Szczególnym znawcą dziejów Przemyśla i CK Galicji to ja też nie jestem. Jednak żadnej historycznej zagadki tu nie widzę. Zasanie to i obecnie przedmieście Przemyśla, a nazwa zakładu fotograficznego została napisana chyba po ukraińsku (?). Mundury niewątpliwie austriackie, ze "szwejkowskiej doby". Czyli wszystko trzyma się kupy!Sawicki_Julian pisze:Witam Bogdan, nie polegli znawcy tylko ; nie znaju to nie piszu, myślę że tu trzeba znać historię Przemyśla, czyli od kiedy był w zaborze Austriackim, od pierwszego zaboru tj.1772 czy od trzeciego w 1795, bo w drugim zaborze Austria nie brała udziału.
I czy potem Przemyśl był w ogóle w zaborze rosyjskim kiedy masz na zdjęciu po rosyjsku napisane ; Zakład fotografii ; Helios w Przemyślu - za sanie. Wydaje mi się jednak ze są to mundury austriackie na dwóch zdjęciach z rosyjskim opisem. I teraz dalej, jeśli zdjęcia zaczęto robić po 1860 roku to te są z czasów już po powiększeniu imperium Rosji o wschodnią Galicję i mogą być zrobione po roku 1900. Na tym zdjęciu co pisze po polsku z 1915 roku to czytam tak ; w wołoczu podczas wojny ; to takie moje przemyślenia ; pozdrawiam - Julian
Wojciech Szymański