Archiwum Państwowe w Radomiu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam,
zwracam sie z pytaniem do -Rys Brys, ponieważ znalazłem w:
Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, Tom X, miejscowości: Słowiki i Słowików w różnych konstelacjach. Najbardziej zainteresowało mnie, iż Słowiki to folwark dóbr Parcze w pow. olkuskim.
W latach 1845-1866 miejscowość owa należała do Gub. radomskiej. I teraz co dalej? Czy warto brać to pod uwagę? Jeśli tak to w jak dobrać się do ewentualnych zasobów? Proszę o radę gdzie mam sam szukać.
Podaję linki do interesujących mnie stron z tego słownika:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d5c ... 47b84.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a14 ... aab19.html
Co do Suwałk, to znalazłem jeszcze zezwolenie na ślub od komandira,
które przetłumaczyła Pani Monika. Niestety nie znalazłem metryki Józefa.
Cytuję tłumaczenie:
Dowódca 3-go Batalionu Strzeleckiego
Suwałki 19.IX.1862
nr 1652
Do księdza rzymsko-katolickiej parafii suwalskiej.
Podoficer Józef Kochański z powierzonego mi batalionu poprosił o zgodę na wstąpienie w związek małżeński z panną Julianną Makowską.
W następstwie tego przekazując przy niniejszym Waszej Wielebności jego kartę przebiegu służby oraz metrykę urodzenia i chrztu panny Makowskiej mam zaszczyt uprzejmie prosić, o ile nie występują z Waszej strony jakiekolwiek przeszkody dla tego związku, aby nie powstrzymywać się przed udzieleniem im ślubu, a następnie powiadomić mnie i przysłać zaświadczenia o tym w celu wpisania do karty przebiegu służby podoficera Kochańskiego.
Podpułkownik (-)
Adiutant Batalionowy (-)
Pozdrawiam i dziękuję
Marcin
zwracam sie z pytaniem do -Rys Brys, ponieważ znalazłem w:
Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, Tom X, miejscowości: Słowiki i Słowików w różnych konstelacjach. Najbardziej zainteresowało mnie, iż Słowiki to folwark dóbr Parcze w pow. olkuskim.
W latach 1845-1866 miejscowość owa należała do Gub. radomskiej. I teraz co dalej? Czy warto brać to pod uwagę? Jeśli tak to w jak dobrać się do ewentualnych zasobów? Proszę o radę gdzie mam sam szukać.
Podaję linki do interesujących mnie stron z tego słownika:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d5c ... 47b84.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a14 ... aab19.html
Co do Suwałk, to znalazłem jeszcze zezwolenie na ślub od komandira,
które przetłumaczyła Pani Monika. Niestety nie znalazłem metryki Józefa.
Cytuję tłumaczenie:
Dowódca 3-go Batalionu Strzeleckiego
Suwałki 19.IX.1862
nr 1652
Do księdza rzymsko-katolickiej parafii suwalskiej.
Podoficer Józef Kochański z powierzonego mi batalionu poprosił o zgodę na wstąpienie w związek małżeński z panną Julianną Makowską.
W następstwie tego przekazując przy niniejszym Waszej Wielebności jego kartę przebiegu służby oraz metrykę urodzenia i chrztu panny Makowskiej mam zaszczyt uprzejmie prosić, o ile nie występują z Waszej strony jakiekolwiek przeszkody dla tego związku, aby nie powstrzymywać się przed udzieleniem im ślubu, a następnie powiadomić mnie i przysłać zaświadczenia o tym w celu wpisania do karty przebiegu służby podoficera Kochańskiego.
Podpułkownik (-)
Adiutant Batalionowy (-)
Pozdrawiam i dziękuję
Marcin
Witam!
--Do Martenek
Po kolei:
- namiary, które podałeś, były mi znane.
- przez ostatnie 4 dni nic nie robiłem, tylko siedziałem w Twoim drzewie, i
przez dziesiątki godzin sprawdziłem chyba wszystko, co było do sprawdzenia w okolicy Słowiki, par. Brzeźnica, bo po analizach - tylko o te chodzi. Wgłębiłem się w Brzeźnicę, Sieciechów, Kozienice, Opactwo, Jedlnię, Jelnę i lata bardzo szerokie.
--wnioski:
- spotkałem tylko 1 rodzinę Jakub Kochański bierze 1834/7 Głasiec ślub z Krekorą, i ma rodziców Wojciecha i Apolonię zd. Bławeta.
- Szymon Ko(u)chański i jego córka pisani też w innym spisie 1832/22 Łoje jako Kucharski.
- w Jedlni jest sporo nazwisk Wojdat, a co jest blisko do Wojdacka, a ciśnie się pytanie, dlaczego wrócił do Jedlni.
- trzeba brać pod uwagę przekształcenia nazwisk i imion z powodu błędu słuchowego jak też i celowe.
- ponieważ przez rzekę, jest Dęblin, to tam też próbowałem sprawdzić nazwiska, ale brak mi dostępu.
----współczuje Ci,--- ale już nie mam sił i pomysłu, aby to ciągnąc.
Jeśli chcesz, to prześlę Ci skany i zrzuty działalności na podany @ . Mój pietra wyżej.
Pozdrawiam - Rysiek.

--Do Martenek
Po kolei:
- namiary, które podałeś, były mi znane.
- przez ostatnie 4 dni nic nie robiłem, tylko siedziałem w Twoim drzewie, i
przez dziesiątki godzin sprawdziłem chyba wszystko, co było do sprawdzenia w okolicy Słowiki, par. Brzeźnica, bo po analizach - tylko o te chodzi. Wgłębiłem się w Brzeźnicę, Sieciechów, Kozienice, Opactwo, Jedlnię, Jelnę i lata bardzo szerokie.
--wnioski:
- spotkałem tylko 1 rodzinę Jakub Kochański bierze 1834/7 Głasiec ślub z Krekorą, i ma rodziców Wojciecha i Apolonię zd. Bławeta.
- Szymon Ko(u)chański i jego córka pisani też w innym spisie 1832/22 Łoje jako Kucharski.
- w Jedlni jest sporo nazwisk Wojdat, a co jest blisko do Wojdacka, a ciśnie się pytanie, dlaczego wrócił do Jedlni.
- trzeba brać pod uwagę przekształcenia nazwisk i imion z powodu błędu słuchowego jak też i celowe.
- ponieważ przez rzekę, jest Dęblin, to tam też próbowałem sprawdzić nazwiska, ale brak mi dostępu.
----współczuje Ci,--- ale już nie mam sił i pomysłu, aby to ciągnąc.
Jeśli chcesz, to prześlę Ci skany i zrzuty działalności na podany @ . Mój pietra wyżej.
Pozdrawiam - Rysiek.
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Szukających pomocy w AP Radom zapraszam do tego wątku. A nuż sami sobie pomogą 
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
-
Slawinski_Jerzy

Zależy z którego roku szukasz tego aktu zgonu. Czytaj poniższy link.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Parafia_%C ... ozienickim
http://pl.wikipedia.org/wiki/Parafia_%C ... ozienickim
- Popkowicz_Bronisław

Dominiko,
odszukanie informacji, o które prosisz, wymaga i dostępności do źródeł, i poświęcenia sporej ilości czasu na poszukiwania. Wątpię, aby znalazł się ktoś taki, kto to za Ciebie uczyni. Poczekaj trochę, czynimy przecież starania o pozyskanie skanów ksiąg z parafi lewobrzeżnej Pilicy (z dawnego woj. radomskiego), które są w AP Radom, a których nie ma w AP Grodzisk Maz. Wszystko wskazuje na to, że nasze starania zakończą się w niedługim stosunkowo czasie powodzeniem. A więc trochę cierpliwości i będziesz mogła poszukać wszystkiego sama.
Pozdrawiam
Bronisław
odszukanie informacji, o które prosisz, wymaga i dostępności do źródeł, i poświęcenia sporej ilości czasu na poszukiwania. Wątpię, aby znalazł się ktoś taki, kto to za Ciebie uczyni. Poczekaj trochę, czynimy przecież starania o pozyskanie skanów ksiąg z parafi lewobrzeżnej Pilicy (z dawnego woj. radomskiego), które są w AP Radom, a których nie ma w AP Grodzisk Maz. Wszystko wskazuje na to, że nasze starania zakończą się w niedługim stosunkowo czasie powodzeniem. A więc trochę cierpliwości i będziesz mogła poszukać wszystkiego sama.
Pozdrawiam
Bronisław
Witam
Przepraszam, jeśli został już przeczytany poprzedni wpis, a który to obecnie, daleko po północy - poprawiam.
Pod tym adresem :
http://www.szukajwarchiwach.pl/search?q ... poczatkowa
- siostry są 1892 / 36 i 1897 / 74
- sprawdziłem sporo lat i nie występuje to nazwisko, a chodzi Ci o urodzenie braci ( nie napisałaś, czy sprawdzałaś, ale obstawiam, że tak).
- jest dostęp do lat ewentualnego ślubu starszego brata.
Jutro sprawdzę to dla Ciebie, bo mam b.krótkie wyjście
Pozdrawiam - Rysiek
Przepraszam, jeśli został już przeczytany poprzedni wpis, a który to obecnie, daleko po północy - poprawiam.
Pod tym adresem :
http://www.szukajwarchiwach.pl/search?q ... poczatkowa
- siostry są 1892 / 36 i 1897 / 74
- sprawdziłem sporo lat i nie występuje to nazwisko, a chodzi Ci o urodzenie braci ( nie napisałaś, czy sprawdzałaś, ale obstawiam, że tak).
- jest dostęp do lat ewentualnego ślubu starszego brata.
Jutro sprawdzę to dla Ciebie, bo mam b.krótkie wyjście
Pozdrawiam - Rysiek
-
Słomińska_Dominika

Dziękuję za informację.Popkowicz_Bronisław pisze:Dominiko,
Pozdrawiam
Bronisław
Pozdrawiam
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Dominika
Witam!
- do Słominska_Dominika
Ponieważ udało mi się ustalić akt ślubu i akt urodzenia starszego brata - zasiadłem do napisania przyjemnych słów.
A tu wielkie zaskoczenie, bo "hokus-pokus"
Zasmuciłaś mnie swoimi kaprysami, bo najpierw prosisz, a następnie rezygnujesz.
Napisałem Ci o 23,30, z poradą, a następnie po północy dopisałem, że sprawdzę akta.
Rano przed wyjśćiem - sprawdzałem pocztę i końcówkę forum i trochę się zdziwiłem, że odniosłaś się do postu pana Bronisława, natomiast nic, co do mojego wpisu.
Wracając od lekarza - wstąpiłem do archiwum. Poświęciłem Ci 2 godziny i na darmo, bo raczyłaś usunąć wpis 3 piętra wyżej, a nie dopisałaś na końcu, a co zauważyłem teraz.
Nauczka z tego, aby za szybko nie pomagać, a prośba niech nabierze mocy przez leżakowanie.
Pozdrawiam - Rysiek
ps - Chłopeccy wystepują we Wrzeszczowie
- do Słominska_Dominika
Ponieważ udało mi się ustalić akt ślubu i akt urodzenia starszego brata - zasiadłem do napisania przyjemnych słów.
A tu wielkie zaskoczenie, bo "hokus-pokus"
Zasmuciłaś mnie swoimi kaprysami, bo najpierw prosisz, a następnie rezygnujesz.
Napisałem Ci o 23,30, z poradą, a następnie po północy dopisałem, że sprawdzę akta.
Rano przed wyjśćiem - sprawdzałem pocztę i końcówkę forum i trochę się zdziwiłem, że odniosłaś się do postu pana Bronisława, natomiast nic, co do mojego wpisu.
Wracając od lekarza - wstąpiłem do archiwum. Poświęciłem Ci 2 godziny i na darmo, bo raczyłaś usunąć wpis 3 piętra wyżej, a nie dopisałaś na końcu, a co zauważyłem teraz.
Nauczka z tego, aby za szybko nie pomagać, a prośba niech nabierze mocy przez leżakowanie.
Pozdrawiam - Rysiek
ps - Chłopeccy wystepują we Wrzeszczowie
-
Słomińska_Dominika

Przepraszam, ja nie mam najmniejszego pojęcia jak mogłam to zrobić ale zwyczajnie przeoczyłam Twój wpis. Jest mi naprawdę bardzo głupio i bardzo przykro, że wyszłąm na rozkapryszoną niewdziecznicę.
Możliwe, że zasugerowałam się wpisem Bronka i dalej nie widziałam, tylko usunęłam swoją prośbę aby nikogo nie narażać na marnowanie czasu na mnie.
Chłopeckich z Wrzeszczowa znam, to moi przodkowie.
Oficjalnie bardzo, bardzo przepraszam Ciebie i innych użytkowników tego tematu. Post skasowałam aby nie zajmować sobą innych ale diabeł ogonem zamieszał i wyszło jak wyszło.
Przepraszam, bardzo głupio i szczeniacko wyszło
Możliwe, że zasugerowałam się wpisem Bronka i dalej nie widziałam, tylko usunęłam swoją prośbę aby nikogo nie narażać na marnowanie czasu na mnie.
Chłopeckich z Wrzeszczowa znam, to moi przodkowie.
Oficjalnie bardzo, bardzo przepraszam Ciebie i innych użytkowników tego tematu. Post skasowałam aby nie zajmować sobą innych ale diabeł ogonem zamieszał i wyszło jak wyszło.
Przepraszam, bardzo głupio i szczeniacko wyszło
Pozdrawiam
Dominika
Dominika