Poszukuje informacji o rodzinie Danielewicz wyznania katolickiego z Kresow Wschodnich.
Moj pra-pradziadek Aleksander Danielewicz ur. 1851 jako male dziecko w niewiadomych okolicznosciach trafil do Domu Wychowawczego im. Ks. Boduena w Warszawie. Z Domu tego zostal adoptowany przez rodzine chlopska spod Radomia.
Akt slubu i zgonu Aleksandra nie precyzuja miejsca ani daty jego urodzenia. Dotad nie udalo mi sie zlokalizowac akt Domu Boduena z polowy XIX wieku (tylko te mlodsze niz 1870 rok sa dostepne).
Wedle przekazow ustnych rodziny, Aleksadner pochodzil z Kresow i byl podawany do chrztu przez jakas hrabine.
Wiem, ze sa to skape wiadomosci i wiem rowniez ze nazwisko Danielewicz bylo na Kresach popularne... ale moze ktos moglby mi pomoc w poszukiwaniach?
DANIELEWICZ z Kresow Wschodnich
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Zambrzycka_Jadwiga

ozzie: proszę zajrzeć tutaj ( miejscowość Szłowin pow. wileński) http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_XII/6 Pozdrawiam. Jadwiga z Zambrzyckich
Pani Jadwigo,
Jakze jestem wdzieczna za te informacje! Wedle przekazow ustnych mojej rodziny, Aleksander byl herbu Ostoja, co zgadza sie z wpisem podanego przez Pania zrodla. Wiem, ze ksiegi metrykalne Litwy sa dostepne na Internecie i teraz majac juz konkretna miejscowosc zaraz sie za nie zabieram.
Pozdrawiam serdecznie,
ozzie
Jakze jestem wdzieczna za te informacje! Wedle przekazow ustnych mojej rodziny, Aleksander byl herbu Ostoja, co zgadza sie z wpisem podanego przez Pania zrodla. Wiem, ze ksiegi metrykalne Litwy sa dostepne na Internecie i teraz majac juz konkretna miejscowosc zaraz sie za nie zabieram.
Pozdrawiam serdecznie,
ozzie