Pracownicy, oficjaliści Ordynacji Zamojskiej?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Witam serdecznie,
Mój 2xpra dziadek Franciszek Babiński całe swoje życie (1819-1902) związany był z Ordynacją Zamojskich ze Zwierzyńca (Kozłówki).
Urodził się co prawda podobno w Radzyniu , ale według przekazów rodzinnych ojciec jego Wincenty był oficjalistą Zamojskich w Zwierzyńcu.
Sam Franciszek w latach 1852-1894 (z tych lat mam jakiekolwiek dane, z pozostałych niestety nie) mieszkał w Warszawie (w pewnym okresie nawet w pałacu Zamojskich na Senatorskiej) i pracował jako buchalter wyższego stopnia w biurze hr. Zamojskiego.
Zmarł w Kozłówce w 1902r i pochowany jest na cmentarzu w Kamionce.

Czy może ktos natknął sie na jakieś materiały zawierające spisy pracowników, czy oficjalistów Ordynacji? Najbardziej interesują mnie Warszawa, Zwierzyniec i Kozłówka lata 1820 - 1902.
Nie mam szans na pojechanie do Lublina ani Zamościa czy Kozłówki, więc chciałabym coś znaleźć w sieci.
Za podpowiedź będę wdzięczna.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

A AGAD i archiwum Zamojskich?
https://www.archivesportaleurope.net/ea ... PL-1-358/0

Łucja
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Dzięki Łucjo,
Przejrzałam i na pewno tam bym znalazła ślady po moim 2xpradziadku, ale szanse na wyprawę do AGADU mam niewielkie.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
dpawlak

Nieaktywny

Re: Pracownicy, oficjaliści Ordynacji Zamojskiej?

Post autor: dpawlak »

Małgosiu.
Ordynacje Zamojskich to temat rzeka. To co w AGAD, to wierzchołek góry lodowej dotyczący głównie wcześniejszych wieków i związanych bardziej z rodziną Zamojskich niż z ich Ordynacją.

Tylko w zespole dotyczącym Ordynacji Zamojskich ze Zwierzyńca w APL znajduje się ponad 10 tys jednostek archiwalnych:
Zawartość:
Akta z XVI wieku, [1581]1589-1591, 17 j.a.
Akta z XVII wieku, 1600-1699, 133 j.a., archiwalia gospodarcze
Akta z XVIII wieku, 1700-1798[1808], 1633 j.a.
Akta z XIX wieku, 1808-1898, 1183 j.a.
Akta z XX wieku, 1900-1944, 9436 j.a.
Plany, 1786-1941, 2511 j.inw.
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/71/0/ ... #tabZespol

W zespole dotyczącym znacznie młodszej Ordynacji Zamojskich w Kozłówce "tylko" nieco ponad 200.
Zawartość:
Akta administracyjno-gospodarcze, 1872-1939, 198 j.a.
Papiery i akt osobiste, 1863-1931, 8 j.a.
Akta dotyczące działalności publicznej, 1873-1938, 19 j.a.
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/84/0/ ... #tabZespol

Chcąc to skutecznie przejrzeć musisz sprecyzować sobie kryterium poszukiwań.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Sprecyzowane to ja mam. Chcę znaleźć 2xpradziadka! :-)
A tak serio to szukam spisów, listy płac albo czegoś w tym stylu. Tylko, że chodzi mi o dostęp online, bo jak pisałam do archiwum nie dotrę. Nie muszą to być skany, mogą być już opracowane materiały, chodzi mi jedynie o potwierdzenie rodzinnej tradycji, że pracowali w Zwierzyńcu i Kozłówce. To, że Franciszek pracował w Biurze hr. Zamojskiego w Warszawie to wiem z metryk dzieci oraz z listów jego brata pisanych z Paryża do bratanka Aleksandra (syna Franciszka).
Chciałabym też ustalić skąd mogli pochodzić i kim w rzeczywistości byli. Z aktu zgonu Franciszka wiem, że podobno urodził się w Radzyniu, więc czy z tamtąd pochodzili? Napisałam do archiwum o kwerendę w Radzyniu w latach 1810 - 1830, ale jeszcze nie dostałam odpowiedzi. I ciekawosć mnie zżera.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Marika

Sympatyk

Post autor: Marika »

Trochę skanów z Radzynia jest już w SZWA:
http://szukajwarchiwach.pl/35/1908/0/st ... bJednostki

Można sobie poprzeglądać, zanim dojdą wyniki kwerendy.

Kasia
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Przegladam, przeglądam, ale jak na zlość urodzin nie ma, a w małzeństwach jeszcze nic nie znalazłam.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Przeglądałam kiedyś ten inwentarz zbiorów w AGAD i pamiętam, że dużo nazwisk już tam było, akurat teraz interesuję się Archiwum Zamojskich, bo tam znalazłam list pewnego księdza o nazwisku, które mam w drzewie, z XVII w. i chcę to opracować (napisać na blogu oczywiście). Nazwiska pracujących dla Ordynacji też były, faktycznie wczesny raczej okres, ale może Twoi mieli tę pracę "dziedzicznie"? Jak jesteś gdzieś daleko (zagranicą?) to może dobrym pomysłem jest opublikowanie tego co masz o swojej rodzinie, na stronie, blogu, itd., a kogoś to zainteresuje i np. pracę licencjacką, magisterską czy doktorską zechce o tym napisać. Raczej po Twoim nazwisku tak strzelam, bo dla mnie Kulwieć, to przede wszystkim biblioteka im. Kulwiecia w Warszawie.

Czyli dobrze byłoby zacząć od opracowań Archiwum Zamojskich w formie prac na uczelni jakiejś, może Lubgens czy LTG pomogą? Naukowe artykuły, książki, jest jakaś książka ogólnie o Zamojskich, popularna raczej, ale mi wyleciało z głowy (coś z ostatnim ordynatem w niej było), może ktoś podpowie?

Łucja
Ostatnio zmieniony pn 20 sty 2014, 13:01 przez Łucja, łącznie zmieniany 1 raz.
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Tylko że Małgosia w tym kontekście szuka po Babińskich.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

http://books.google.pl/books/about/Osta ... edir_esc=y

Ta książka, o której pisałam, na początek się przyda.

Łucja
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Łucjo, dziekuję za książkę, ale to trochę nie ta epoka. Dobre 100 lat różnicy. Tak naprawdę to nie sama Ordynacja mnie interesuje (choć nie powiem, przeczytałam kilka ciekawych opracowań), ale jako że moi byli jej pracownikami, to chciałabym może znaleźć jedynie wzmiankę o tym KIEDY i GDZIE pracowali, a potem jak po nitce do kłębka dojdę (mam nadzieje i OBY!) skąd pochodzili, kim byli i jakie były ich losy.

Tak narazie to wiem tylko tyle:

Moja prababcia Czesława Stecka Urodzona w Warszawie w 1852 i jej brat Aleksander Franciszek ur. w 1854r (o nich i ich dzieciach i ich losach wiem prawie wszystko)
Ich ojciec Franciszek Babiński urodzony w Radzyniu ok. 1819 (syn Wincentego i Marianny z Kamieńskich) i ich matka Katarzyna z Kobylińskich (nie wiem o niej nic)
Franciszek miał braci :
na pewno - Aleksandra - http://pl.wikipedia.org/wiki/Aleksander_Babi%C5%84ski tu dużo błędów, zwłaszcza jeśli chodzi o rodziców i miejsce urodzenia, ale to na pewno on bo mam jego listy z Paryża pisane do bratanka
podobno - Ignacego, Józefa, Antoniego (o tych nie wiem nic)

Z przekazów rodzinnych wiem, że Wincenty był oficjalistą u Zamojskich w ... Zwierzyńcu (?), Kozłówce (?)
Franciszek pracował w Warszawie dla Zamojskiego i umarł w Kozłówce w 1902.

O braciach poza Aleksandrem wiem tylko z artykułu St. Bratkowskiego z Kwartalnika Historii Nauki i Techniki z 1975r http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/b ... f7fd5165a7 w którym pod koniec na str. 309-310 są podane szczegóły o rodzinie Babińskich.

I to w zasadzie cała moja wiedza o Babińskich.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

Małgorzato, może Google books troche pomogą : http://tnij.org/x1thqje
Maria
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: kwroblewska »

Niedawno w poszukiwaniu wyjaśnienia terminu gracjalista napotkałam takie opracowanie dotyczące Ordynacji Zamojskiej , http://zamosc.ap.gov.pl/wp-content/uplo ... roczek.pdf

Może przejrzyj bibliografię do tej publikacji, gdyż autor podaje ….Prowadzono księgi informujące o stanie służby wszystkich pracowników, gdzie zapisano rok wstąpienia na służbę ….

___
Krystyna
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Łucjo,
podepnę się do pytania Małgorzaty skoro "siedzisz" nad Archiwum Zamojskich: czy są może dokumenty z czasów zaboru austriackiego?
Czy są może spisy uczniów szkół z tego czasu i korespondencja z lokalnymi urzędnikami? Jeden z przodków miał być urzędnikiem z przysłanym Wiednia do Zamościa, a drugi w 1809 mógł się tam zaciągać do wojska XW - jeden z pomysłów że akurat tam się zaciągał że był w Zamościu w Szkole Wojewódzkiej (d. Akademii Zamojskich).
Pozdrawiam
Maciej
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Nie siedzę, po prostu kilka lat temu to przeglądałam: http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... eski.phtml
A teraz chcę to na bloga wstawić i dlatego trochę się interesuję, ponieważ na blogu "Dziennik genealogiczny" co do zasady podaję informacje szerzej dla innych przydatne, to postanowiłam ten XVII-wieczny list okrasić jakimiś informacjami o Archiwum Zamojskich, jest genialne, moim zdaniem (Archiwum). Ale pewnie będzie zdigitalizowane, jak wszystko, z czasem. Sam inwentarz jest bardzo dobry, nie wiem czy w linku, który dałam go nie ma (nie sprawdzałam).

Łucja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”