Co oznacza drugie nazwisko panieńskie w akcie ślubu?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Gołąbowski_Wojciech

Sympatyk
Nowicjusz

Co oznacza drugie nazwisko panieńskie w akcie ślubu?

Post autor: Gołąbowski_Wojciech »

Witam i proszę o pomoc w zrozumieniu zapisu fragmentu aktu ślubu (parafia Pilica, rok 1858, język polski):

"[...] a panną Franciszką Zawadzką [tu jakiś dziwny dla mnie znaczek, być może podkreślone "z") Kudrzonką przy ojcu dotąd zostającą, urodzoną i zamieszkałą w Szycach, lat dwadzieścia mającą, córką Jana i nieżyjącej Maryanny z Nazimków małżonków Zawadzkich włościan w Szycach zamieszkałych."

Była panną, więc nie jest to - Kudra - nazwisko jej poprzedniego męża. W spisie występuje jako Franciszka Zawadzka. Nazwisko Kudra występuje w tejże okolicy / aktach, ich potomkowie żyją tam do dziś. Można by pomyśleć, że wpisujący nie był pewien, ale przecież podał nazwisko rodziców. O co tu więc chodzi?

Link do księgi: http://www.sbc.org.pl/dlibra/editions-content?id=29761 strona 111, akt 71.

Dziękuję,
Wojciech
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Ten znaczek to prawdopodobnie skrócone "vel".
Warto odszukać akt urodzenia panny mlodej.

Anna Grażyna
Awatar użytkownika
J1anka

Sympatyk
Adept

Post autor: J1anka »

Jak dla mnie to jest Zawadzka v(el) Kudrzonka. Być może ojca nazywano zamiennie Zawadzki i Kudra.
edit: heh spóźniłam się, ale przynajmniej mamy z Anną Grażyną takie samo zdanie ;)
Pozdrawiam
Anna

Szukam informacji na temat Andrzeja i Karola Kalińskich oraz osób o nazwisku Balasiewicz, Balasewytsch, Balasewitsch, Balasewits, Баласевич, Balasevich
Gołąbowski_Wojciech

Sympatyk
Nowicjusz

Jan Zawadzki ożenił się z Maryanną z Naziomków (w późniejszych latach w aktach widnieje "z Nazimków") w roku 1826. Do tej pory znalazłem akty chrztu następujacych ich dzieci:
- 1831 Helena
- 1832 Katarzyna
- 1834 Katarzyna
- 1844 Agata
- 1854 Jędrzej
Franciszki do tej pory nie znalazłem. Czy byłoby możliwe (czy w tamtych czasach tak bywało), że sierotę z rodziny Kudra przygarnęła rodzina Zawadzkich i do aktu wpisano nazwisko przybranych rodziców?

Dziękuję,
Wojciech
Awatar użytkownika
J1anka

Sympatyk
Adept

czasami wystarczyło by ktoś zamieszkał w domu Kudry by tak właśnie zaczęto go nazywać.
Masz duże przerwy między urodzeniami dzieci, być może kolejne znalezione akty coś wyjaśnią.
Pozdrawiam
Anna

Szukam informacji na temat Andrzeja i Karola Kalińskich oraz osób o nazwisku Balasiewicz, Balasewytsch, Balasewitsch, Balasewits, Баласевич, Balasevich
Gołąbowski_Wojciech

Sympatyk
Nowicjusz

Tylko że ja aktualnie "lecę" rok po roku (od najstarszych), wertując po spisach, i żadnych pośrednich nie zauważyłem... Inna sprawa, że ksiąg z lat 1837 i 1838 (czyli dokładnie tych, które by były potrzebne) akurat tu nie ma: http://www.sbc.org.pl/publication/26723

Pozdrawiam,
Wojciech
Awatar użytkownika
J1anka

Sympatyk
Adept

Zwracaj może uwagę, czy nie pojawia się para Jan Kudra i Marianna Nazimków.
Pozdrawiam
Anna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”