Błąd w akcie urodzenia?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

monika_pas

Sympatyk

Błąd w akcie urodzenia?

Post autor: monika_pas »

Witam, od niedawna zajmuję się tworzeniem mojego drzewa genealogicznego i w niektórych sprawach jestem zielona. Chodzi o to, że natrafiłam na pewien problem. Mam akt urodzenia mojej pra pra babci, na którym jak wiadomo jest podany wiek rodziców. Przeszukując akta małżeństw natrafiłam na zapisek dotyczący owych rodziców (prawdziwość wnioskuje z tego, że zgadzają się imiona, nazwiska i miejscowość) i wiek ojca zgadza się, natomiast matki nie (różnica 3 lat). Czy jest to możliwe, by w akcie urodzenia dziecka był błąd? Do tej pory nie natrafiłam na żadne niezgodności podczas poszukiwań, więc nie daje mi to spokoju.
Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Błąd w akcie urodzenia?

Post autor: Bryś_Martyna »

To jest notorycznie spotykane, rozbieżności w aktach sięgają nawet kilkunastu lat. Z urodzeniem kolejnego dziecka matka młodnieje, ojciec się starzeje (to akurat normalne ;) ) lub na odwrót, ew. cały czas mają tyle samo lat. Najdokładniejszy wiek podany jest w aktach małżeństw, największe prawdopodobieństwo pomyłki w aktach zgonu. U mnie jest taka sytuacja - zgon syna zgłasza czterdziestoletni ojciec, sam umiera za trzy dni i ma już lat...80. Faktycznie miał ok. 60 lat. Zaznaczam, że to na pewno jest ta sama osoba.
Nie przejmuj się, to, na co natrafiłaś teraz, jest właściwie normalne. Nie takie kwiatki napotkasz. Życzę powodzenia :)
Pozdrawiam
Martyna

http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
monika_pas

Sympatyk

Błąd w akcie urodzenia?

Post autor: monika_pas »

Bardzo dziękuję za odpowiedź, jestem teraz o wiele spokojniejsza :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”