Akt chrztu z Berlina
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Targaczewski_Błażej

Akt chrztu z Berlina
Witam serdecznie !!!
Mam takie pytanko. Jak można uzyskać akty chrztów członków rodziny urodzonych w przedziale lat 1898 - 1906 w Berlinie ? A także jak uzyskać odpis aktu urodzenia ?
Pozdrawiam
Błażej
Mam takie pytanko. Jak można uzyskać akty chrztów członków rodziny urodzonych w przedziale lat 1898 - 1906 w Berlinie ? A także jak uzyskać odpis aktu urodzenia ?
Pozdrawiam
Błażej
Akt chrztu z Berlina
Witam
Myślę, że najlepiej by było napisac do odpowiedniego urzędu stanu cywilnego, czy masz jakies bliższe dane o tych osobach, gdzie mieszkali, kiedy się urodzili. Jeżeli nie moze być problem, Berlin to ogromne miasto i raczej niemożliwe jest szukanie w ciemno a nawet gdyby się ktoś tego podjął to może być dużo osób o tym samym imieniu i nazwisku. Pozdrawiam Marek
PS. W swoim czasie ja też szukałem informacji o swoim pradziadku w Berlinie, dostałem nawet odpowiedź gdzie są jakie akta, było to jakies 10 lat temu, ponieważ w międzyczasie znalazłem potrzebne dane zaprzestałem kontynuowania poszukiwań. Postaram się znaleść te pismo, mam mam nadzieję, że go nie wyrzuciłem.
Myślę, że najlepiej by było napisac do odpowiedniego urzędu stanu cywilnego, czy masz jakies bliższe dane o tych osobach, gdzie mieszkali, kiedy się urodzili. Jeżeli nie moze być problem, Berlin to ogromne miasto i raczej niemożliwe jest szukanie w ciemno a nawet gdyby się ktoś tego podjął to może być dużo osób o tym samym imieniu i nazwisku. Pozdrawiam Marek
PS. W swoim czasie ja też szukałem informacji o swoim pradziadku w Berlinie, dostałem nawet odpowiedź gdzie są jakie akta, było to jakies 10 lat temu, ponieważ w międzyczasie znalazłem potrzebne dane zaprzestałem kontynuowania poszukiwań. Postaram się znaleść te pismo, mam mam nadzieję, że go nie wyrzuciłem.
- PiotrGerasch

- Kontakt:
Akt chrztu z Berlina
ustalenie miejsca zamieszkania może ułatwić strona:
http://adressbuch.zlb.de/
pozdrawiam
Piotr Gerasch
pozdrawiam
Piotr Gerasch
Akt chrztu z Berlina
Witam
Ja także mam pytanie odnośnie aktu chrztu z Berlina. Znam adres zamieszkania w Berlinie w roku 1913 i chciałabym wystąpić o akty urodzeń ,ale jak można to zrobić nie znając języka i jak sformułowac taki wniosek? Dziękuję za każdą podpowiedż.
Marianna.
Ja także mam pytanie odnośnie aktu chrztu z Berlina. Znam adres zamieszkania w Berlinie w roku 1913 i chciałabym wystąpić o akty urodzeń ,ale jak można to zrobić nie znając języka i jak sformułowac taki wniosek? Dziękuję za każdą podpowiedż.
Marianna.
Akt chrztu z Berlina
Podaje przydatne adresy, mają księgi z całych Niemiec:
archiwa ewangelickie:
Evangelische Zentralarchiv
Bethaniendamm 29
10997 Berlin
oraz
Bischöfliche Zentralarchiv
Postfach 11 02 28
93015 Regensburg
archiwum katolickie
Katholische Kirchenbuchamt
Postfach 12 10 39
68061 Mannheim
Kolejny urząd
Kirchlicher Suchdienst
HOK
Rosenbergerstr. 50
70176 Stuttgart
w dalszej kolejności można próbować
Bundesarchiv
Finckensteinallee 63
12205 Berlin
Księgu meldunkowe 30 lat po śmierci trafiają do:
Landesarchiv
Eichborndamm 115 - 121
13403 Berlin
O wszelkie inne cywilne mozna się pytać w "Standesamtach" w Berlinie, jest ich dwanaście, znam adres jednego z nich:
Standesamt I in Berlin
Rückerstrasse 9
10119 Berlin
jezeli adres okaże się niewłaściwy, skieruja do właściwego.
Trzeba podać dokładne dane, jezeli się ich nie ma można pisać do
Standesamt Friedrichshain - Kreuzberg von Berlin
Frankfurter Allee 35 / 37
10247 Berlin
maksymalny przedział poszukiwań 4 lata, koszt 20, 45 EUR za osobę.
Wszystkie dane pochodzą z 2002 roku kiedy to szukałem tam danych.
PS. Wniosek należy sformuować, najprościej na świecie, wystarczy napisać kogo się szuka i podać dane personalne osoby, można też wspomnić o pokrewieństwie z szukaną osobą. Proponuję, napisac wniosek po polsku, umiescić go tu, napewno ktoś ci pomoże.
archiwa ewangelickie:
Evangelische Zentralarchiv
Bethaniendamm 29
10997 Berlin
oraz
Bischöfliche Zentralarchiv
Postfach 11 02 28
93015 Regensburg
archiwum katolickie
Katholische Kirchenbuchamt
Postfach 12 10 39
68061 Mannheim
Kolejny urząd
Kirchlicher Suchdienst
HOK
Rosenbergerstr. 50
70176 Stuttgart
w dalszej kolejności można próbować
Bundesarchiv
Finckensteinallee 63
12205 Berlin
Księgu meldunkowe 30 lat po śmierci trafiają do:
Landesarchiv
Eichborndamm 115 - 121
13403 Berlin
O wszelkie inne cywilne mozna się pytać w "Standesamtach" w Berlinie, jest ich dwanaście, znam adres jednego z nich:
Standesamt I in Berlin
Rückerstrasse 9
10119 Berlin
jezeli adres okaże się niewłaściwy, skieruja do właściwego.
Trzeba podać dokładne dane, jezeli się ich nie ma można pisać do
Standesamt Friedrichshain - Kreuzberg von Berlin
Frankfurter Allee 35 / 37
10247 Berlin
maksymalny przedział poszukiwań 4 lata, koszt 20, 45 EUR za osobę.
Wszystkie dane pochodzą z 2002 roku kiedy to szukałem tam danych.
PS. Wniosek należy sformuować, najprościej na świecie, wystarczy napisać kogo się szuka i podać dane personalne osoby, można też wspomnić o pokrewieństwie z szukaną osobą. Proponuję, napisac wniosek po polsku, umiescić go tu, napewno ktoś ci pomoże.
-
Targaczewski_Błażej

Akt chrztu z Berlina
Witam !!!
Dzięki wielkie wszystkim za cenne wskazówki. Byłem zupełnie bezradny. Badania ruszą z nową energia.
Pozdrawiam !!!!
Dzięki wielkie wszystkim za cenne wskazówki. Byłem zupełnie bezradny. Badania ruszą z nową energia.
Pozdrawiam !!!!
-
Targaczewski_Błażej

Re: Akt chrztu z Berlina
[quote="PiotrGerasch"]ustalenie miejsca zamieszkania może ułatwić strona:
Stronka rewelacja !!!!!!!!!!!!
Dzięki i pozdrowienia !!!!!!
Błażej
Stronka rewelacja !!!!!!!!!!!!
Dzięki i pozdrowienia !!!!!!