Prośba o rozczytanie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Nie wiem czy moge tutaj dokleic moja prośbę... 
Bardzo prosze o rozczytanie :

ja rozszyfrowałam tyle :
156 Białaczów
1. 21 grudnia 1820 r.
2. Zgłaszający Bałaszkiewicz Maciej lat 23
3. 20 grudnia 1820 roku narodzone dziecko płci męskiej z prawowitej małżonki Marianny z Brzeskich lat 19
4. Imiona Ludwik Adam
Bardzo prosze o rozczytanie :
ja rozszyfrowałam tyle :
156 Białaczów
1. 21 grudnia 1820 r.
2. Zgłaszający Bałaszkiewicz Maciej lat 23
3. 20 grudnia 1820 roku narodzone dziecko płci męskiej z prawowitej małżonki Marianny z Brzeskich lat 19
4. Imiona Ludwik Adam
Ostatnio zmieniony ndz 26 sty 2014, 21:27 przez Jana, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie
Janka Fickowska
Poszukiwane nazwiska : Fickowski, Bałaszkiewicz, Dąbrowski, Rudnicki, Kononowicz,Ostaszewski, Rosołowski, Szot, Brzeski, Kosiorkiewicz, Wojtczak, Podstawski, Kononowicz, , Stokowski
- kwroblewska

Teraz już nic nie wiem. W akcie zgonu Karoliny Engel c. Józefa i Teresy jak udało się rozczytać jest miejscowść Reibersburg? w Królestwie Pruskim? W akcie ślubu Karoliny i Józefa występuje Krystycna? w Cesarstwie Austriackim. Dlaczego tyle rozbieżności w zapisie? Nadmieniam, ze w jednym jak i w drugim akcie dotyczy to tej samej osoby Karoliny z Engelów?
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz
-
mmoonniiaa

ur. Ludwik Adam Bałaszkiewicz
Miasto Białaczów
Roku 1820 dnia 21 miesiąca grudnia o godzinie drugiej z południa przed nami plebanem parafii Białaczów urzędnikiem stanu cywilnego gminy Białaczów powiatu koneckiego w województwie sandomierskim. Stawił się Maciej Bałaszkiewicz mający lat 23 mieszczanin w Białaczowie zamieszkały i okazał nam dziecię płci męskiej, które urodziło się w domu jego pod liczbą 74 na dniu 20 miesiąca grudnia roku bieżącego o godzinie drugiej w nocy, oświadczając iż jest spłodzonego z niego i Marianny z Brzeskich lat 19 mającej jego małżonki i że życzeniem jego jest nadać mu imiona Ludwik Adam. To oświadczenie i okazanie dziecięcia nastąpiło w przytomności Szymona Jachowicza i Tomasza Toperkiewicza sąsiadów wwszystkich pełnoletnich mieszczan w Białaczowie zamieszkałych. Akt ten stawającym przeczytany i podpisany przez nas i Szymona Jachowicza, inni pisać nie umieją.
Ksiądz Mikołaj Olszewski, pleban parafii Białaczów, Szymon Jachowicz
Pozdrawiam,
Monika
Ostatnio zmieniony ndz 26 sty 2014, 21:38 przez mmoonniiaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Prośba o rozczytanie
Nowy temat
Ostatnio zmieniony śr 29 sty 2014, 15:25 przez kgorecki, łącznie zmieniany 1 raz.
W akcie zgonu Karoliny widnieje Królestwo Czeskie nie Pruskie:); od 1804 wchodzące w skład Cesarstwa Austriackiego, stąd te rozbieżności.Jan_Ogi pisze:Teraz już nic nie wiem. W akcie zgonu Karoliny Engel c. Józefa i Teresy jak udało się rozczytać jest miejscowść Reibersburg? w Królestwie Pruskim? W akcie ślubu Karoliny i Józefa występuje Krystycna? w Cesarstwie Austriackim. Dlaczego tyle rozbieżności w zapisie? Nadmieniam, ze w jednym jak i w drugim akcie dotyczy to tej samej osoby Karoliny z Engelów?
Pozdrawiam
Janusz
Reibersburg- to jest niepoprawnie zapisana nazwa Reichenberga, czyli obecnego Liberca; natomiast owa nieszczęśliwa Kristiona,która spędzała sen z powiek to Kristianov k/Hermanowic .
Pozdrawiam,Dorota