Centrum Historii Rodziny - Mormoni w Warszawie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Post autor: Michał_Zieliński »

Rzutniki są dostępne prawie "od ręki", tzn. nie ma dłuższych okresów oczekiwania. Musisz zadzwonić do CH, spytać się jak jest z dostępnością, i zarezerwować sobie konkretny rzutnik (rzutniki nr 4-10 są nowsze i wygodniejsze w użytkowaniu) na konkretny dzień i godzinę.

Tutaj znajdziesz dane kontaktowe do CH w Warszawie (telefon, mail):
http://www.mormoni.pl/skontaktuj-sie-z- ... dziny.html

Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dziękuję za praktyczną wskazówkę co do rzutników ;)
Chyba w tym roku trzeba będzie wreszcie się wybrać.

Pozdrawiam serdecznie

Aneta
Jawoszek_Elzbieta

Sympatyk

Post autor: Jawoszek_Elzbieta »

Tylko że ja je zamawiałam niecałe 2 tygodnie temu do Warszawy i na 3 miesiące. Szybko działają. Czyli trochę czasu gratis dostalam? Bardzo dziękuję. :) Myślałam że będzie kolejny e-mail z informacją, że już są.
Elżbieta
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Jawoszek_Elzbieta pisze:Tylko że ja je zamawiałam niecałe 2 tygodnie temu do Warszawy i na 3 miesiące. Szybko działają. Czyli trochę czasu gratis dostalam? Bardzo dziękuję. :) Myślałam że będzie kolejny e-mail z informacją, że już są.
Elżbieta
Przypuszczam że, mikrofilmy, które Ty zamówiłaś już były we Wrocławiu lub Warszawie, stąd krótki okres realizacji zamówienia. Ktoś korzystał tylko przez 2 miesiące i już chciał je oddać, i teraz Ty zamawiając je na swoje nazwisko, przedłużasz ich pobyt i możesz przeglądać aż do marca.

___
Krystyna
Awatar użytkownika
Cirdan

Sympatyk

Dostęp do skanów w CHR Mormonów

Post autor: Cirdan »

Witam,

część zdygitalizowanych na FamilySearch ksiąg jest dostępnych tylko dla członków lub poprzez CHRy - w związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy do CHR we Wrocławiu można/trzeba zrobić rezerwację na komputer, żeby takie księgi przeglądać? Jeśli trzeba, to gdzie i jak?
2. Czy podczas przeglądania księgi można poszczególne skany zapisać sobie do pliku, czy podobnie jak jest to z mikrofilmami w grę wchodzi tylko swój aparat?
3. Czy jest jakieś ograniczenie liczby zapisanych plików/zrobionych zdjęć?

Dodam jeszcze, że na początek chodzi mi konkretnie o te księgi:
https://familysearch.org/search/image/i ... %3D1910265
Ukraine, Western Ukraine Catholic Church Book Duplicates, 1600-1937 > Greek Catholic > Stare Sioło (Bóbrka)

Pozdrawiam
Piotr Sułek
Szukam informacji o rodzinach:
Sułek (powiat bocheński: Nowy Wiśnicz - Łomna), Bojanek (powiat zawierciański: Podlesice, Kroczyce; powiat myszkowski: Żarki, Myszków), Pawluk (Ukraina, powiat bóbrecki: Stare Sioło; i Lwów)
pawel.dyda

Członek PTG
Adept

Post autor: pawel.dyda »

Nie chcę Cię martwić Piotrze, ale przynajmniej w CHR w Warszawie te księgi nie otwierają się. Z tym samym komunikatem. Czyli to może nie jest "albo" tylko "i".
Komputery na ogół są wolne (w Warszawie, ale nie sądzę żeby było inaczej we Wrocławiu), bo też służą głównie zamawianiu mikrofilmów...
Odpowiedź na pozostałe pytania jest mi nieznana... Skoro nie mam tam dostępu i tak... No dobrze, możliwe że trzeba poprosić "matkę/ojca prowadzącego" o pomoc, np. zalogowanie się na jakieś magiczne konto. Oni wszystko wyjaśnią, jeżeli to tak działa. W sumie zapytanie ich przez maila (tego samego, co przy rejestracji na czytnik) może być niegłupim pomysłem.

Ja ze swojej strony odpuściłem, czekam na ten nowy magiczny system, który pozwoli "przy okazji" zindeksować interesujące mnie parafie.
Pozdrawiam,
Paweł.
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

O jakim magicznym systemie piszesz?
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
m_gry

Sympatyk
Ekspert

Post autor: m_gry »

Witam!
Z tych zasobów z Ukrainy w ten sposób korzystałem w CHR w Warszawie w zeszłym roku. Zresztą niedługo po tym, jak przeczytałem tutaj na forum, że można w ten sposób przeglądać. Komputera nie rezerwowałem, wcześniej nie dzwoniłem, ale myślę że nie zaszkodzi tak na wszelki wypadek tego zrobić (chociaż w Warszawie są chyba 2 lub 3 stanowiska i raczej nie był zajęte przez cały czas). Wyjaśniłem dokładnie o co mi chodzi i Pani, która była wtedy za wszytko odpowiedzialna przez telefon załatwiła login i hasło (bo bez tego rzeczywiście nie da się wyświetlić) i bez problemu mogłem przeglądać księgi na komputerze. Łącze rzeczywiście jest dość wolne, więc trzeba mieć trochę cierpliwości bo przeglądanie całych roczników strona po stronie trochę trwa. Opcja zapisu jest dla ksiąg z zachodniej Ukrainy wyłączona, co wynika chyba z ustaleń pomiędzy Archiwum we Lwowie i Mormonami. Ja w żaden sposób nie ściągałem i nie kopiowałem aktów, nie pytałem też o taką możliwość.
Podsumowując - przeglądać jak najbardziej można, potrzeba tylko wszystko dokładnie wytłumaczyć o co chodzi i uzbroić się w cierpliwość :)

PS Też chętnie się więcej dowiem o tym systemie, o którym była mowa wyżej
Pozdrawiam,
Michał Grygorewicz

Poszukuję kontaktu z wszystkimi osobami, których przodkowie wywodzą się z parafii Dobrotwór i Kamionka Strumiłowa
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

Post autor: 33szuwarek »

Witam,
zamówiłem trzy mikrofilmy w familysearch do przegladania u Mormonów w Warszawie, dostałem w 2-3 dniach odpowiedz w J. angielskim o rewalizacji tych mikrofilmów. Czy dostanę równiż od CH w Warszawie informację w J. polskim o dostarczeniu mikrofilmów u nich ???

Pozdrawiam, Piort
zbbudzik

Sympatyk
Mistrz

Post autor: zbbudzik »

Rewalizacja??? a co to znaczy, jakieś nowe słowo?

Zbigniew
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Z tego co pamiętam, ja otrzymałem informację, że mikrofily zostały już dostarczone (status był "received"). Wtedy już można było dzwonić i umawiać się na konkretny termin.

pozdrawiam
Jurek
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

Bardzo dziękuję za informację Jurku.

Pozdrawiam, Piotr

PS.
realizacja
pawel.dyda

Członek PTG
Adept

Post autor: pawel.dyda »

mziel pisze:Rzutniki są dostępne prawie "od ręki", tzn. nie ma dłuższych okresów oczekiwania. Musisz zadzwonić do CH, spytać się jak jest z dostępnością, i zarezerwować sobie konkretny rzutnik (rzutniki nr 4-10 są nowsze i wygodniejsze w użytkowaniu) na konkretny dzień i godzinę.(...)
Z nowszymi polemizował nie będę, ale czy wygodniejsze? Są większe i oferują większe powiększenie (dla mnie bywa ważne). Za to mają pewną wadę: brak automatycznego przewijania filmu. To jest szczególnie bolesne jak się dojedzie do końca mikrofilmu i trzeba go ręcznie przewinąć... Masakra :)

Czytniki 1-3 są mniej oblegane (uwaga: 3 jest uszkodzona i nie pozwala powiększać obrazu) i mają przewijanie filmu przyciskiem. A w ogóle, to czasami niektóre czytniki są wyłączone z eksploatacji (ostatnio była to 6).
Pozdrawiam,
Paweł.
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

requested (zamowienie zlozone)

Backordered - oznacza wydluzony okres oczekiwania na mikrofilm

Shipped (mikrofilm zostal wyslany) - w ciagu kilku dni powinien znalezc sie w Centrum Historii Rodziny

Received - (mikrofilm znajduje się w centrum i mozna go przegladać na miejscu
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marekzaborski »

Witam,

czy gdzieś na stronie FSI można sprawdzić jakie mikrofilmy aktualnie znajdują się w Centrum np. warszawskim?
Czy tylko telefonicznie?

Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”