Brzeziński - proszę o pomoc w znalezieniu herbu

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen

Lenard

Sympatyk

Post autor: Lenard »

Nie mogąc znaleźć herbu rodziny po mieczu rozpocząłem poszukiwania po kądzieli. dotarłem do nazwiska babci - Brzeziński. Po wpisaniu w herbarzu wynikiem wyszukiwania było wiele herbów. Z kąt mam się dowiedzieć który należy do rodziny babci??? Babcia pochodzi z okolic Kielc (woj. Świętokrzyskie). szukałem między innymi na stronach: http://www.dig.com.pl/strony/Szlachta_w ... ana154.pdf
http://gajl.wielcy.pl/
http://www.genealogia.okiem.pl/glossary ... i%C5%84ski

proszę o pomoc
Paweł Lenard
Ostatnio zmieniony pn 20 sty 2014, 21:16 przez Lenard, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Babcia to za mało, poszukaj ojca babci, potem dziadka babcia, pradziadka babci i jak dojdziesz z poszukiwaniami do pocz. XIX w. to coś się wyklaruje.
Wiadomo jacy Brzezińscy się legitymowali ze szlachectwa czyli je potwierdzali 1836-61. 6 herbów różnych.
Wiadomo jacy Brzezińscy mieli majątki w latach 1783-1784, czyli byli szlachcicami.
Jest wiele innych źródeł.
Babcia mieszkała koło Kielc ale jej przodkowie mogli mieszkać i te majątki posiadać w innych miejscach, musisz po prostu wiedzieć gdzie mieszkali. A w metrykach na pocz. XIX w. bywało, że co prawda nie podawano herbu, ale pisano o szlachectwie i wtedy można szukać dalej.
Nie każdy Brzeziński ma szlacheckich przodków, nazwisko spotyka się w różnych grupach społecznych.

Łucja
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

raczej "skąd mam wiedzieć czy któryś z nich jest związany z przodkami babci Brzezińskiej?"
i dopowiedź jak wyżej- ze sparwdzenia krok po kroku
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Lenard

Sympatyk

dziękuje wam za komentarze.
Pójdę za waszą radą.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Paweł, jeśli się bawisz w rycerza to wiec ze po babcie herb nie jest dziedziczny, musi być po dziadku.
Poczytałem co jest u Dr Marak Minakowskiego i jest tam parę osób z nazwiskiem Lenard, nie ma herbu, a Brzeziński jet bardzo dużo i nie są wcale z Brzezin. Właśnie ja przejrzałem wszystkie metryki od 1615 roku w Brzezinach kolo Chęcin, bo tam mój pra... dziadek w 1762 r. brał ślub. Chyba nie ma tam Brzezińskich w Brzezinach, może w ogóle są, ale Administratorem Brzezin Biskupa własność do 1789 r. jest od lat 1600 ; Sowa.
Musisz poszukać czy nazwisko Lenard i Lenart jest to samo i wtedy herby się znajdą , najlepiej w wywodach lub herbarzu.
Był tu link z wywodami i rysunkami herbów na różne nazwiska, odręcznie rysowane herby, ale nie pamiętam na teraz kto to podał, wiem ze to zawodowy genealog ; pozdrawiam - Julian

Ps. - może tu coś sobie znajdziesz, podaje link o wywodach, tam w grafice jest kilka rysunków z wywodów, jest tam też że ktoś poszukuje nazwiska Lenard, wpisuj swe nazwisko w ramce ; szukaj - Julian ; http://heroldia.pl/herbarze.htm

; i jeszcze to, jest około tysiąca nazwisk, tak samo w górze w prawym rogu wpisać sobie swoje nazwisko ; http://pl.wikipedia.org/wiki/Wikiprojek ... x/zrobione
Ostatnio zmieniony wt 21 sty 2014, 13:26 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 2 razy.
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam!
Moim zdaniem dobrą "wyszukiwarką" w sensie, o którym wspomniał Julian (ale nie ma w niej wywodów) jest ta Panów Gajla i Milewskiego - jest ciągle uzupełniana chyba (herbarz ów jest jakby częścią Wielkiej Genealogii Minakowskiego).
Cóż spojrzyj sobie i oceń - http://gajl.wielcy.pl/
Pozdrawiam, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Lenard

Sympatyk

Re: Brzeziński - proszę o pomoc w znalezieniu herbu

Sawicki_Julian pisze:Musisz poszukać czy nazwisko Lenard i Lenart jest to samo i wtedy herby się znajdą , najlepiej w wywodach lub herbarzu.
Był tu link z wywodami i rysunkami herbów na różne nazwiska, odręcznie rysowane herby, ale nie pamiętam na teraz kto to podał, wiem ze to zawodowy genealog ; pozdrawiam - Julian

Poszukałem
Wyniki moich poszukiwań wskazują, że najprawdopodobniej Lenard i Lenart to to samo nazwisko lecz w różnych formach fonetycznych.

Leonard – imię męskie pochodzenia germańskiego. Wywodzi się od słowa oznaczającego „silny jak lew”. W Polsce imię to poświadczone jest od 1193 roku, m.in. jako Lenart, Lenard, Leonhardus, Lenert, Lenhart i Lenhard.

Nazwiska pochodzące od imienia Leonard: Leonard, Leonarcik, Lenart, Lenard, Lenartowicz, Lenartowski, Nartowski.

Lenardt - od imienia Leonard. Imię znane w Polsce od XIII wieku jest pochodzenia germańskiego, od Leonhard, to od lewo ‘lew’ + hart ‘mocny, dzielny. W średniowieczu w Polsce wykazywało wahania fonetyczne (Lenardt - Lenard lub Lenart) Obok form germańskich Leonhard, Lenhard, Lenhart występują postacie spolonizowane Leonard, Leonart, Lenert, Lenard, Lenart, Lenartowicz.

Lenard - od imienia Leonard. Imię znane w Polsce od XIII wieku jest pochodzenia germańskiego, od Leonhard, to od lewo ‘lew’ + hart ‘mocny, dzielny. W średniowieczu w Polsce wykazywało wahania fonetyczne (Lenard - Lenart) . Obok form germańskich Leonhard, Lenhard, Lenhart występują postacie spolonizowane Leonard, Leonart, Lenert, Lenart.

Lenart - 1503 od imienia Leonard. Imię znane w Polsce od XIII wieku jest pochodzenia germańskiego, od Leonhard, to od lewo ‘lew’ + hart ‘mocny, dzielny. W średniowieczu w Polsce wykazywało wahania fonetyczne (Lenart - Lenard lub Lenartowicz). Obok form germańskich Leonhard, Lenhard, Lenhart występują postacie spolonizowane Leonard, Leonart, Lenert, Lenard, Lenartowicz.
Sawicki_Julian

Sympatyk

No teraz wiem że nazwisko Nartowski też pochodzi od Leonarda, widocznie był głuchy ten co tak zapisał. To nazwisko Nartowski było i jest w parafii Chęciny od początku lat 1700. Chyba ten herb Ślepowron będzie prawidłowy dla Ciebie. Rok 1193 to pewnie wtedy przybyli z Niemiec i za którego to było księcia, może Leszek Czarny, bo w 1282 r. wypędził Jaćwingów z Podlasia ; Julian

Ps.- pomyliłem się o sto lat, w 1193 roku było kilku księciów po podziale na dzielnice ; Kazimierz Sprawiedliwy, Władysław Laskonogi, Henryk Brodaty.
Ostatnio zmieniony śr 22 sty 2014, 11:33 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Lenard

Sympatyk

Również myślę, że ślepowron będzie odpowiedni.
Dziękuję wszystkim za nieocenioną pomoc.
Szczególne podziękowania dla Juliana.
Pozdrawiam Paweł Lenard
Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

Post autor: Luziński_Marcin »

Nie dziękuj za pomoc, tylko raczej za sprowadzenie na manowce.

Daruj sobie herbarze i zacznij śledzić losy swoich przodków, bo Lenartów/Lenardów czy Brzezińskich jest od groma i na pewno nie wszyscy pochodzą od szlacheckich przodków. Lepiej więc darować sobie fantasmagorie i "normalnie" szukać po nici do kłębka. Chyba że nie chodzi o szukanie swoich przodków (skoro dotarłeś tylko do nazwiska babci, to się tym zapewne nie interesujesz), tylko o znalezienie ładnej ozdoby na tarczę. W takim przypadku bardziej elegancko będzie zaprojektować własny rysunek, a nie podczepiać się do innych rodzin, z którymi może Cię łączyć tylko podobne nazwisko.

ML
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Zaczynam rozumieć ideę cenzury, przynajmniej w zakresie intelektualnym :mrgreen:
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Zgadzam się z Waldemarem,
pozdrawia Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam, aż korci przywołać niektórych do przeczytania o co pyta Paweł. Marcin jeśli znasz tylu Lenardów to co za problem podać to co wiesz. Do Waldemara nic nie mam, bo ja za nisko stoję i chętnie bym się jeszcze czegoś nauczył od Księżaka, kto wie czy tam w Łódzkim są i moi bo takie nazwisko jest i tam od wieków.Tu wszyscy się wspomagamy jak umiemy i nie stawiam się za wszystko wiedzącego. Oczywiście ze szlachectwo to nie nazwisko tylko droga przez mękę w uzbieraniu metryk do tego Lenarda z herbem czy nie i tak samo do babci Brzezińskiej, ale kto to pomoże, za to zniechęcać potrafią. Paweł słuchaj wszystkich i rób swoje, tylko obejrzyj się w około siebie kto to mówi, jak widzę w TV to wszyscy są tacy mądrzy i mamy komplet ministrów fachowców, a co produkujemy polskiego, trudno mi zgadnąć oprócz śmieci. Chyba nie o to chodzi w genealogii, to nie polityka i walka o stołki, szanujmy się nawzajem i nie ma potrzeby się oceniać - pozdrawiam ; Julian
Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

Post autor: Luziński_Marcin »

Lenard pisze:Nie mogąc znaleźć herbu rodziny po mieczu (...) który należy do rodziny babci???
Paweł pyta o herby należące do członków swojej rodziny, co jest podkreślone w powyższym cytacie. Nie wiem, na jakiej podstawie Julian stwierdził, że jest to akurat Ślepowron i zresztą Włodek i Łucja sugerowali, że nie tędy droga. Wydaje mi się Julianie, że bardziej doświadczeni badacze nie powinni w złą stronę kierować tych mniej doświadczonych, nie rozumiem czemu mój post wzbudził takie kontrowersje.

ML
Sawicki_Julian

Sympatyk

E tak to nie myślę, w innym temacie pisze Paweł ze jest rycerzem, czyli w turniejach jako rycerz i chciał by mieć herb po dziadku, a że nie znalazł go, no to po babci. I ja mu w tym pomogłem z opisów dla nazwiska ; Lenart jest herb Ślepowron. Rycerz i turniej to zabawa, wiec nie ważne, czy herb mieli jego przodkowie, w tym dziadek, tylko ważne by był podobny do tamtych czasów. Herb nowy wymyślony to choćby złoty to nie to i nie wiem czy taki rycerz musi się okazać pochodzeniem szlacheckim, niech się wypowie Paweł, sam jestem ciekawy. My mu w tym mamy go ukierunkować, takie jest moje zdanie na temat dzisiejszego rycerza : Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”