Rydzewski Stanisław (powiązane nazwiska: Kondera, Zielonka)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Sundari

Rydzewski Stanisław (powiązane nazwiska: Kondera, Zielonka)

Post autor: Sundari »

Dzień dobry,
mam kolejne pytanie, dotyczące tym razem konkretnej osoby. Mój pradziadek Stanisław Rydzewski, który ożenił się z Apolonią Rydzewską zd. Kondera urodzoną w 1904 roku, zaginął w czasie II WŚ. Urodził się on w 1901 roku (wiem to z aktu ślubu pradziadka). Ślub brał w Mordach. Moi pradziadkowie o ile wiem mieszkali w Warszawie. Skąd pochodziła rodzina pradziadka nie wiem. Jego rodzicami byli Feliks Rydzewski oraz Marianna Rydzewska zd. Zielonka. Czy może ktoś z Was natknął się w swoich poszukiwaniach na osobę, która odpowiadałaby opisowi mojego pradziadka? Dodam, że poszukiwania przez Czerwony Krzyż nie przyniosły odpowiedzi na pytanie co stało się z moim pradziadkiem. Byłabym wdzięczna za pomoc :)
Pozdrawiam!
Pieczątkiewicz_Krzysztof

Sympatyk
Mistrz

Stanisław Rydzewski (powiązane nazwiska: Kondera, Zielonka)

Post autor: Pieczątkiewicz_Krzysztof »

Witam,
na moim drzewie:
http://www.myheritage.pl/site-family-tr ... 85tkiewicz
jest kilkadziesiąt osób o nazwisku Rydzewski. Jest Stanisław ur. 5 lis 1796 w Izbicy Kujawskiej. Może Twoi przodkowie pochodzili z Kujaw?
Pozdrawiam
Krzysztof Pieczątkiewicz
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Stanisław Rydzewski (powiązane nazwiska: Kondera, Zielonka)

Post autor: Urszula_Pogoń »

Zarówno nazwisko Rydzewski jak i Zielonka kojarzę z parafią Miechów w Małopolsce, dawniej i współcześnie. Na cmentarzu miechowskim znajduje się grobowiec rodziny Rydzewskich:
Rydzewska Maria (1885-1922)
Rydzewski Konstatnty (1841-1927)
Rydzewski Paweł (1918-1953) student Akademii Handlowej, żołnierz AK, wiezień Gestapo
Rydzewski Józef (1888-1957)
Rydzewska Maria (1891-1982)
Rydzewski Władysław (ok. 1913-1989) żolnierz września, oficer AK
Rydzewska Wanda (1918-2003)

www.korzenie.manifo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”