Nazwisko: Podczaski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Sandomierz 1775

Post autor: jakozak »

Widzę, Julian. Dziękuję Ci bardzo. Czytałam to wielokrotnie, ale na razie nie znajduję żadnego powiązania. Musiałabym znaleźć akt urodzenia ok. 1774,5 w Sandomierzu (lub miejscowości należącej do tej parafii) mojego Antoniego Benedykta Podczaskiego. Musiałabym wiedzieć wszystko o jego ojcu Macieju albo też o jego matce Mariannie z Warszawskich. Wtedy może jakoś udałoby mi się powiązać go z tamtymi osobami. Nie wiem czyim synem był Maciej. Na pewno Hadziewiczównej (mogła już wychodzić za Macieja jako wdowa, co oznacza, że mogła nosić w akcie ślubu inne nazwisko), ale ojca nie znam. :-(
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Sawicki_Julian

Sympatyk

Sandomierz 1775

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam ponownie Jolu, nie wiem czy jest tam w tym co Ci podałem imię Jan Podczaski z lat 1751, bo gdzieś czytałem w necie ze Jan daje, lub bierze jakieś pieniądze - spłata lub spadek w 1751r. czyli byłby ojcem tego Macieja. Druga sprawa to w tej Bazie Ossolińskich wpisz sobie ; Testament, jest tam kilka sygnatur nawet po około 300 stron i sporo tam nazwisk i testamentów, wszystkiego nie czytałem, ale szukać trzeba, tym bardziej że wygodnie w domu. I trzecia sprawa, to jak mówił tam zakonnik w Sandomierzu że ruscy żołdacy wywieźli te księgi z kościoła Św. Pawła ( Jakuba) z przed lat 1800 i pewnie gdzieś są w bratniej Rosji. Może ktoś to ujawni za naszego życia, mam nadzieję i ja na okolice Kijowa, Lwowa i prastarego Przemyśla ; Julian
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Re: Sandomierz 1775

Witam ponownie Jolu,
Sawicki_Julian pisze:nie wiem czy jest tam w tym co Ci podałem imię Jan Podczaski z lat 1751, bo gdzieś czytałem w necie ze Jan daje, lub bierze jakieś pieniądze - spłata lub spadek w 1751r. czyli byłby ojcem tego Macieja.
Nie znalazłam tego, Julian.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam, to było na pewno z Teki Dworzaczka, tam tak właśnie pisało ze w 1751 r. występuje Jan Podczaski, ale to chyba gdzieś na Wielkopolsce jak cały spis tego Dworzaczka. Podpowiem Ci Jolu ze ja szukam tam tak np; nazwisko Sawicki , Sawicka, Sawickich, Sawickiemu, Sawiccy itd. i wtedy wyłuskam więcej o moim nazwisku ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Ja też mam zawsze na uwadze Sawickich, ale ja mniej szukam. Mam mniej możliwości i na pewno umiejętności, Julian.
Pozdrawiam Jola Kozak
Pozdrowienia. Jola Kozak
Sawicki_Julian

Sympatyk

To był przykład, podpowiadam Ci Jolu ze tak samo wpisz sobie tam u Dworzaczka nazwisko : Podczaskich, Podczaskiemu, Podczaskiego itd., może trafisz na to co przypadkowo znalazłem ; Julian
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Indeksując parafię Św.Barbary w Warszawie, natrafiłam prawdopodobnie na Twojego pra kuzyna a właściwie na jego ślub.
W 1879 roku /35/ niejaki Stanisław Antoni Podczaski l.30 ur.w miejsc. Garbacz par. Momina pow.Opatów ;syn Antoniego i Anieli Gołębiowskiej poślubił Joannę Małgorzatę Dziankowską.
Być może już masz ten ak,t ale tak na wszelki wypadek..
Pozdrawiam Danka
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Co do Antoniego i Anieli: Aniela to pierwsza żona mojego Antoniego. Dzieci urodzone mam i nie za bardzo mnie intersują. Bardzo mnie natomiast interesuje to, że podobno mój Antoni po śmierci jego drugiej żony Felicjany Wiktorii Rakowskiej - mojej prababki, ożenił się po raz trzeci z jakąś Julią Rakowską. Nie wiem gdzie. Intryguje mnie to.
DOPISEK PÓŹNIEJSZY: znalazłam tę Julię. To Honorata Julianna Rakowska siostra zmarłej Felicjany Wiktorii Rakowskiej.

Ale wiesz co? Czy w tym akcie ślubu jest podane, czy ojciec Stanisława jeszcze żył?

Szukam natomiast też:
Moi Podczascy to na razie Ziemia Sandomierska. Przynajmniej do 1654 tak powinno być. Na razie jestem dopiero w 1775. A potem już nawet dalej, ale bez konkretów (metryk, dokumentów...)

A czy jest jakakolwiek wzmianka o Macieju, czy Kajetanie? Hadziewiczównej? Maciej to by było około 1730 do 1784, a Kajetan (jeżeli w ogóle) mógłby być jego ojcem. Powiedzmy od 1700 (urodzenie Kajetana). Hadziewiczówna była matką Macieja.
Ostatnio zmieniony pn 08 cze 2015, 15:19 przez jakozak, łącznie zmieniany 7 razy.
Pozdrowienia. Jola Kozak
GG_Grudzien

Sympatyk
Adept

Post autor: GG_Grudzien »

Nie wiem, czy to wniesie coś do sprawy, ale na cmentarzu w Świętomarzy jest grobowiec rodziny Podczaskich.

Pozdrawiam

Grzegorz
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Nawet, jeśli nie wniesie - a nie jest to tak do końca pewne, to chętnie wreszcie poznam legendarnych dla mnie Podczaskich z okolic Starachowic. Mieszkałam bowiem w Starachowicach od 1954 do 1968 roku.
Moi Podczascy to szeroko pojęta ziemia sandomierska. Nie wiem zatem, kogo jeszcze gdzie rzuciło, a zgonów pra...dziadków mi brakuje.
Będę bardzo wdzięczna. :-)
Pozdrowienia. Jola Kozak
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Z aktu ślubu, który jest w" szukaj w archiwach" wynika, że ojciec Stanisława -ekonom-żył jeszcze,natomiast matka, nie.
Najlepiej sama zajrzyj ,być może coś jeszcze Ci się rzuci w oczy.
Danka
Akt 35 rok 1879 parafia Św.Barbary Warszawa
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Dzięki, Danusia. Już zaglądam.
Jest.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

Jola
Nie wiem czy to coś wniesie do Twoich poszukiwań przez przypadek numerując parafię Kruszyna natrafiłam na ślub Jakuba Podczaskiego syn Stanisława i Eleonory z Biernackich ponoć dołączył metrykę z kościoła Opatowskiego ojciec jego już nie żyje a slub w 1823 roku
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Dzięki, Elizo. Pewnie, że chętnie zajrzę.To jest tu gdzieś?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

Jola jeszcze nie ale w ciągu tygodnia powinno trafić do internetu jestem na etapie numerowania
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”