Wólka Królewska-istnieje?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

mantua1

Sympatyk

Post autor: mantua1 »

Dzień dobry.
W akcie zgonu mojej prababci pisze że urodziła się w wiosce Wólka Królewska-również w aktach narodzin jej dzieci przewija się nazwa tej miejscowości-jednak choć przeglądałem stare mapy z lat 30 XX wieku,choć szukałem w Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego-za nic w świecie nie potrafię odszukać nawet wzmianki o takiej miejscowości.Babcia zmarła we Wólce Pokłonnej parafia Ociesęki gmina Raków województwo Świętokrzyskie(Wólka Pokłonna to z pewnością inna miejscowość).Tyle co wiem to to że Wólka Królewska nie należała do parafii Ociesęki ale znajdowała się niedaleko-ma ktoś jakiejś pomysły gdzie mogę jeszcze szukać??
Pozdrawiam
marek
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

W pozycji
Zaścianki i królewszczyzny: struktura własności ziemskiej w województwie podlaskim w drugiej połowie XVII wieku
na stronie 116 padaja nazwy: Czarna Królewska,Rogawka,Wólka Królewska

Stefan
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Marek, patrzyłem na mapę z lat około 1930 i na tą Wólkę Pokłonną koło Rakowa, jest tam na tej mapie ( wybrać Staszów ) kilka Woli, Wólek i Wolic. Co oznacza ta nazwa, ma to być nazwa wsi od zwolnień od podatku z racji jakichś losowych zdarzeń, czyli z woli króla ludzie nie oddawali danin przez określone lata.
Może być też tak ze na mapie pisze przykładowo ; Wola Jastrzębska, a ludzie i ksiądz nazywał ją Wola Królewska, bo kiedyś pod dębem odpoczywał sobie król. Czy tak było, nie wiadomo, ale prawie wszyscy królowie byli na Łyścu, nawet Bolesław Chrobry wybudował pierwszy kościół w 1006 roku. Tam nie był tylko ostatni król Stanisław August Poniatowski i po nim już ich nie mieliśmy, o tym jak raz słyszałem na kazaniu w klasztorze świętokrzyskim ; pozdrawiam i podaję tą mapę - Julian ; http://igrek.amzp.pl/mapindex.php?cat=WIG100
Ostatnio zmieniony ndz 19 sty 2014, 11:18 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Jest Wólka Królewska w tej okolicy, w parafii Bardo kiedyś była czyli bardzo blisko. W sąsiedztwie jej były: Bardo, Czarna, Kierdony i do parafii należały również Czyżyny (na mapie wyżej od Staszowa).
Patrząc na mapę Staszów to może być Wólka w sąsiedztwie tej Pokłonnej - może Wola Wąkopna?

Łucja
Janusz_Tomalski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Janusz_Tomalski »

To warto obejrzeć!
Tu udostępniono mapy Heldensfeld. Mapa Galicji Zachodniej. Karte von West-Gallizien.
Cały zbiór map lata 1801 do 1804.

http://bcul.lib.uni.lodz.pl/dlibra/publ ... 1623&tab=3

Połaniec oraz Staszów jest w arkuszu 11. Wólka a być może bardziej Wola Królewska i Bardo powinny być zawarte w arkuszach powyżej.
Janusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”