Gdzie urodziła się siostra dziadka - Kirene - Litwa???

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Gdzie urodziła się siostra dziadka - Kirene - Litwa???

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Witam serdecznie i proszę o pomoc w rozwikłaniu zagadki.

Właśnie dostałam odpis aktu zgonu siostry mojego dziadka Jadwigi Komarnickiej z domu Kulwieć, która zmarła w Warszawie w 1968r,
Otóż mam problem z ustaleniem miejsca jej urodzenia. W akcie podano nazwę miejscowości KIRENE. Nie znalazłam takiej miejscowości nigdzie.

Cóż to mogła być za miejscowość?

Jej ojciec Piotr urodził się w 1844 w parafii Władysławów (dzisiejsze Kudirkos Naumiestis) na Litwie, tam się też ożenił.
Jej dziadek Maciej posiadał dobra Kretkompie w pow. kalwaryjskim, które po jego śmierci ok. 1845r przeszły na syna Ignacego.
Brat Zygmunt urodził się w 1877 w majątku Sienna pod Nowogródkiem, gdzie podobno ojciec Piotr był zarządcą majątku.
W latach 1906-1908 Piotr zarządzał gorzelniami W.Gawrońskiego w miejscowości Kirsna Ostrów - parafia Urdomin.
Część rodziny mieszkała w Suwałkach i Sejnach.

Czy możliwe jest, że Jadwiga urodziła się w miejscowości KIRSNA, a tylko zły zapis spowodował zmianę nazwy? Czy może gdzieś na Suwałszczyźnie jest miejscowość o nazwie KiRENA lub KIRENE???

Może ktoś coś wie i mi podpowie, za co będę wdzięczna.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Byli mobilni więc strzelam :) może to :
Kairėnai
http://lt.wikipedia.org/wiki/Kair%C4%97nai_(Vilnius)
http://www.welcometo.lt/town/vilnius/ob ... manor.html

Anna Grażyna

ps jeżeli odpis był zrobiony z rosyjskiego to wielce prawdopodobne ,
że była to miejscowość Kirsna
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

anna-grażyna pisze:Byli mobilni więc strzelam :) może to :
Kairėnai
http://lt.wikipedia.org/wiki/Kair%C4%97nai_(Vilnius)
http://www.welcometo.lt/town/vilnius/ob ... manor.html

Anna Grażyna

ps jeżeli odpis był zrobiony z rosyjskiego to wielce prawdopodobne ,
że była to miejscowość Kirsna
Dziękuję. Zastanawiam się czy to były Kairėnai.
Po polsku to były Kojrany, a po rosyjsku zapis wygląda tak = Койраны. Czy można było to odczytać Kirene? Hmmm.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
svetlanag

Sympatyk

Post autor: svetlanag »

Witam.
Poniżej podaję miejscowości na literę K.
http://adresai.vilnius21.lt/raides.php?q=K&p=30
Są tam dwie miejscowości - Kirkena.
Pozdrawiam
Svetlana.
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Małgorzata_Kulwieć pisze:Dziękuję. Zastanawiam się czy to były Kairėnai.
Po polsku to były Kojrany, a po rosyjsku zapis wygląda tak = Койраны. Czy można było to odczytać Kirene? Hmmm.
Małgorzato nie tego typu zapis miałam na myśli.
Jeżeli nazwa Kirsna została zapisana cyrylicą Кирсна np niezbyt wyraźnie to sporządzający odpis mógł rozmyte ,nabazgrane itp s czyli rosyjskie c odczytać jako polskie e .

Anna Grażyna
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

anna-grażyna pisze:
Jeżeli nazwa Kirsna została zapisana cyrylicą Кирсна np niezbyt wyraźnie to sporządzający odpis mógł rozmyte ,nabazgrane itp s czyli rosyjskie c odczytać jako polskie e .

Anna Grażyna
To możliwe, że źle przeczytany zapis rosyjski Кирсна dał w rezultacie Kirene, ale dostałam jeszcze podpowiedź o miejscowości Kirele (po rosyjsku Кирели lub Киреле), które też można odczytać jako Kirene.
Te Kirele to w pow. Lidzkim, niedaleko od Szczuczyna. Czyli też w rejonie, w którym przemieszczał sie mój pradziadek z dziećmi.
Juz sama nie wiem gdzie szukać.
Na wszelki wypadek gdyby to była Kirsna, przejrzałam parafię Urdomin (ale nie ma tam dokumentów z roku 1885, w którym Jadwiga sie urodziła, a w pozostałych latach nie ma tam żadnego Kulwiecia), a pozostałe parafie są wogóle niedostępne, albo ja nie umiem ich znaleźć.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
svetlanag

Sympatyk

Post autor: svetlanag »

Pani Małgorzato, przeczytała Pani mój post wyżej?
Pozdrawiam
Svetlana.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

svetlanag pisze:Pani Małgorzato, przeczytała Pani mój post wyżej?
Pozdrawiam
Svetlana.
Tak, tak. Przeczytałam. Dziękuję.
Wszystkie opcje biorę pod uwagę. Tylko dopóki nie znajdę aktu urodzenia to i tak nie będę pewna. Ale jak go znaleźć jak się nie wie gdzie szukać???
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”