Kiedy urodziła się prababcia?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Cecilia

Sympatyk

Post autor: Cecilia »

Witam

Mam następujący problem: moja prababcia, Balbina Królikowska z d. Kaczmarek ma wpisane w akcie ślubu z Janem Nepomucenem Królikowskim, że w dniu ślubu ma 30 lat, czyli że musiała urodzić się ok. 1863 r. Księgi z parafii WNMP Zduńska Wola są od kilku dni dostępne online. Teraz szukam, szukam jej i... nic. Nie wiem już gdzie jej szukać, bo jestem pewna, że urodziła się we wsi Zduny i została zarejestrowana w tejże parafii. Jej rodzeństwo znalazłam.

Pomożecie?

Pozdrawiam, Cecilia
Szukam rodziny: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy oraz Woszczak ze Zduńskiej Woli i okolic.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

link do aktu?
aneksy do ślubu są?

a pewne to jest to, że Kopernik umarł:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Witaj,
Z zasady trzeba szukać kilka lat wprzód i wstecz. I na wszelki wypadek w ościennych parafiach. Wiek podawany w metrykach jest bardzo nieprecyzyjny. Moja prababcia wg metryk urodzenia swoich dzieci powinna była się urodzić w 1849, 1851, 1852 i 1854 . A tak naprawdę to nie wiem kiedy się urodziła bo też nie mogę znaleźć metryki.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam!
Uśmiałem się szczerze mówiąc, kiedy przeczytałem "jestem pewna", bo przypomniałem sobie siebie samego - też jestem pewien na 100%, że moja urodziła się tam a tam, wtedy a wtedy, ale aktu nie ma...
Pewnym jest się dopiero wtedy, kiedy się trzyma akt chrztu w dłoni, albo widzi na ekranie :)
Jeżeli kilka lat do przodu i do tyłu nie ma jej w tej parafii, to bym poszukał w sąsiednich po prostu,
jeżeli w żadnej bazie jej nie "zindeksowano" oczywiście...
Pozdrawiam gorąco, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Cecilia

Sympatyk

Głupio napisałam. Nie jestem pewna. Balbina brała z Janem ślub w 1893 r. Mam akt ślubu. Numer 62.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 62-063.JPG

Szukałam kilka lat wstecz i w przód. Niestety, nie znalazłam Balbiny.
Szukam rodziny: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy oraz Woszczak ze Zduńskiej Woli i okolic.
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

A inne dzieci tych samych rodziców są?
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a.szukaj wszytkich Kaczmarkówien (Balbina mogła mieć na drugie imię) - także przed ślubem! (panieńskie matki:), na oko pieroworodna, ale...
b. wytypuj "dziury" (kiedy się mogła urodzić wg urodzeń rodzeństwa)
c. urodzona w Zdunach nie znaczy, ze zarejetrowana w Zdunach
d. ew. możesz podpytac o aneksy (po sprawdzeniu w Pradziadzie, ELA, IZA) póxniejsze niż te, które są w metryki.genealodzy.pl dostępne
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Szkoda ,że nie podajesz danych rodziców
Balbiny bezpośrednio w poście .

Pozdrawiam
Ela
Ostatnio zmieniony pn 20 sty 2014, 19:50 przez Pobłocka_Elżbieta, łącznie zmieniany 5 razy.
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Białobrzeski_Marek »

Zaraz wszyscy zaczną się pytać o wszystkie Balbiny Kaczmarek jakie znajdą w sieci :D, jak w akcie małżeństwa są rodzice: Feliks i Łucja z Kazków, to nie Kazimierz i Wiktoria z Szwagrzaków z całkiem innej parafii. W 1861 r. urodził się Feliks Kaczmarek, a w 1865 r. Marcin Kaczmarek, jej bracia. Ksiądz w skorowidzu pisał numer aktu, ale nie pisał numeru porządkowego, mógł więc przez przypadek ominąć ten akt urodzenia. Pozostaje sprawdzić akt po akcie z lat: 1862-1864, najłatwiej patrzeć na margines i tam gdzie jest miejscowość Zduny patrzeć na imię dziecka i jego rodziców. Widziałem też pomyłki w imionach przy aktach urodzeń, a też mogę potwierdzić że zdarzały się przypadki niesporządzenia aktu urodzenia. Drugi mąż jednej mojej 6xprababki po jej śmierci żeniąc się ponownie w wieku lat 50 musiał sobie w roku 1812 odtworzyć sądownie akt urodzenia, a jak parafia małżeństwa i urodzenia tej osoby jest ta sama, to mogli nawet nic nie zrobić w tym zakresie. Pozdrawiam!

Marek
Cecilia

Sympatyk

Oprócz dzieci Feliksa Kaczmarka i Łucji z Kazków, które wymienił jeden z użytkowników, znalazłam jeszcze bliźniaków z 1865 r.: Franciszka i Michała. Muszę przejrzeć dokładnie aneksy.
Kaczmarków jest mnóstwo :-/
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

Sprawdzałaś allegaty? Ja miałam taki problem dopóki nie zamówiłam skanów allegatów. I okazało się, że miast metryki jest akt znania bo panna młoda rodzona i chrzczona w tej parafii w której na ślubnym kobiercu stawała z przyczyn nikomu nie wiadomych nie została do ksiąg wpisana. Ot tak. Ksiądz zapomniał wpisać, albo przekazać wpisującemu. I wyszło na jaw dopiero przed ślubem jak ksiądz w metrykę postanowił zajrzeć. Po księgi sięgnął, a tu metryki nie ma.
A naszukałam się w różnych latach, w różnych ościennych parafiach.
Cecilia

Sympatyk

Są indeksy do tych lat, które szukam. Przejrzałam z wierzchu. Jutro przejrzę ponownie, ale dokładnie. Może wtedy coś znajdę.
Cieślak_Krystyna

Członek PTG

Post autor: Cieślak_Krystyna »

Witaj Cecylio

Pracuję nad parafią Zduńska Wola od wielu lat, bo mam tam przodków (a właściwie mój mąż).
Łucja Kazek, o której piszesz jest również w naszym drzewie.
Łucja KAZEK – urodzona 10.12.1827 r. w Zduńskiej Woli jest córką Pawła Kazka i Jadwigi a siostrą Tomasza KAZKA, naszego bezpośredniego przodka.

Paweł Kazek i Jadwiga mieli następujące dzieci:
Mikołaj ur. 02.12.1807 w Zduńskiej Woli
Wawrzyniec ur. 08.10.1811 w Zduńskiej Woli
Tomasz - ur. 17.12.1820 w koloni Kazek
Paweł ur. ok. 1826
Łucja - ur. 10.12.1827 r. w Zduńskiej Woli

Paweł zmarł 14.04.1840 r. w Zduńskiej Woli mając 74 lata. Z rodziną Kazek jest ten problem, że występują jednocześnie pod nazwiskiem Kazek i Staniowski. Im bardziej będziesz się zbliżać do 18 wieku tym większy bałagan w metrykach. Nawet ustalenie nazwiska Jadwigi nie jest proste. 18-wieczne metryki są lakoniczne, zawierają bardzo mało danych i może nigdy nie uda się rozstrzygnąć wszystkich wątpliwości.

Pozdrawiam
Krystyna Cieślak
Cecilia

Sympatyk

Krystyno, powiedz mi, kiedy zmarła Jadwiga? Wiesz może? A o dzieciach Łucji Kazek i jej męża, Feliksa Kaczmarka?
Kilkanaście dni temu znalazłam akt zgonu Tomasza Kazka.

Pozdrawiam, Cecilia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”