Borowy, gajowy, leśniczy...

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Cwynar_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Cwynar_Justyna »

Witam,
Poczytałam i na forum i w linkach podanych o pracownikach lasów w Królestwie Polskim, jednak nie natrafiłam na informacje która mnie interesuje - czy borowy często zmieniał miejsce zamieszkania (a co za tym idzie parafię)? Czy byli to ludzie których często przenoszono czy raczej jak w jednym miejscu zaczynał prace to tam był do końca?

Pozdrawiam,
Justyna
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Z mojego doświadczenia wynika, że borowy był raczej ruchomy, i tyczy się to zarówno miejsca, jak i funkcji. Czytałem o borowym, który był wcześniej włodarzem w zupełnie innej miejscowości i parafii. Wydaje mi się, że funkcja ta była sprawowana na zasadzie kontraktów okresowych. Czytałem książkę o wydarzeniach 1863 r., gdzie bohater, niegdyś karczmarz, potem żołnierz carski, miał propozycje pracy od dziedzica. Miał zostać karbowym, przejmując funkcję swojego ojca. Jednocześnie bohater wędrował po okolicznych wsiach szukając pracy właśnie na urzędach dworskich.

Kuba
endriu1965

Sympatyk

Post autor: endriu1965 »

Witam
Odnośnie lasów państwowych w Królestwie Polskim najpewniejsze informacje mozna uzyskać w Nadleśnictwie bądz też dyrekcji lasow panstwowych, tam mająwszystkie informacje ,mozliwe że też dane osobowe .
Pozdrawiam i zyze owocnych poszukiwań
Andrzej
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Justyno, najprościej odpowiedzieć na Twoje pytanie byłoby tak ; dotąd był na urzędzie mianowanym leśniczym dopóki właściciel lasów był jego panem. Jak właściciel się zmienił i leśniczy, czy gajowy też musiał odejść lub przenieść się za panem w inne strony. U mnie ze strony babki gajowy przenosił się trzy razy wraz z drewnianą chałupą, ale to już lata po 1900. Inny pradziadek był w wojsku carskim, a potem był strzelcem - coś w rodzaju borowego, ale to tez pod koniec lat 1800 - pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Cwynar_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Cwynar_Justyna »

Dziękuję wam wszystkim na odpowiedzi. Nie wiem czy ten 'mój' borowy pracował u właściciela ziemskiego czy w państwowych lasach. Jeżeli w państwowych (a właściwie carskich) nie sądzę by były jakiekolwiek teki osobowe bo mowa tutaj o 1860-tych latach. Dobrze wiedzieć, że raczej nie byli w jednym miejscu (parafii), ale to oznacza, że muszę metodycznie szukać w okolicznych parafiach.
Pozdrawiam,
Justyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”