Nazwisko: Lenard

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=21710&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Lenard

Sympatyk

Post autor: Lenard »

(pisze dalej autor postu)
Dowiedziałem się, że ludność niemiecka osiedliła się przede wszystkim wzdłuż rzeki Ropy i na obszarze Jarów Jasielsko-Sanockich, co morze się zgadzać, gdyż pochodzę z Biecza. Nie jestem jednak pewien w 100% czy na pewno moje nazwisko pochodzi od ludności niemieckiej. Nie udało mi się znaleźć herbu odnoszącego się do nazwiska.

Proszę o pomoc w znalezieniu pochodzenia mojego nazwiska i herbu oraz ewentualne potwierdzenie lub zaprzeczenie informacjom, które udało mi się znaleźć.

Paweł Lenard
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Pawle nie masz innego wyjścia jak zacząć od początku, tak jak wszyscy;czyli od dziadków i cofając się do pradziadków itd.może będziesz miał szczęście i znajdziesz herbowych.W chwili obecnej nikt Ci tego nie może zagwarantować,bo może jednak pochodzisz od tych,którzy osiedlili się nad Ropą.
Życzę powodzenia w poszukiwaniach i nie zniechęcaj się brakiem herbu.Nie to najważniejsze.
Pozdrawiam Danka Wasilewska LenarT
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Paweł, co do nazwiska to do Ewy, ale o herbie jest nawet sporo w podanym tu w linku, czytam ze Lenart ( przez - t )to herb Ślepowron. Jest też nazwisko może pochodne ; Lenartowicz. Wydaję mi się ze to nazwisko jest od imienia może niemieckiego - Leonard. Piszesz o zasiedleniu okolic Sanoka, ale kiedy, zasiedlali Podole jeszcze król Kazimierz Wielki i Carowa Katarzyn II, ale bardziej urodzajną Ukrainę, nawet Leszek Biały zasiedlał Niemcami, ale wieś w Świętokrzyskim ; Tarczek. Myślę ze miejsce gdzie, to nie jest to takie ważne, bo ludzie ciągle wędrowali i tak jest do dzisiaj, pozdrawiam - Julian ; https://www.google.pl/search?q=herb+len ... 7QbX34DoBQ
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Polecam do przestudiowania
http://pl.wikipedia.org/wiki/Głuchoniemcy
Jest tam też nazwisko Lenard
Mieczysław
MMaziarski
Lenard

Sympatyk

Post autor: Lenard »

Dziękuje wszystkim za komentarze!
Do pani Ewy już wiadomość wysłałem. :P
Tak nawiasem mówiąc poszukiwania herbu rozpocząłem gdy potrzebowałem herbu na tarczę do walk rycerskich (należę do Zakonu Rycerskiego Ziemi Bieckiej http://www.zakon.biecz.pl/). Nie mogąc znaleźć herbu dla rodziny Lenard (nawiązując do komentarza Juliana) użyłem herbu Ślepowron rodziny Lenart. Idę za radą pani Danki i szukam u dziadków.

pozdrawiam Paweł Lenard
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”