ale co się wydarzyło wcześniej....(co narozrabiał Wawrzyniec)?!
- kwroblewska

-
Wojciech_G

Do tak wczesnych ksiąg jeszcze nie dotarłem. Zamieszczając prośbę o wyjaśnienie aktu chciałem właśnie doprecyzować daty, nazwiska i miejsca z tym związane. Korzystałem dotychczas z materiałów, które można uzyskać on-line w archiwach. Z tego co zdążyłem się zorientować rok 1798 jest w zasadzie nieosiągalny "zza biurka".
- kwroblewska

Obawiam się, że w ten sposób różnorodności nazwisk nie wyjaśnisz, tylko przypuszczenia pozostaną.Wojciech_G pisze:Do tak wczesnych ksiąg jeszcze nie dotarłem. Zamieszczając prośbę o wyjaśnienie aktu chciałem właśnie doprecyzować daty, nazwiska i miejsca z tym związane.
Dla par. Rdutów zachowały się alegata http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... c=Rdut%F3w zajrzyj tam w roku ślubu, jako że pan młody był z parafii Chodów, może akt chrztu został dostarczony i się zachował.
___
Krystyna
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Rozumiem, że nurtuje Cię zmiana Janiak na Petelak-Grzelak-Grzelakowski.
Bo reszta (2 nazwiska w tym jedno w wersji ski bez ski) jest chyba w miare typowa dla przełomu XVIII i XIX wieku.
Zwróć uwagę może sa zapowiedzi, czasem w allegatach moze cos byc w roku zapowiedzi ale ślub 24 maja więc chyba w tym samym były zapowiedzi.
Może był usynowiony/ adoptowany? I potem zaczął uzywac imienia nazwiska ojca, a że był znany pod nazwiskiem przybranego ojca to tak jest w urodzeniach dzieci. Ale przy slubie w obcej parafii wpisali to co miał w metryce.
Przy chrzczeniu dzieci we własnej parafii podejrzewam nikt w metryki nie zagladał, inaczej niz przy slubie w obcej.
Na końcu aktu sa ponowione imiona i nazwiska młodych dla mnie to wygląda jak Wawrzyniec Janiak i Agnieszka Piotroska/Piotrowska.
Jest jeszcze szansa, ze był jakis drugi Wawrzyniec Grzelak
Bo reszta (2 nazwiska w tym jedno w wersji ski bez ski) jest chyba w miare typowa dla przełomu XVIII i XIX wieku.
Zwróć uwagę może sa zapowiedzi, czasem w allegatach moze cos byc w roku zapowiedzi ale ślub 24 maja więc chyba w tym samym były zapowiedzi.
Może był usynowiony/ adoptowany? I potem zaczął uzywac imienia nazwiska ojca, a że był znany pod nazwiskiem przybranego ojca to tak jest w urodzeniach dzieci. Ale przy slubie w obcej parafii wpisali to co miał w metryce.
Przy chrzczeniu dzieci we własnej parafii podejrzewam nikt w metryki nie zagladał, inaczej niz przy slubie w obcej.
Na końcu aktu sa ponowione imiona i nazwiska młodych dla mnie to wygląda jak Wawrzyniec Janiak i Agnieszka Piotroska/Piotrowska.
Jest jeszcze szansa, ze był jakis drugi Wawrzyniec Grzelak
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
Wojciech_G

- Kaczmarek_Aneta

Skoro aktualny wątek doczekał się rozwinięcia, podpinam poprzedni:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... elak.phtml
Pozdrawiam,
AK
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... elak.phtml
Pozdrawiam,
AK
-
Janina_Tomczyk

Mam podobny problem z metryką urodzenia mojego prapradziadka z 1791 r gdzie do chrztu zgłoszony jest jako Szczepan syn Grzegorza Janusza i Agnieszki Ziętarczanki. We wcześnieszych aktach chrztów ich dzieci jedno zgłoszone jest jako dziecko Grzegorza i Agnieszki Barszczyków a inne chrzczone jako podrzutek przyjęty przez Agnieszkę Grzegorzową ( czyli żonę Grzegorza) do karmienia gdyż właśnie karmiła własne dziecko. Mój praprapradziadek Grzegorz po śmierci Agnieszki Januszowej w 1801 r bierze ponowny ślub w 1804 r i zapisany jest jako Grzegorz Janusz, ale z skreślono i wyszło Grzegorz Janus. Najciekawsze jednak, że jego syn Szczepan a mój prapradziadek Szczepan w 1812 r brał ślub jako Szczepan Janiszewski i tak nazywają się już całe następne pokolenia, a wymieniony wyżej Grzegorz Janusz vel Janus umiera w 1831 roku jako Grzegorz Janiszewski. Na tej podstawie oraz na podstawie indeksowanych metryk ślubu z Gostynina i takich kwiatków: Kawaler zapisany w 1830 r, że nazywa się Wacławiak vel Jacczak i inny też z 1830 r Kapitańczyk vel Petrowicz, sądzę iż metryki z XVIII wieku były bardzo niedokładne, nazwiska miała szlachta a chłopi tylko imiona i przezwiska więc członkowie tej samej rodziny mieli tak różne nazwiska. Po wprowadzeniu w XIX wieku pewnego porządku wg. kodeksu Napoleona księża jako urzędnicy prowadzący akta stanu cywilnego mieli obowiązek uporządkować sprawy nazwisk i przyjmować dane na podstawie metryk chrztu a nie na podstawie zgłoszenia. To bardzo szeroki temat ale tylko sygnalizuję podobne przypadki i mój nie dający mi spokoju. Co prawda Janusz, Janus i Janiszewski wyprowadzony jest od imienia Jan i tak zwał się prawdopodobnie mój pra..., ale ten Barszczyk to mnie bardzo zastanawiał. Może handlowali barszczem? Wszystko jest możliwe, bo inna prababka pochodząca z Reyderów i jednej z metryk chrztu dziecka zapisana została jako Julianna z Handlów.
Wykonałam wiele indeksów z XVIII i początku XIX wieku i różne kombinacje z nazwiskami już widziałam.
Życzę powodzenia w poszukiwaniach genealogicznych
Janina Władysława Tomczyk zd. Janiszewska (chyba?)
Wykonałam wiele indeksów z XVIII i początku XIX wieku i różne kombinacje z nazwiskami już widziałam.
Życzę powodzenia w poszukiwaniach genealogicznych
Janina Władysława Tomczyk zd. Janiszewska (chyba?)
-
Wojciech_G

Doszukałem się aktu zgonu Agnieszki (2) - żony Wawrzyńca. Tu z kolei nazwisko Wawrzyńca to Jóźwiak (wcześniej wspominaliśmy o Janiak-u, ale było to raczej zgadywanie). Inna osoba wymieniona w akcie to Józef Grzelak.
Cóż, raczej bez alegaty się nie obejdzie...
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 01-003.jpg
Pzdr
Pzdr
- kwroblewska

Wojciechu uważam, że jesteś szczęściarzem. Wielu z nas chciałoby taki szczegółowy [nazwa wsi, rodzice, chrzestni] wykaz dla „swojej parafii” wyszukać w Genetece.Wojciech_G pisze:Doszukałem się aktu zgonu Agnieszki (2) - żony Wawrzyńca. Tu z kolei nazwisko Wawrzyńca to Jóźwiak (wcześniej wspominaliśmy o Janiak-u, ale było to raczej zgadywanie). Inna osoba wymieniona w akcie to Józef Grzelak.
Księgi z parafii Rdutów i ASC [UMZ] są zindeksowane dokładnie z lata: 1707,15-35, 37-68, 90-1818, 1820-67,69-75,78-82, 84.
W parafii Rdutów wystepują wszystkie nazwiska, które podajesz Janiak, Józwiak, Grzelak, Petelak .. Aby znaleźć jakie było powiązanie między rodzinami noszącymi te nazwiska, dlaczego raz był Petelak, raz Petelak v. Grzelak, to przejrzenie kilku aktów dotyczących tylko Wawrzyńca może nie wystarczyć.
___
Krystyna
-
Janina_Tomczyk

Po przeczytaniu tego aktu zgonu Agnieszki z 1828 roku można porównać wiek Józefa Grzelaka i Wawrzyńca Jóźwiaka i mimo niedokładności w zapisywanych metrykach widać, że raczej nie był jego ojcem rodzonym. Jest prawdopodobnie tak jak sugerował Piotr Nojszewski, że Wawrzyniec został później przez Grzelaka usynowiony. Może już nie miał już męskiego potomka i chciał zapisać mu gospodarstwo? Na ślubie występował z matką Wawrzyńca i określeni zostali jako rodzice, ale w akcie zgonu Agnieszki takiego określenia już nie ma. Tu zastanawia najbardziej fakt powołania się przez księdza na metrykę z innego kościoła i zapisania w akcie ślubu nazwiska Janiak ( też tak odczytałam) czyli pochodne od Jana. W akcie zgonu jego żony zapisuje jego nazwisko Jóźwiak jakby pochodziło od Józefa. Trzeba pamiętać, że księża urodzeni i wykształceni jeszcze w XVIII wieku tak tworzyli nazwiska chłopskie. Jeśli był synem Jana to był Janiak, jeśli Józefa to Jóźwiak lub Józefiak, jeśli Karola to Karolak itd.itp. Potrzebne będą akt chrztu Wawrzyńca i ewentualnie akt pierwszego ślubu jego matki.
Powodzenia!
Janina
Powodzenia!
Janina
-
Wojciech_G

Ja z kolei po analizie aktów dochodzę do wniosku że jednak mamy do czynienia z dwoma Wawrzyńcami, którzy mieli żony o zbliżonych nazwiskach i urodzili się w bardzo zbliżonych latach. Może przybliżę że mój "trop" do Wawrzyńca i Agnieszki prowadzi od syna Wojciecha Grzelakowskiego (aktu jego zgonu - 325 w załaczeniu). Może powinienem poprosić Państwa o pomoc jak byście zinterpretowali nazwisko matki Wojciecha: Kalecińska, Kalesińska? Miejscowość ur. Wojciecha też tak naprawdę zinterpretowałem jako Rdutów idąc tropem właśnie nazwiska matki i imienia ojca Wojciecha.
Niestety nie mogę odnaleźć aktu małżeństwa Wojciecha i Marianny (z d. Sliwickiej, ur. w Budy Stare / Imielno) co mogłoby doprecyzować pewne fakty.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 25-332.jpg
Niestety nie mogę odnaleźć aktu małżeństwa Wojciecha i Marianny (z d. Sliwickiej, ur. w Budy Stare / Imielno) co mogłoby doprecyzować pewne fakty.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 25-332.jpg