Nazwiska - W

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

tylko dodam etymologię wg Rymuta:

Wołoszczuk - od Wołoch ‘członek ludności pasterskiej Karpat pochodzenia romańskiego’.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Aftanas_Jerzy pisze:Jest to genetycznie ukraińskie nazwisko i wywodzi się ze staroukraińskiej nazwy Волохи pol. Wołosi (stara nazwa Rumunów i Mołdawian), - pochodne nazwiska ukraińskie: Волошин (pierwszy zapis: Przemyśl 1359), Волощенко, Волощук (pol. Wołoszczuk).
Patrz: http://www.proza.ru/2009/05/08/426 artykuł W. Łuczenko "Украинская Фамилия. Морфология и Происхождение"
Zrobię delikatny offtop, ale jeśli pierwsze notowanie to 1359 rok, to może być to co najwyżej nazwisko genetycznie ruskie a nie ukraińskie, a to z prostej przyczyny, że o Ukraińcach w tym roku nikt jeszcze nie słyszał, a ukraina (świadomie małą literą jako nazwa pospolita w tamtych czasach) stanowiła wyłącznie synonim zadupia, końca świata, czy jak tam kto woli (rzecz upraszczając). Na marginesie jeśli mówimy o czasach tak dawnych, to określenie "staroukraiński" jest również mocno dyskusyjne.

Aha, Wołosi to wcale nie jest stara nazwa Rumunów i Mołdawian. Tu już krótka notka z Rymuta jest bliższa prawdy. Z tym, że nie pochodzenia romańskiego tylko zromanizowana.

Cała reszta w sumie się zgadza:)

pozdrawiam
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

slawek_krakow pisze:
a to z prostej przyczyny, że o Ukraińcach w tym roku nikt jeszcze nie słyszał, a ukraina (świadomie małą literą jako nazwa pospolita w tamtych czasach) stanowiła wyłącznie synonim zadupia, końca świata, czy jak tam kto woli (rzecz upraszczając).
Czyli w uproszczeniu taka jakby analogia podkrakowskiego Pcimia.

Pozdrowienia

Wiktor
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Zapis nazw osobowych i źródeł podałem wg " Slovnyka Staro-ukrajińskoi Movy XIV - XVI st." - tom I str. 193 (bezpłatnie dostępny jest też w bibl. cyfrowej). Krótko mówiąc i bez komentowania nieeleganckich określeń ignorantów, odpowiem co następuje: Już w XIV wieku nastąpił wyraźny podział języka mówionego i pisanego wschodnich Słowian na: staro-ukraiński (rusiński), staro-białoruski i staro-rosyjski.

Stare nazwy najbliższych sąsiadów Rusinów (stara samo-nazwa Ukraińców) dały pochodne nazwiska ukraińskie od tych nazw. Cytuję za W. Łuczenko: Te nazwy to: турчын (турок), волошын (румын), лях (поляк), лытвын (белорус), москаль (росский). Przykłady nazwisk pochodnych notowanych współcześnie na Ukrainie:
Турчын
Турчыненко
Турчынив
Волошын
Волощенко
Волощук
Лытвын
Лытвыненко
Лытвынчук
Русын
Москаль
Москаленко
Лях
Ляшко
Ляшенко
Ляшчук

Zainteresowanych różnicami w grafice liter zaczerpniętych z tekstów pisanych w źródłach staro-rosyjskich, staro-ukraińskich i staro-białoruskich, odsyłam do nast. linków:

http://xlt.narod.ru/pg/sk17u.html
http://xlt.narod.ru/pg/sk15b.html
http://xlt.narod.ru/pg/sk16b.html
http://xlt.narod.ru/pg/sk17.html
http://xlt.narod.ru/pg/sk16.html
Ostatnio zmieniony śr 30 paź 2013, 13:38 przez Aftanas_Jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Nie będę się odnosił do zarzutów ignorancji ponieważ uważam, że moja wypowiedź zawierała zaledwie jej znamiona, ale proszę mi udzielić odpowiedzi na pytanie jak w takim razie w XIV wieku określano Wołochów w języku staro-rosyjskim oraz staro-białoruskim i jak brzmiały by nazwiska pochodzące od tej nazwy.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Nie mam w tej chwili dostępu do tych źródeł. Może ktoś z historyków i językoznawców odpowie .

Podam tylko informację zaczerpniętą z dzieła rosyjskiego językoznawcy pochodzenia niemieckiego B.O. Unbegaun "Russian Surnames" Londyn 1972 (jest w internecie do ściągnięcia), w którym podaje się najwcześniejsze formy nazwisk charakterystycznych dla dworzan W.K. Moskiewskiego, jako archaiczne nazwiska pochodne od starej formy rosyjskiej nazwy etnicznej волошанин = 'валах' (pol. Wołoch):
Волошѐнинов (zmiana a>e) Волошанинов, Boлошинов<волошин 'валах' , oraz późniejsza forma Волохов<волох 'валах'.

W miarę możliwości dodam jeszcze inne źródła do tego tematu.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Woloszczuk_Piotr

Post autor: Woloszczuk_Piotr »

Panie Jerzy, bardzo dziękuję za tak obszerne wyjaśnienia.

Serdecznie pozdrawiam
Piotr Wołoszczuk
danuta_swierta

Sympatyk

Werchomit

Post autor: danuta_swierta »

Witam Proszę o informacje o nazwisku Werchomit
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Werchomit

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Werchomit - od wierzch ‘zewnętrzna warstwa; pokrycie’, dawniej też ‘jazda na grzbiecie zwierzęcia’, też od imion złożonych typu Wierzchosław.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
danuta_swierta

Sympatyk

Werchomit

Post autor: danuta_swierta »

Dziękuję za odzew.Pytałem się o te nazwisko,bo moja prababcia tak się nazywała.Wiem tylko,że te nazwisko nosiła jako paniennka i interesuje mnie skąd wywodzą się moi prapradziadkowie.
Wenecki_Przemysław

Sympatyk

Post autor: Wenecki_Przemysław »

Witam serdecznie,

Proszę o pomoc w zlokalizowaniu nazwiska Weneczuk, Wenenczuk. Nazwisko moje przechodziło wiele transformacji/wariacji na przestrzeni wieków co jest rzeczą normalną, niestety zatrzymałem się na przełomie osiemnastego dziewiętnastego roku i podejrzewam iż mój przodek mógł przybyć na ziemie lubelskie z kresów?

Dziękuję z góry za pomoc.
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Wenecki_Przemysław pisze: Witam serdecznie,
Proszę o pomoc w zlokalizowaniu nazwiska Weneczuk, Wenenczuk. Nazwisko moje przechodziło wiele transformacji/wariacji na przestrzeni wieków co jest rzeczą normalną, niestety zatrzymałem się na przełomie osiemnastego dziewiętnastego roku i podejrzewam iż mój przodek mógł przybyć na ziemie lubelskie z kresów?
Dziękuję z góry za pomoc.

Witam,

wg internetowej wersji "Słownika nazwisk współcześnie w Polsce używanych" pod red. Prof. Kazimierza Rymuta, wydanego w wersji tradycyjnej przez Instytut Języka Polskiego PAN w Krakowie nazwisko
Wenenczuk nie wystepuje w Polsce.

Słownik prezentuje występowanie nazwisk w Polsce na początku lat 90-tych XX wieku. Dane zostały zaczerpnięte z systemu PESEL. Obok nazwiska występuje liczba osób żyjących w momencie pobierania danych z bazy PESEL wraz z podziałem geograficznym wg województw (układ 49 województw sprzed 1998).

Slownik jest dostepny w serwisie heraldyczno-genealogicznym Domu Polonii w Pułtusku;

http://herby.com.pl/

Nazwisko Weneczuk bylo i jest bardzo rzadkim nazwiskiem a wszyscy posiadajacy to nazwisko moga byc krewnymi.

Po wpisaniu w okienko;
wene*
otrzymasz takie dane;

Wenecki 236 Wa:8, By:18, Ch:11, El:1, Gd:5, Go:1, JG:4, Ka:11, Ki:3, Ko:1, Lg:1, Lu:5, Ło:5, Łd:38, NS:2, Ol:1, Op:2, Pt:28, Po:6, Sd:3, Sk:12, Sł:1, Sz:5, Wb:9, Wł:48, Wr:7
Wenecko 1 NS:1
Weneczuk 11 Kr:6, Op:5

Bardziej szczegolowe dane o rozmieszczeniu nazwiska wg powiatow znajdziesz tutaj;
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/weneczuk.html
Chyba ci z Opola, zmienili nazwisko.

Pozdrawiam
Wenecki_Przemysław

Sympatyk

Witam,

Bardzo dziękuję za odpowiedź, nie znałem tej strony. Na tą chwilę wiem iż moja rodzina powinna nosić nazwisko Weneczuk bo takie nosił najstarszy z rodu jakiego odnalazłem, względnie Wenenczuk, które z czasem przeistoczyło się w Wenczuk/Wentczuk. Nazwisko Wenecki w mojej rodzinie pojawiło się dopiero u prapra dziadka. Znalazłem również osoby które wyemigrowały do USA o nazwisku Weneczuk z ziem polskich, austriackich i niemieckich. Bardzo prawdopodobne iż to potomkowie mych pradziadów, jak słusznie zauważyłeś. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i ukazanie wartościowej strony, z której na pewno jeszcze skorzystam przy odnajdowaniu przodków z innej gałęzi mej rodziny.

Pozdrawiam.
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Sama etymologia nazwiska jest piekielnie trudna. Zbieram materiał aby cokolwiek sensownie opisać. Jedno powiem już teraz. Nazwisko Wenecki i Wenenczuk/ak i oboczności jedno i to samo oznaczały: Wieniec laurowy = koronę na głowie i imię starosłowiańskie od tego pochodzące znane od południa słowiańszczyzny po wszystkie jej północne krańce. Właśnie tu jest clou.

Troszkę cierpliwości jeszcze poproszę. Mam szczyt sezonu i zapierniczam w warsztacie aż się kurzy. Nie bardzo mam siłę wieczorami klepać coś więcej.

Rymut oczywiście nazwisko wywodzi, nie wnikając w szczegóły, od Wenecji i nic więcej.
Zbigniew
Wenecki_Przemysław

Sympatyk

Wielce mnie to cieszy, ponieważ bardzo to pasuje do mego słowiańskiego imienia :)

Dziękuję z góry za pomoc oraz za poświęcony czas!
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”