DANIELEWICZ z Kresow Wschodnich

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

ozzie

Sympatyk

Post autor: ozzie »

Poszukuje informacji o rodzinie Danielewicz wyznania katolickiego z Kresow Wschodnich.

Moj pra-pradziadek Aleksander Danielewicz ur. 1851 jako male dziecko w niewiadomych okolicznosciach trafil do Domu Wychowawczego im. Ks. Boduena w Warszawie. Z Domu tego zostal adoptowany przez rodzine chlopska spod Radomia.

Akt slubu i zgonu Aleksandra nie precyzuja miejsca ani daty jego urodzenia. Dotad nie udalo mi sie zlokalizowac akt Domu Boduena z polowy XIX wieku (tylko te mlodsze niz 1870 rok sa dostepne).

Wedle przekazow ustnych rodziny, Aleksadner pochodzil z Kresow i byl podawany do chrztu przez jakas hrabine.

Wiem, ze sa to skape wiadomosci i wiem rowniez ze nazwisko Danielewicz bylo na Kresach popularne... ale moze ktos moglby mi pomoc w poszukiwaniach?
Zambrzycka_Jadwiga

Sympatyk

Post autor: Zambrzycka_Jadwiga »

ozzie: proszę zajrzeć tutaj ( miejscowość Szłowin pow. wileński) http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_XII/6 Pozdrawiam. Jadwiga z Zambrzyckich
ozzie

Sympatyk

Post autor: ozzie »

Pani Jadwigo,

Jakze jestem wdzieczna za te informacje! Wedle przekazow ustnych mojej rodziny, Aleksander byl herbu Ostoja, co zgadza sie z wpisem podanego przez Pania zrodla. Wiem, ze ksiegi metrykalne Litwy sa dostepne na Internecie i teraz majac juz konkretna miejscowosc zaraz sie za nie zabieram.

Pozdrawiam serdecznie,
ozzie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”