Metryki parafii Korczew 18 wiek
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Cieślak_Krystyna

Dzień dobry
Czy istnieją metryki z parafii Korczew (pow. zduńskowolski) sprzed 1806 roku?
Jeżeli tak to gdzie ich szukać?
U mormonów – tylko od 1806
W bazie PRADZIAD – brak informacji.
Informacja o zasobie Archiwów Diecezjalnych w Łodzi i Włocławku – niedostępna.
Czy ktoś z Państwa może mi podpowiedzieć gdzie szukać?
Dziękuję
Krystyna Cieślak
Czy istnieją metryki z parafii Korczew (pow. zduńskowolski) sprzed 1806 roku?
Jeżeli tak to gdzie ich szukać?
U mormonów – tylko od 1806
W bazie PRADZIAD – brak informacji.
Informacja o zasobie Archiwów Diecezjalnych w Łodzi i Włocławku – niedostępna.
Czy ktoś z Państwa może mi podpowiedzieć gdzie szukać?
Dziękuję
Krystyna Cieślak
-
Słomińska_Dominika

Archiwa Diecezjalne lub parafia.
Pozdrawiam
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Korzystałem we Włocławku, od 1806 niestety. Starsze, pojedyncze wpisy ze wsi Janiszewic widziałem w księgach zduńskowolskich zachowanych od początku istnienia parafii, czyli 1767r., ale to nic regularnego. Dostępne w bibliotece cyfrowej Biblioteki im. Piłsudskiego w Łodzi.
Starsze chyba się nie zachowały, chyba że leżą gdzieś nieodkryte. Możliwe, że AD ma je niezmikrofilmowane-spotkałem się z takim przypadkiem. Trzeba by do nich napisać z prośbą o sprawdzenie w inwentarzu kartkowym.
Pozdrawiam,
Kuba
Starsze chyba się nie zachowały, chyba że leżą gdzieś nieodkryte. Możliwe, że AD ma je niezmikrofilmowane-spotkałem się z takim przypadkiem. Trzeba by do nich napisać z prośbą o sprawdzenie w inwentarzu kartkowym.
Pozdrawiam,
Kuba
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Księgi metrykalne z parafia Korczew znajdują się w zasobach Archiwum Diecezjalnego we Włocławku. Wg publikacji ks. W. Kujawskiego „Diecezja kujawsko-kaliska” księgi metrykalne z tej parafii zaczynają się dopiero od 1806r, jest to księga ochrzczonych, zaślubionych i zmarłych. Widocznie, wcześniejsze się nie zachowały.
---
Krystyna
---
Krystyna
-
Cieślak_Krystyna

No to jest bardzo smutna wiadomość
Kuba i Krysiu, bardzo dziękuję za informacje.
Przekopałam się przez całą Zduńską Wolę od 1767 roku, bo mam tam wiele osób w swoim drzewie, jako że i ja i mój mąż tam mamy korzenie.
Zduńska Wola przed powstaniem miejscowej parafii należała właśnie do parafii Korczew, ale to już 18 wiek. Jeżeli te księgi nie istnieją, to właśnie skończyłam poszukiwania w tej gałęzi.
Dzięki jeszcze raz
Krystyna
Kuba i Krysiu, bardzo dziękuję za informacje.
Przekopałam się przez całą Zduńską Wolę od 1767 roku, bo mam tam wiele osób w swoim drzewie, jako że i ja i mój mąż tam mamy korzenie.
Zduńska Wola przed powstaniem miejscowej parafii należała właśnie do parafii Korczew, ale to już 18 wiek. Jeżeli te księgi nie istnieją, to właśnie skończyłam poszukiwania w tej gałęzi.
Dzięki jeszcze raz
Krystyna
Niekoniecznie. Swędzieniejewice np.przyszły do parafii w Zduńskiej Woli z Marzenina, który zachowany jest wybiórczo aż do XVII w.(przerwa w latach 1780 lub 1785-1813) Zależy w której miejscowości mieszkali przodkowie.
Kuba
Kuba
-
Cieślak_Krystyna

Ślady prowadzą jak po sznurku bezpośrednio do wsi Korczew, gdzie urodziła się Agnieszka Pietrzak c. Andrzeja i Agnieszki - szacuję, że na przełomie wieków.
Krystyna
Krystyna
Krystyno,
proboszcz w parafii korczewskiej twierdzi, że starsze księgi się nie zachowały. Z lat miedzywojennych jest kilka ksiąg, ale reszta ksiąg to już z lat powojennych - po II wojnie.
W czasie wojny Niemcy zajęli budynek kościoła, utworzyli w nim magazyn.
Pozdrawiam
proboszcz w parafii korczewskiej twierdzi, że starsze księgi się nie zachowały. Z lat miedzywojennych jest kilka ksiąg, ale reszta ksiąg to już z lat powojennych - po II wojnie.
W czasie wojny Niemcy zajęli budynek kościoła, utworzyli w nim magazyn.
Pozdrawiam
Basia
Szukam: Konstancja Klimaszewska ur. ok. 1836 w Łasku ?
Szukam: Konstancja Klimaszewska ur. ok. 1836 w Łasku ?