Rembertów
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Rembertów
Poszukuję aktu ślubu Zofii prawdopodobnie Sawickiej ur. w Białymstoku z Zygmuntem Obrębskim. Akt nr52/33 z 1928r z Rembertowa pod Warszawą Z metryki chrztu Zofii nie mogę jednoznacznie odczytać jej nazwiska. Była córką Juliana i Antoniny z domu Adamowicz.
Dziękuję i pozdrawiam
Ewa
Dziękuję i pozdrawiam
Ewa
-
Białobrzeski_Marek

Rembertów
Skoro masz już rok, parafię i nr aktu, to po co cały ten tekst powyżej
? Przecież akt ten w pierwszym egzemplarzu jest w kancelarii parafialnej, a w drugim egzemplarzu w USC, z racji tego że poszukiwana księga ma mniej niż 100 lat, to czego oczekujesz od forumowiczów tutaj
? Pzdr!
Marek
Marek
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Ewo,
czy chodzi o Rembertów i parafię Matki Boskiej Zwycięskiej, czy może Rembertów Grójecki? Obie parafie pod Warszawą.
Jeśli chodzi o Rembertów (dziś w granicach Warszawy), parafia była erygowana w 1928 roku, ale nie mam pewności czy księgi parafialne prowadzone były od tego roku. Gdyby jednak tak było, akta przechowuje Archiwum USC przy ul. Smyczkowej i zapewne sama parafia.
W przypadku Rembertowa Grójeckiego, aktu możesz szukać w kancelarii parafialnej.
Jeśli na akcie urodzenia Zofii, oprócz podanego przez Ciebie numeru są inne oznaczenia np. R lub VI - z całą pewnością chodzi o parafię M.B. Zwycięskiej.
Pozdrawiam
Aneta
czy chodzi o Rembertów i parafię Matki Boskiej Zwycięskiej, czy może Rembertów Grójecki? Obie parafie pod Warszawą.
Jeśli chodzi o Rembertów (dziś w granicach Warszawy), parafia była erygowana w 1928 roku, ale nie mam pewności czy księgi parafialne prowadzone były od tego roku. Gdyby jednak tak było, akta przechowuje Archiwum USC przy ul. Smyczkowej i zapewne sama parafia.
W przypadku Rembertowa Grójeckiego, aktu możesz szukać w kancelarii parafialnej.
Jeśli na akcie urodzenia Zofii, oprócz podanego przez Ciebie numeru są inne oznaczenia np. R lub VI - z całą pewnością chodzi o parafię M.B. Zwycięskiej.
Pozdrawiam
Aneta
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
tak- są w USC Warszawa 1928 z "warszawskiego Rembertowa"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Kaczmarek_Aneta

-
Szymański_Wojciech

Raczej nie! Zob. stronę "Mieszkańcy Dawnego Rembertowa. Wyszukiwarka Nazwisk", gdzie widnieje ZYGMUNT OBRĘBSKI. To jest ten Rembertów pod warszawski, ob. w granicach Warszawy. Doradzam kontakt z tamtejszą par. MBZ, która ma dobrą stronę internetową. Na marginesie, czy ów ZYGMUNT nie był czasem wojskowym, czy może pracował w "Pocisku"? To byłi 2 najważniejsi rembertowscy pracodawcy w tym okresie. To jedno z możliwych objaśnień miejsca zawarcia małżeństwa.Bozik_Ewa pisze:Anetko, dziękuję za informację prawdopodobnie chodzi o parafię Rembertów Grójecki
Spróbuję poszukać w kancelarii parafialnej tak jak sugerujesz
Pozdrawiam
Ewa
Życzę powodzenia w poszukiwaniach!
Wojciech Szymański
- Kaczmarek_Aneta

Ewo,
ja także miałam wątpliwości, czy rzeczywiście chodzi o Rembertów Grójecki. W swoim pierwszym poście napisałaś o "Rembertowie pod Warszawą" - jeśli w taki sposób ujęto miejsce małżeństwa np. na dopisku przy akcie chrztu, to zdecydowanie chodzi o Rembertów "warszawski", ale skoro nie podałaś pełnej informacji na temat źródła wiedzy o ślubie, już nie chciałam mieszać.
Tak więc, skontaktuj się albo z parafią albo z Archiwum USC przy Smyczkowej.
Powodzenia!
Aneta
ja także miałam wątpliwości, czy rzeczywiście chodzi o Rembertów Grójecki. W swoim pierwszym poście napisałaś o "Rembertowie pod Warszawą" - jeśli w taki sposób ujęto miejsce małżeństwa np. na dopisku przy akcie chrztu, to zdecydowanie chodzi o Rembertów "warszawski", ale skoro nie podałaś pełnej informacji na temat źródła wiedzy o ślubie, już nie chciałam mieszać.
Tak więc, skontaktuj się albo z parafią albo z Archiwum USC przy Smyczkowej.
Powodzenia!
Aneta
Dzięki wielkie za podpowiedź
adnotacja w metryce chrztu Zofii Sawickiej?:
W 1928r dn. 29 IX zaślubiła w Rembertowie (pod Warszawą) Zygmunta Obrębskiego
(Nr 52/33)
Nic nie wiem na temat Zygmunta
Dziękuję Wojtku, będę szukała dalej może coś odnajdę w dokumentach rodzinnych
Na pewno skontaktuję się z tamtejszą par. MBZ
Pozdrawiam
Ewa
(Nr 52/33)
Pozdrawiam
Ewa
-
Szymański_Wojciech

Informacja ta wymaga jeszcze potwierdzenia, ale wiele wskazuje na to, iż ów ZYGMUNT OBRĘBSKI był lekarzem, mieszkającym w Rembertowie, ale praktykującym w Warszawie, na Woli. Podejrzewam, że w tym 1928 roku odbywał w Rembertowie służbę wojskową. Po inne informacje na temat tak nazywającego się lekarza odsyłam do internetowych wyszukiwarek.Bozik_Ewa pisze:Dzięki wielkie za podpowiedź
(Nr 52/33)
Pozdrawiam
Ewa
Wojciech Szymański