Archiwum USC ze Smyczkowej -akty, Kserokopie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam,
Jak już na ten temat rozważamy, oto jaką odpowiedz otrzymałem w podobnej sprawie:
Szanowny Panie,
Poniżej przesyłam ogólne informacje dotyczące zbiorów USC m.st. Warszawy i składania wniosków.
Uprzejmie informuję, że Archiwum USC m.st. Warszawy przechowuje zbiory z okresu 100 lat i nie prowadzi kwerendy ksiąg. Obecnie posiadamy księgi stanu cywilnego(urodzeń, małżeństw i zgonów) z lat 1913-2012 w tym nieliczne księgi wyznania mojżeszowego z lat 1914-1939 dla zdarzeń, które miały miejsce na terenie Warszawy, zbiory z lat wcześniejszych zostały przekazane do Archiwum Państwowego w Warszawie, ul. Krzywe Koło 7.
Aby uzyskać odpis aktu stanu cywilnego (ze zbiorów posiadanych przez Archiwum USC m.st. Warszawy), jego kserokopię lub informacje o jego istnieniu w danym USC - należy złożyć wniosek (własnoręcznie podpisany) do urzędu stanu cywilnego właściwego miejscu sporządzenia tego aktu – np. USC m.st. Warszawy Wydział Archiwum.
We wniosku należy podać:
- dane wnioskodawcy ( imię, nazwisko, adres, ewent. nr telefonu)
- imię, nazwisko i nazwisko rodowe osoby, której akt dotyczy
- datę urodzenia i miejsce urodzenia/małżeństwa/zgonu, nr aktu
- imiona rodziców oraz
- w przypadku Warszawy parafię(do 31.12.1945 r. na terenie Polski obowiązywała wyznaniowa rejestracja zdarzeń), dzielnicę lub nazwę szpitala, gdzie osoba się urodziła/zawarła małżeństwo/zmarła.
Akty stanu cywilnego mogą otrzymać osoby uprawnione, wymienione w art.83 ustawy z dn.29 września 1986 r. prawo o aktach stanu cywilnego(tekst jednolity: Dz.U. z 2011 r. nr 212, poz.1264 z późn. zm.) a osoba obca dla osoby, której akt dotyczy musi posiadać upoważnienie do odbioru aktu poświadczone urzędowo bądź wykazać interes prawny do otrzymania dokumentu (przepisy dotyczą również wydawania kserokopii).
Wniosek można złożyć:
- osobiście w wybranym punkcie USC w Warszawie (adresy w załączniku)
– listownie na adres Archiwum USC lub
- w formie dok. elektronicznego( zgodnie z art. 63 § 3a kpa - z podpisem elektronicznym),
- dla osób przebywających poza granicami Polski może to być za pośrednictwem Konsulatu RP (opłata na miejscu zgodnie z TOK) lub ustanawiając pełnomocnika do doręczeń w Polsce.
Opłata skarbowa za:- odpis skrócony wynosi - 22 zł , odpis zupełny – 33 zł , zaświadczenie o braku aktu – 24 zł, pełnomocnictwo - 17 zł, kserokopię aktu – 5 zł.
Opłatę skarbową należy wnieść na konto Dzielnicy Mokotów m.st.Warszawy (do wniosku drogą listowną lub mailową)
Prowadzone przez CitiBank Nr 18 1030 1508 0000 0005 5002 3113
W przypadku przelewów dokonywanych poza granicami Polski, należy podawać następujący nr konta:
CITI PL PX 18 1030 1508 0000 0005 5002 3113
Tytułem opłata skarbowa za: odpis skrócony/zupełny, kserokopia aktu …. i dowód wpłaty należy przesłać wraz z wnioskiem (może być w formie elektronicznej, potwierdzenie wpłaty - jako załącznik w formacie PDF) do Archiwum USC.
Obowiązek wniesienia opłaty skarbowej powstaje z chwilą złożenia wniosku lub najpóźniej 3 dni po złożeniu.
Uprzejmie informuję, że Archiwum USC m.st. Warszawy rozpatruje jedynie wnioski złożone zgodnie z art. 63 ustawy z dn. 16.06.1960 r. -kodeks postępowania administracyjnego (Dz.U. z 2013 r. , poz. 267 ze zm.)
Wszelkie informacje dostępne są również na stronie internetowej Urzędu m.st. Warszawy www.um.warszawa.pl – zakładka Urząd Stanu Cywilnego.
Mając powyższe na uwadze proszę o złożenie wniosku zgodnie z ustawą.
Z poważaniem
--
Ewa Panek
Zastępca kierownika USC
URZĄD M.ST. WARSZAWY
Urząd Stanu Cywilnego
Wydział Archiwum
ul. Smyczkowa 14, pokój 4, 02-678 Warszawa
tel. +48224431319
faks +48224431302
epanek@um.warszawa.pl
www.um.warszawa.pl
-----Original Message-----
From: XXXXXXXXX [mailto:xxxx@gmail.com]
Sent: Sunday, January 19, 2014 6:23 PM
To: Panek Ewa
Subject: Prośba ksero metryki zgonu
Dzień dobry,
moje nazwisko XXXXXX (PESEL: YYYYY) szukam metryki
zgonu mojej prababki Marii Kisielewskiej z domu Bobińskiej. Niestety
zamieszkuje we Włoszech i mam trudności stawić się osobiście w Archiwum
USC w Warszawie z tą prośbą. Posiadam większość informacji dotyczące
aktu zgonu oprócz niestety jego numeru (patrz niżej). Wystarczy mi
zdjęcie tej metryki w formie pliku jpg/pdf. Mogę dokonać wpłaty przez
przelew bankowy. Proszę o instrukcje.
Z poważaniem,
YYYYYYYYY
Oto dane mojej prababki:
Imię: Maria
Nazwisko: Kisielewska
Nazwisko panieńskie: Bobińska
Data urodzin: 1877-11-02
Imię męża: Witold Modest
Rodzice: Nikodem Mikołaj i Matylda Kasprzycka
Data zgonu: 1929-08-22
Ostanie miejsce zamieszkania: ul. Brzozowa, Warszawa
Parafia metryki zgonu (najprawdopodobniej): Jana Chrzciciela
Jak już na ten temat rozważamy, oto jaką odpowiedz otrzymałem w podobnej sprawie:
Szanowny Panie,
Poniżej przesyłam ogólne informacje dotyczące zbiorów USC m.st. Warszawy i składania wniosków.
Uprzejmie informuję, że Archiwum USC m.st. Warszawy przechowuje zbiory z okresu 100 lat i nie prowadzi kwerendy ksiąg. Obecnie posiadamy księgi stanu cywilnego(urodzeń, małżeństw i zgonów) z lat 1913-2012 w tym nieliczne księgi wyznania mojżeszowego z lat 1914-1939 dla zdarzeń, które miały miejsce na terenie Warszawy, zbiory z lat wcześniejszych zostały przekazane do Archiwum Państwowego w Warszawie, ul. Krzywe Koło 7.
Aby uzyskać odpis aktu stanu cywilnego (ze zbiorów posiadanych przez Archiwum USC m.st. Warszawy), jego kserokopię lub informacje o jego istnieniu w danym USC - należy złożyć wniosek (własnoręcznie podpisany) do urzędu stanu cywilnego właściwego miejscu sporządzenia tego aktu – np. USC m.st. Warszawy Wydział Archiwum.
We wniosku należy podać:
- dane wnioskodawcy ( imię, nazwisko, adres, ewent. nr telefonu)
- imię, nazwisko i nazwisko rodowe osoby, której akt dotyczy
- datę urodzenia i miejsce urodzenia/małżeństwa/zgonu, nr aktu
- imiona rodziców oraz
- w przypadku Warszawy parafię(do 31.12.1945 r. na terenie Polski obowiązywała wyznaniowa rejestracja zdarzeń), dzielnicę lub nazwę szpitala, gdzie osoba się urodziła/zawarła małżeństwo/zmarła.
Akty stanu cywilnego mogą otrzymać osoby uprawnione, wymienione w art.83 ustawy z dn.29 września 1986 r. prawo o aktach stanu cywilnego(tekst jednolity: Dz.U. z 2011 r. nr 212, poz.1264 z późn. zm.) a osoba obca dla osoby, której akt dotyczy musi posiadać upoważnienie do odbioru aktu poświadczone urzędowo bądź wykazać interes prawny do otrzymania dokumentu (przepisy dotyczą również wydawania kserokopii).
Wniosek można złożyć:
- osobiście w wybranym punkcie USC w Warszawie (adresy w załączniku)
– listownie na adres Archiwum USC lub
- w formie dok. elektronicznego( zgodnie z art. 63 § 3a kpa - z podpisem elektronicznym),
- dla osób przebywających poza granicami Polski może to być za pośrednictwem Konsulatu RP (opłata na miejscu zgodnie z TOK) lub ustanawiając pełnomocnika do doręczeń w Polsce.
Opłata skarbowa za:- odpis skrócony wynosi - 22 zł , odpis zupełny – 33 zł , zaświadczenie o braku aktu – 24 zł, pełnomocnictwo - 17 zł, kserokopię aktu – 5 zł.
Opłatę skarbową należy wnieść na konto Dzielnicy Mokotów m.st.Warszawy (do wniosku drogą listowną lub mailową)
Prowadzone przez CitiBank Nr 18 1030 1508 0000 0005 5002 3113
W przypadku przelewów dokonywanych poza granicami Polski, należy podawać następujący nr konta:
CITI PL PX 18 1030 1508 0000 0005 5002 3113
Tytułem opłata skarbowa za: odpis skrócony/zupełny, kserokopia aktu …. i dowód wpłaty należy przesłać wraz z wnioskiem (może być w formie elektronicznej, potwierdzenie wpłaty - jako załącznik w formacie PDF) do Archiwum USC.
Obowiązek wniesienia opłaty skarbowej powstaje z chwilą złożenia wniosku lub najpóźniej 3 dni po złożeniu.
Uprzejmie informuję, że Archiwum USC m.st. Warszawy rozpatruje jedynie wnioski złożone zgodnie z art. 63 ustawy z dn. 16.06.1960 r. -kodeks postępowania administracyjnego (Dz.U. z 2013 r. , poz. 267 ze zm.)
Wszelkie informacje dostępne są również na stronie internetowej Urzędu m.st. Warszawy www.um.warszawa.pl – zakładka Urząd Stanu Cywilnego.
Mając powyższe na uwadze proszę o złożenie wniosku zgodnie z ustawą.
Z poważaniem
--
Ewa Panek
Zastępca kierownika USC
URZĄD M.ST. WARSZAWY
Urząd Stanu Cywilnego
Wydział Archiwum
ul. Smyczkowa 14, pokój 4, 02-678 Warszawa
tel. +48224431319
faks +48224431302
epanek@um.warszawa.pl
www.um.warszawa.pl
-----Original Message-----
From: XXXXXXXXX [mailto:xxxx@gmail.com]
Sent: Sunday, January 19, 2014 6:23 PM
To: Panek Ewa
Subject: Prośba ksero metryki zgonu
Dzień dobry,
moje nazwisko XXXXXX (PESEL: YYYYY) szukam metryki
zgonu mojej prababki Marii Kisielewskiej z domu Bobińskiej. Niestety
zamieszkuje we Włoszech i mam trudności stawić się osobiście w Archiwum
USC w Warszawie z tą prośbą. Posiadam większość informacji dotyczące
aktu zgonu oprócz niestety jego numeru (patrz niżej). Wystarczy mi
zdjęcie tej metryki w formie pliku jpg/pdf. Mogę dokonać wpłaty przez
przelew bankowy. Proszę o instrukcje.
Z poważaniem,
YYYYYYYYY
Oto dane mojej prababki:
Imię: Maria
Nazwisko: Kisielewska
Nazwisko panieńskie: Bobińska
Data urodzin: 1877-11-02
Imię męża: Witold Modest
Rodzice: Nikodem Mikołaj i Matylda Kasprzycka
Data zgonu: 1929-08-22
Ostanie miejsce zamieszkania: ul. Brzozowa, Warszawa
Parafia metryki zgonu (najprawdopodobniej): Jana Chrzciciela
- 33szuwarek

- robert.kantorek

- Kontakt:
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
ale dlaczego?
Spytałeś o formę, dostałeś standardową odpowiedź - w jaki sposób można składać wnioski (zgodnie z k.p.a.
Masz bardzo dokładne dane (dzienna data zgonu) oraz prawdopdobne miejsce ostatniego zamieszkania, kompet ksiąg jest
"ale" to
1. udownienie, że jesteś prawnukiem (tj zstępnym uprawnionym)
2. odbiór odpisu/kserokopii - możesz próbować zlecić kanclarii lub ustanowić pełnomocnika "normalnego" w przpadku problemów z wysyłką za granicę
przesyłka "jpg na maila" była ..no trudna była:( jest "kserokopia" i taką czują sie zobowiązaniu przesłać. Może (równolegle?) ale to już kwestia uprzejmości, żeby ktoś w USC "ksero zeskanował"
trochę śmieszne ale taki efekt zbyt precyzyjnych sformułowań
Spytałeś o formę, dostałeś standardową odpowiedź - w jaki sposób można składać wnioski (zgodnie z k.p.a.
Masz bardzo dokładne dane (dzienna data zgonu) oraz prawdopdobne miejsce ostatniego zamieszkania, kompet ksiąg jest
"ale" to
1. udownienie, że jesteś prawnukiem (tj zstępnym uprawnionym)
2. odbiór odpisu/kserokopii - możesz próbować zlecić kanclarii lub ustanowić pełnomocnika "normalnego" w przpadku problemów z wysyłką za granicę
przesyłka "jpg na maila" była ..no trudna była:( jest "kserokopia" i taką czują sie zobowiązaniu przesłać. Może (równolegle?) ale to już kwestia uprzejmości, żeby ktoś w USC "ksero zeskanował"
trochę śmieszne ale taki efekt zbyt precyzyjnych sformułowań
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Cztery lata temu oplata w konsulacie wynosiła 35€Kuba64 pisze: Wniosek można złożyć:
- (...)
- dla osób przebywających poza granicami Polski może to być za pośrednictwem Konsulatu RP (opłata na miejscu zgodnie z TOK)
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
-
Sroczyński_Włodzimierz

no ale ja o takim bardziej życiowych rozwiązaniach;)
nie to żebym twierdził że zawsze po taniości i hobby nie zjada
ale jak można przoszczędzić..to lepiej wydać na pokrycie kosztów publikacji:):) "P
nie to żebym twierdził że zawsze po taniości i hobby nie zjada
ale jak można przoszczędzić..to lepiej wydać na pokrycie kosztów publikacji:):) "P
Witam,
Jak już o pieniąszkach rozmawiamy, oto ceny pośrednictwa konsulatu:
http://www.mediolan.msz.gov.pl/pl/infor ... cie_aktow/
A teraz poważnie: zaproponuje, przez e-mail, Pani Panek procedurę złożenia wniosku zgodnie z ustawą. Napisanie podania, jego wysłanie normalną pocztą, wykazanie rodowodu i uregulowanie kosztów nie jest problem ale odebranie papierowego ksera tak
Jestem gotów zapłacić większą sumę (w ramach rozsądku) byle by mieć ksero w formie elektronicznej, przesłaną przez pocztę elektroniczną; niestety nie mam nikogo w Polsce kto mógł by się zająć tak błahą sprawą
Pozdrawiam,
Kuba
Jak już o pieniąszkach rozmawiamy, oto ceny pośrednictwa konsulatu:
http://www.mediolan.msz.gov.pl/pl/infor ... cie_aktow/
A teraz poważnie: zaproponuje, przez e-mail, Pani Panek procedurę złożenia wniosku zgodnie z ustawą. Napisanie podania, jego wysłanie normalną pocztą, wykazanie rodowodu i uregulowanie kosztów nie jest problem ale odebranie papierowego ksera tak
Jestem gotów zapłacić większą sumę (w ramach rozsądku) byle by mieć ksero w formie elektronicznej, przesłaną przez pocztę elektroniczną; niestety nie mam nikogo w Polsce kto mógł by się zająć tak błahą sprawą
Pozdrawiam,
Kuba
-
Sroczyński_Włodzimierz

nie tyle rodowodu co dokumentów (kopi) wykazujących, że jesteś prawnukiem
O ile się orientuję z lekyury tego i kilku innych wątków, to jednak znaleźli się ktosię w Polsce, którzy zajęli się tymi błahymi ? sprawami
A to, że jest wymóg dostarczenia tego, o co wnosisz..zwracasz się ksero..
może gdy poprosisz o skan ksero to ktoś w USC Warszawa zeskanuje?
Kombinowanie z adresem do doręczeń , tj w praktyce musiałbyś podać czyjść i liczyć, że polecony będzie do drzwi dostarczony podczas pobytu w mieszkaniu. Na poczcie odebrac zinnym nazwiskiem to już sztuka niemała (i w sumie chyba dobrze:)
A opcja "niepoleconym" w przypadku korespondnecji z urzędu..no spóbowac można:)
O ile się orientuję z lekyury tego i kilku innych wątków, to jednak znaleźli się ktosię w Polsce, którzy zajęli się tymi błahymi ? sprawami
A to, że jest wymóg dostarczenia tego, o co wnosisz..zwracasz się ksero..
może gdy poprosisz o skan ksero to ktoś w USC Warszawa zeskanuje?
Kombinowanie z adresem do doręczeń , tj w praktyce musiałbyś podać czyjść i liczyć, że polecony będzie do drzwi dostarczony podczas pobytu w mieszkaniu. Na poczcie odebrac zinnym nazwiskiem to już sztuka niemała (i w sumie chyba dobrze:)
A opcja "niepoleconym" w przypadku korespondnecji z urzędu..no spóbowac można:)
Witam Włodku,
jeśli chodzi o wykaz dokumentów udowadniający moje pokrewieństwo to mam, dla każdego z nich, oficjalny numer aktu USC potwierdzającego. Ponieważ przedstawiam podanie właśnie do USC to urząd ten może sobie "na miejscu" sprawdzić wiarygodność opisanych dokumentów.
Jeśli nie będę mógł otrzymać pliku elektronicznego to poproszę o informacje o istnieniu metryki tzn. jej numer. Jak będę w Polsce to odbiorę ksero składając następne podanie
Dobrze rozumuje ?
jeśli chodzi o wykaz dokumentów udowadniający moje pokrewieństwo to mam, dla każdego z nich, oficjalny numer aktu USC potwierdzającego. Ponieważ przedstawiam podanie właśnie do USC to urząd ten może sobie "na miejscu" sprawdzić wiarygodność opisanych dokumentów.
Jeśli nie będę mógł otrzymać pliku elektronicznego to poproszę o informacje o istnieniu metryki tzn. jej numer. Jak będę w Polsce to odbiorę ksero składając następne podanie
Dobrze rozumuje ?
-
Sroczyński_Włodzimierz

no nie wiem w którym roku dziecię się rodziło (to które Twoim dziadkiem czy babką w przyszłości zostało)
jeśli przed 1913 to USC po numerze aktu "na miejscu" nic nie sprawdzi
ja słałem (swego czasu) skany mailem - nie lepiej uprościć komuś życie, jeśli proszisz o pomoc i naturalnym dla Ciebie jest słanie skanów?:) w jedną stronę działa?:)
Moze uda się jednak kogoś znaleźć w USC (poszukaj na forum?:) kto z tego ksero za 5 zł zrobi skan?
co do korespondencji tradycyjnej..jeśli będziesz musiał podać adres w Polsce dla doręczenia poleconego..ale ryzyko niepodjęcia (z powodów niemożności odebrania) jest akcpetowalne (dla Ciebie? urzędu?) to rozwiązanie by się znalazło niejedno pewnie;)
jeśli przed 1913 to USC po numerze aktu "na miejscu" nic nie sprawdzi
ja słałem (swego czasu) skany mailem - nie lepiej uprościć komuś życie, jeśli proszisz o pomoc i naturalnym dla Ciebie jest słanie skanów?:) w jedną stronę działa?:)
Moze uda się jednak kogoś znaleźć w USC (poszukaj na forum?:) kto z tego ksero za 5 zł zrobi skan?
co do korespondencji tradycyjnej..jeśli będziesz musiał podać adres w Polsce dla doręczenia poleconego..ale ryzyko niepodjęcia (z powodów niemożności odebrania) jest akcpetowalne (dla Ciebie? urzędu?) to rozwiązanie by się znalazło niejedno pewnie;)
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 2 times
- Kontakt:
-
Sroczyński_Włodzimierz

no..ale różnica pomiędzy ustanowieniem pełnomocnika w konsulacie, a "zleceniem kosulatowi odbioru ksero" nie jest olbrzymia
cenowo nie wiem ( http://www.mediolan.msz.gov.pl/pl/infor ... okumentow/ mówi o tym, zego w konsulacie nie załatwisz:) alke czasowo,,tez trzeba być:)
warto o tę różnicę...moze, nie wiem
cenowo nie wiem ( http://www.mediolan.msz.gov.pl/pl/infor ... okumentow/ mówi o tym, zego w konsulacie nie załatwisz:) alke czasowo,,tez trzeba być:)
warto o tę różnicę...moze, nie wiem
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 2 times
- Kontakt:
-
Sylwia_Dudek

Witam, nie do konca, to prawda. Sama mieszkam za granica i mam adres korespondencyjny w Polsce, w domu kuzynki. I zaczely sie problemy z Panem Listonoszem. Kuzynke poinformowano, ze nie moze odebrac poleconego na jej adres, ale moje nazwisko, bo potrzebne jest upowaznienie. Posiedzialam, poczytalam i sie okazuje, ze jezeli list polecony, ktory jest bez potwierdzenia odbioru, lub z potwierdzenim koloru zoltego, moze odebrac kazda pelnoletnia osoba zamieszkujaca pod tym samym adresem, jest to zgodne z Prawem Pocztowym, rozdzial 3, artykul 37 pkt 3. Jezeli potwierdzenie odbioru jest koloru bialego, wtedy moze odbrac jedynie adresat, jego wspolmazonek. Podparta tymi informacjami odbylam rozmowe z Naczelnikiem mojej polskiej poczty i doczekalam sie nawet przeprosin, za bledna informacje, ktora uraczona zostala moja kuzynkaSroczyński_Włodzimierz pisze: Kombinowanie z adresem do doręczeń , tj w praktyce musiałbyś podać czyjść i liczyć, że polecony będzie do drzwi dostarczony podczas pobytu w mieszkaniu. Na poczcie odebrac zinnym nazwiskiem to już sztuka niemała (i w sumie chyba dobrze:)
Co do udawadniania pokrewienstwa, tez sie spotkalam z urzedami, ktore tego nie wymagaly, inne byly bardzo skrupulatne w sprawdzaniu tego i niestety nie wszystkie urzedy wykonuja skany dokumentow, nawet nie zezwalaja na rzucenie okiem na taki wpis, a szkoda, bo wlasnie te dodatkowe informacje, moga byc dla nas bardzo cenne. Jak chocby takie, ze w latach powojennych bylo czesto odnotowywane przy akcie slubu, czy rodzice panstwa mlodych zyja, a jesli zmarli to kiedy. Tym sposbem dotaralam do aktow zgonu rodzicow mojego pradziadka, przez jego ponowny ozenek