Selbelang na Śląsku - pomocy gdzie to jest?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Selbelang na Śląsku - pomocy gdzie to jest?

Post autor: Michał_Fronczak »

Witam serdecznie.

Mam pewien problem i zwracam się o pomoc. W akcie ślubu nr 20 http://www.szukajwarchiwach.pl/54/769/0 ... WZp1b3SABA miejscowość urodzenia Pana Młodego podano jako Selbelang na Śląsku. Gdzie tego szukać?
Żeby dodać sprawie trochę pikanterii rzeczony Fryderyk jest prawdopodobnie występującym w tamtym regionie Franciszkiem z nazwiskiem prawidłowo pisanym przez jedno "l". Franciszek prawdopodobnie jest bratem Krystiana Gabryela - mojego pra...dziadka.
Sprawa jest o tyle ciekawa, że moja rodzina przechowała informację o tym, że przodkowie (ale nie tak dawni) przyjechali do Wielkopolski z szeroko rozumianych Njemiec wraz z jakimś grafem czy jak mu tam. Na tą chwilę twardych dowodów na to brak. Problem jest również z Krystianem bo nie wiadomo skąd zacz. Z aktu ślubu jego najstarszego syna wynika, że zanim pojawili się w parafiach Kościelec a później Modzerowo obok Koła byli również w parafii Turek, gdzie na świat przyszedł właśnie syn Michał. Co do grafa to Krystian zapewne pracował w jakimś folwarku bo najpierw jest fornalem, później stangretem a ostatnia profesja do której dotarłem to borowy ale czy był to graf czy poprostu posiadacz ziemski nie wiadomo.
Ale to obok tematu.
Połączenie Fryderyka/Franciszka z moim Krystianem i z pochodzeniem tego pierwszego mogło by uwiarygodnić rodzinną legendę.
Tylko gdzie ta miejscowość?
Temat był już poruszany na forum WTG ale bez szczęśliwego finału.

Pozdrawiam
Michał
math078

Sympatyk

Post autor: math078 »

witam,może to Srebrna Góra (niem.Silberberg,dial.Selberbarg) w powiecie ząbkowickim.
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Strasznie daleko od Koła ale może coś to i ta miejscowość. Będę sprawdzał. Problem jest tylko taki, że miejscowość z aktu małżeństwa jest raczej spolszczoną wersją niemieckiej nazwy. Ale cóż, szukam :-).
Michał
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Fleischer

Sympatyk

Post autor: Fleischer »

Witam!

Trudno ustalić miejsce urodzenia Fryderyka na podstawie tego aktu małżeństwa. Selbelang ( Selbelany? ) - gdzież to jest na Śląsku? A może poszukaj, Michale, aktu pierwszego małżeństwa Fryderyka? Może tam znajdziesz bardziej dokładne dane?

Pozdrawiam. Paweł
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Też go szukam. Ale w okolicy Koła go nie ma. Napisałem do AD Włocławek, żeby szukając akt urodzenia syna Krystiana Michała w Turku zobaczyli czy są tam dwa akty małżeństwa braci Gabryelów.
Niezależnie od tego próbuję jakoś zlokalizować tą miejscowość.
Michał
Pozdrawiam
Michał Fronczak
teresa_kluba

Sympatyk

Post autor: teresa_kluba »

Brandenburg » Havelland » Paulinenaue - Selbelang

http://www.havelland.city-map.de/080000 ... _Selbelang

Jak z grafem, to może stąd?

T.
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Z tym grafem to taka rodzinna opowiastka i traktowałbym ją raczej z przymrużeniem oka ;-). Powyższą miejscowość rozważałem ale chyba jednak kierunek Śląsk jest bardzej prawdopodobny.

Michał
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam!
Nie sugeruj się Michale tym, że daleko ze Śląska do Koła - moi przodkowie przenieśli się na samym początku XIX wieku w te same strony zza Kalisza, co było dla mnie szokiem.
Tak, jak radzi Paweł - poszukaj aktu małżeństwa z pierwszą żoną; masz akt zgonu Fryderyka - tam może coś więcej?
Pzodrawiam ciepło, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

W tamtych czasach w Kaliszu była granica więc dłuższa podróż była zapewne realna. Aktu zgonu niestety nie znalazłem a z pozostałych dokumentów niestety nic nie wynika. Mój jedyny trop to tylko urodziny syna jego brata. Może coś w akcie urodzenia z Turka będzie napisane.
Michał
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Fleischer

Sympatyk

Post autor: Fleischer »

Cierpliwości. Skoro Fryderyk przybył ze Śląska, był być może przy okazji ślubu problem z jego metryką urodzenia. Istnieje możliwość, że sporządzono na tę okoliczność w sądzie tzw. akt znania, w którym dokładnie podał interesujące Cię dane.

Paweł
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Tylko, że alegata chyba się nie zachowały.
Michał
Pozdrawiam
Michał Fronczak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”