Co oznacza drugie nazwisko panieńskie w akcie ślubu?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Gołąbowski_Wojciech

Co oznacza drugie nazwisko panieńskie w akcie ślubu?
Witam i proszę o pomoc w zrozumieniu zapisu fragmentu aktu ślubu (parafia Pilica, rok 1858, język polski):
"[...] a panną Franciszką Zawadzką [tu jakiś dziwny dla mnie znaczek, być może podkreślone "z") Kudrzonką przy ojcu dotąd zostającą, urodzoną i zamieszkałą w Szycach, lat dwadzieścia mającą, córką Jana i nieżyjącej Maryanny z Nazimków małżonków Zawadzkich włościan w Szycach zamieszkałych."
Była panną, więc nie jest to - Kudra - nazwisko jej poprzedniego męża. W spisie występuje jako Franciszka Zawadzka. Nazwisko Kudra występuje w tejże okolicy / aktach, ich potomkowie żyją tam do dziś. Można by pomyśleć, że wpisujący nie był pewien, ale przecież podał nazwisko rodziców. O co tu więc chodzi?
Link do księgi: http://www.sbc.org.pl/dlibra/editions-content?id=29761 strona 111, akt 71.
Dziękuję,
Wojciech
"[...] a panną Franciszką Zawadzką [tu jakiś dziwny dla mnie znaczek, być może podkreślone "z") Kudrzonką przy ojcu dotąd zostającą, urodzoną i zamieszkałą w Szycach, lat dwadzieścia mającą, córką Jana i nieżyjącej Maryanny z Nazimków małżonków Zawadzkich włościan w Szycach zamieszkałych."
Była panną, więc nie jest to - Kudra - nazwisko jej poprzedniego męża. W spisie występuje jako Franciszka Zawadzka. Nazwisko Kudra występuje w tejże okolicy / aktach, ich potomkowie żyją tam do dziś. Można by pomyśleć, że wpisujący nie był pewien, ale przecież podał nazwisko rodziców. O co tu więc chodzi?
Link do księgi: http://www.sbc.org.pl/dlibra/editions-content?id=29761 strona 111, akt 71.
Dziękuję,
Wojciech
-
anna-grażyna

Jak dla mnie to jest Zawadzka v(el) Kudrzonka. Być może ojca nazywano zamiennie Zawadzki i Kudra.
edit: heh spóźniłam się, ale przynajmniej mamy z Anną Grażyną takie samo zdanie
edit: heh spóźniłam się, ale przynajmniej mamy z Anną Grażyną takie samo zdanie
Pozdrawiam
Anna
Szukam informacji na temat Andrzeja i Karola Kalińskich oraz osób o nazwisku Balasiewicz, Balasewytsch, Balasewitsch, Balasewits, Баласевич, Balasevich
Anna
Szukam informacji na temat Andrzeja i Karola Kalińskich oraz osób o nazwisku Balasiewicz, Balasewytsch, Balasewitsch, Balasewits, Баласевич, Balasevich
-
Gołąbowski_Wojciech

Jan Zawadzki ożenił się z Maryanną z Naziomków (w późniejszych latach w aktach widnieje "z Nazimków") w roku 1826. Do tej pory znalazłem akty chrztu następujacych ich dzieci:
- 1831 Helena
- 1832 Katarzyna
- 1834 Katarzyna
- 1844 Agata
- 1854 Jędrzej
Franciszki do tej pory nie znalazłem. Czy byłoby możliwe (czy w tamtych czasach tak bywało), że sierotę z rodziny Kudra przygarnęła rodzina Zawadzkich i do aktu wpisano nazwisko przybranych rodziców?
Dziękuję,
Wojciech
- 1831 Helena
- 1832 Katarzyna
- 1834 Katarzyna
- 1844 Agata
- 1854 Jędrzej
Franciszki do tej pory nie znalazłem. Czy byłoby możliwe (czy w tamtych czasach tak bywało), że sierotę z rodziny Kudra przygarnęła rodzina Zawadzkich i do aktu wpisano nazwisko przybranych rodziców?
Dziękuję,
Wojciech
czasami wystarczyło by ktoś zamieszkał w domu Kudry by tak właśnie zaczęto go nazywać.
Masz duże przerwy między urodzeniami dzieci, być może kolejne znalezione akty coś wyjaśnią.
Masz duże przerwy między urodzeniami dzieci, być może kolejne znalezione akty coś wyjaśnią.
Pozdrawiam
Anna
Anna
-
Gołąbowski_Wojciech

Tylko że ja aktualnie "lecę" rok po roku (od najstarszych), wertując po spisach, i żadnych pośrednich nie zauważyłem... Inna sprawa, że ksiąg z lat 1837 i 1838 (czyli dokładnie tych, które by były potrzebne) akurat tu nie ma: http://www.sbc.org.pl/publication/26723
Pozdrawiam,
Wojciech
Pozdrawiam,
Wojciech