Poszukuję przodków i herbu rodu o nazwisku Geniusz, Krynki

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Geniusz92

Poszukuję przodków i herbu rodu o nazwisku Geniusz, Krynki

Post autor: Geniusz92 »

Witam wszystkich. Piszę tutaj ponieważ chciałbym się dowiedzieć imion swoich przodków i ich herb. Podobno mój dziadek miał o tym informacje, ale bał się cokolwiek powiedzieć, bo jego rodzice przesiedzieli 25 lat w łagrach. Poniżej podam nazwiska, imiona i dane, które udało mi się uzyskać, niestety tylko do 5-tego pokolenia. Od kilku lat staram się zebrać informacje, ale udało mi się dojść tylko do pra-pra-pra- dziadka. Dużo pomogła mi książka prababci Łarysy. Sprawę utrudnia to, że mieszkam za granicą.
Bardzo proszę o pomoc, chciałbym znać przynajmniej herb szlachecki.

Informacje o rodzie Geniuszy:

Stanisław Geniusz
+++
Piotr Geniusz i Emilia Połubińska (Piotr mieszkał w okolicach Krynek, tam gdzie jego przodkowie, prawdopodobnie we wsi Geniusze, sprzedał ziemię i wyjechał na Kresy, miał rodzeństwo)
+++
Jan Geniusz (ur.21-luty-1902 w Krynkach): http://pl.wikipedia.org/wiki/Janka_Hienijusz
+ Łarysa Mikłaszewicz (ur. 9 sierpień 1910 Żłobowce Rejon Wołkowyski; rodzeństwo: Ksienia, Rościsław, Arkadiusz, Ludmiła): http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81arysa_Geniusz
+++
Jerzy Geniusz(1935 Zelwa) + Walentyna Zielenko (1935 Biereszki)

Dalsze pokolenia nie maja tu znaczenia. Faktem jest, że zarówno Jan, jak i Jerzy byli jedynakami. Jerzy przeniósł się do Białegostoku. Jeżeli ktoś posiada jakieś informacje proszę o pomoc.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Tropy szlachectwa są, wynika to choćby z tego linku
http://sokolka.home.pl/aktualnosci_styczen_2005.htm
Wspomnienie szlachectwa jest żywe, jako szlachta byli zapisywani zesłani na Sybir Gieniusze (da się te informacje znaleźc klikajac w google) Tadeusz Gail przypisuje Gieniuszom (ta forma jest na Sokólszczyźnie zdecywanie powszechniejsza , Geniusz to zdaje się współczesna oboczność nazwiska) herb Lis !!, ale z czego to wywiódl trzeba by pytać p. Tadeusza;. kontakt z nim da się odszukac też przez internet.
Jednak pełniejszych informacji o szlachectwie (jesli sa ) pewnie trzbna by szukać w źródłach białoruskich i litewskich.
Natomiast podstawowym źródłem powinny byc ksiegi metrykalne.Epizodycznie, tworzac wywód wnukowi przeglądałem bardzo obfite zasoby ksiąg metrykalnych Krynek i okolicznych parafii, podejrzewam że to właśnie w nich mozna będzie najmocniej znaleźc potwierdzenie szlachectwa. Ksiegi znajduja sie w Archiwum Archidiecezjalnym Białymstoku, na razie jedyna metoda ich przegladania to poświecic urlop i przegladac ksiegi w Białymstoku. Trwaja prace digitalizacyjne ale jak to z instytucjami koscielnymi, czy będzie to udostępniane w sieci ? tego nie wiadomo.
Niech Pan także odpyta ludzi Forum rodzin grodzeńskich , może uzyska tam Pan wiecej informacji.
Pozdrawiam
Geniusz92

Bardzo dziękuję za informacje jamiolkowski_jerzy :)
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Ach ci Geniusze... Bodaj herbu Lis używali jak utrzymuje Uruski (IV 149). W AVAK (Акты, издаваемые Виленскою археографическою комиссиею, Wilno 1867 – 1915) I 286-288 jest opisana sprawa przeciw Marcinowi Piotrowiczowi Eysymontowi o pobicie Paraski żony Jakuba Bazylewicza Geniusza w roku 1617... Obaj z okolic Krynek. Była tam też okolica szlachecka Geniusze.

Pozdrawiam serdecznie.

PS.
Księgi parafialne z lat 1865-1937 w zasobie Archiwum Archidiecezjalnego w Białymstoku, ale mają też komplet od początku XVII wieku.
Geniusz92

Bardzo dziękuję za informacje Ludwik_Olczyk. A czy jest możliwość znalezienia czegoś przez internet? Bo, jak już wcześniej pisałem mieszkam za granicą i nie mam możliwości przyjazdu do Polski. Może być po rosyjsku bo znam ten język.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”