Gdzie dalej szukać ?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Edmunda

Sympatyk
Nowicjusz

Gdzie dalej szukać ?

Post autor: Edmunda »

Witam
Mój pra… Szczepan Stefan Dąbrowski strzelec z Topoli, jak pisze w akcie ślubu (*ok1803)i Marianny zd. Szczepański (*ok 1813)
Mam
Ślub w Topoli (Lęczyca) 10.2.1829
Akt ślubu Łęczyca 1831 starszego brata Szymona mojego pra. i ur. Ujazd w par. Turskiej.
Następny akt córki Steafana zglaszany w Topoli a ur. Leśna(Leszcze, Leszna)chrzest parafia Witowska? rok 1830
Następne dziecko ur. w Topoli Kątowej (18831)zm. w Koźlu (+1834) gdzie Stefan jest kucharzem.
Dalej dwójka dzieci ur. w Koźlu (1837)

Akt ślubu z 1860 syna - Franciszek Dąbrowski (mój pra...) znalazlam w Aleksandrowie. Wg. tego aktu žyla juž tylko mama Marianna.
Gdzie szukać urodzenia Stefana i zgonu? Marianny zgon?
Uprzejmie proszę o pomoc
Pozdrawiam
Edmunda
Oferuję pomoc w j. czeskim /pw/

Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Gdzie dalej szukać ?

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam!
Niewykluczone, że Stefan i Marianna mieszkali nadal w okolicach parafii Koźle dopóki nie umarł Stefan - wówczas wdowa mogła przeprowadzić się do syna Franciszka. Koniec końców, ja bym przeszukał akta zgonów parafii Koźle z lat 1837-1860/1, by upewnić się, że jeśli nie natrafię na akt zgonu Stefana Dąbrowskiego, to na pewno nie umarł on w tejże parafii (brak pewnej wiedzy, to także wiedza, tyle że o czym innym :D ).
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
W akcie zgonu powinno być (choć różnie z tym bywa), gdzie zmarły się urodził, więc problem byłby rozwiązany...
Pozdrawiam gorąco, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Awatar użytkownika
Edmunda

Sympatyk
Nowicjusz

Gdzie dalej szukać ?

Witam
Oczywiście szukałam i nic nie znalazłam ;)
http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... =1837&kt=3

Edmunda

Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Gdzie dalej szukać ?

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam ponownie,
rozumiem, że kiedy mówimy o Aleksandrowie, to myślimy o tym Łódzkim - wtedy ja bym przejrzał akta zgonu jeszcze z tej parafii, bo może rodzice (jeszcze oboje) zamieszkali z synem... Pewnie już to zrobiłaś, ale na wszelki wypadek -> http://metryki.genealodzy.pl/ar3-zs1387d
Pozdrawiam serdecznie, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Awatar użytkownika
Edmunda

Sympatyk
Nowicjusz

Gdzie dalej szukać ?

...
Tak , prřejrzałam, ale lata brakują ;)
W akcie ślubu pisze, iz ojciec nie zyjący ;)
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =02-03.jpg
Do tego roku nie znalazłam zgonu Szymona Stanislawa
w Aleksandrowie.

Milego wieczoru
Edmunda

Łęczyca 10 II 1829
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”