Nazwisko: Kulpa
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=2189&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Witam i również poszukuje informacji o osobach noszących nazwisko KULPA. Wiem, ze jest b. dużo takich osób i bardzo trudno jest ustalić pokrewieństwo. Moja rodzina pochodzi z Jelechowic (obecnie Ukraina). W rodzinie wystepowały takie imiona jak Tomasz, Karol,Julian, Genowefa, Marian itp. spokrewnieni byli z rodzinami HOMOTIUK, GOLICZ, BARTOSZYK, KRZYŻANOWSCY. Czy Pani coś te dane mówią? Pozdrawiam Danuta Zielińska (Kulpa)
W rodzinie mojej praprababci wychowywał sie Mieczysław Kulpa ( wieś Jakuszowice parafia Kazimierza Mała - świętokrzyskie) jednak nikt nie potrafi obecnie powiedzieć kim był dla rodziny i czemu mieszkał z nimi
Pozdrawiam
Żaneta
Żaneta
Rodzina mojej mamy to Kulpowie, pochodzą oni z Osięcin, aktualnie szukam w Archiwum we Włocławku dokumentów związanych z rodziną Kulpów i wiem, że całe gniazdo wywodzi się z parafii Bądkowo. Pierwsze wzmianki pochodzą już z 1804 r. Nazwisko Kulpa pojawia się wiele razy, tak że trudno ich połączyć. Jeżeli chodzi Ci o kogoś konkretnego to może mógłbym Ci podać jakieś informacje, widzę że także poszukujesz Kulpów z tych okolic.
-
Stepnowska_Teresa
- Kontakt:
Witam !
Poszukuje nieco wiecej informacji o Wiktorii Kulpa i jej rodzinie. Wiem tylko, ze urodzila sie ona ok. 1875 roku w Skarbkowej Woli, nalezacej do parafii Osieciny, a zmarla dnia 26 listopada 1915r. w Ziemiecinie, parafii Sadlno. Jej rodzicami byli : Jakob Kulpa i Jadwiga zd. ? Wiktoria Kulpa byla zona Wiktora Duchinskiego. Data i miejsce ich slubu nie sa mi znane.
Pozdrawiam -
T.
Poszukuje nieco wiecej informacji o Wiktorii Kulpa i jej rodzinie. Wiem tylko, ze urodzila sie ona ok. 1875 roku w Skarbkowej Woli, nalezacej do parafii Osieciny, a zmarla dnia 26 listopada 1915r. w Ziemiecinie, parafii Sadlno. Jej rodzicami byli : Jakob Kulpa i Jadwiga zd. ? Wiktoria Kulpa byla zona Wiktora Duchinskiego. Data i miejsce ich slubu nie sa mi znane.
Pozdrawiam -
T.
-
zdzislaw15

Maria z domu Kutna wyszła za mąż za Kulpę imienia nie pamiętam w Zarwanicu pow.Złoczów i urodziła 5 synów Bronisława, Michała,Tadeusza,Włdysława,Mieczysława.Mieszkali chyba w Bielsku Białym.
Tereso musi pani jeszcze raz wysłać mi wiadomość bo tej nie mogę otworzyć jeśli chodzi o Wiktorie to narazie nic nie mam aczkolwiek jeśli chodzi o Jakuba Kulpe i Jadwige Zając to są oni moimi pra pra dziadkami ślub brali w Bądkowie 7-01-1866 a 15-08-1867rodzi się mój pra dziadek Ignacy póżniej ślad mi się kończy a wiem że w 1885 roku urodził się brat Ignaca Feliks który wyjechał do USA i tam zmarł w parafi Bądkowo już nie mam co szukać teraz po twojej podpowiedzi zobaczę w Skarbkowej Woli być może..... reszte wiadomości o Kulpach przy następnym mejlu jeśli to cię interesuje Pozdrawiam Marek
Moja babcia to Aniela Oczki zd Kulpa pochodziła z miejscowości Straszewo woj. Kuj. POM. nie wiem czy tu są jakieś powiązania pozdrawiam
-
Stepnowska_Teresa
- Kontakt:
Pani Doroto !
W tej chwili nie jestem w stanie udzielic Pani odpowiedzi, czy Panska Babcia - Aniela zd. Kulpa jest w jakis sposob spokrewniona z moja rodzina Kulpow. Posiadam za malo informacji o tejze rodzinie, a i Pani napisala bardzo skapa wzmianke o swojej Babci, nie podajac zadnych konkretnych danych o tej osobie ( daty i miejsca jej urodzenia, imion jej rodzicow ). Prosze zgromadzic wiecej informacji o Anieli i jej rodzinie.
Pozdrawiam serdecznie -
Teresa
W tej chwili nie jestem w stanie udzielic Pani odpowiedzi, czy Panska Babcia - Aniela zd. Kulpa jest w jakis sposob spokrewniona z moja rodzina Kulpow. Posiadam za malo informacji o tejze rodzinie, a i Pani napisala bardzo skapa wzmianke o swojej Babci, nie podajac zadnych konkretnych danych o tej osobie ( daty i miejsca jej urodzenia, imion jej rodzicow ). Prosze zgromadzic wiecej informacji o Anieli i jej rodzinie.
Pozdrawiam serdecznie -
Teresa
Re: Nazwisko: Kulpa
zetka pisze:W rodzinie mojej praprababci wychowywał sie Mieczysław Kulpa ( wieś Jakuszowice parafia Kazimierza Mała - świętokrzyskie) jednak nikt nie potrafi obecnie powiedzieć kim był dla rodziny i czemu mieszkał z nimi
Ja też nazywam sie Kulpa a w/w Miecxzysław Kulpa to był mój stryj- brat dziadka.Był synem Kazimierza Kulpa i Anny z domu Bienias. Wiem że w Dąbrowie Górniczej wychowywał się także mój dziadek Stanisław. Po śmierci ich mamy a do wychowania było 6 dzieci - część ich wzieła na wychowanie rodzina. Mieszkam w Kazimierzy Wielkiej;. Mam drzewo genalogiczne całej rodziny do 8 pokolenia więc serdecznie pozdrawiam i proszę o kontakt
-
Krasuska_Przegalińska

moi przodkowie o nazwisku Kulpa pochodzą z par. Wojcieszków (blisko Łukowa)
Jan Kulpa (ur.1763) + Cecylia z d. Krzysztoszek
ich syn
Paweł Kulpa (ur.1797 zm. 1855) +Barbara z d. Siejak
ich córka Rozalia z męża Czyżak
brat Pawła - Piotr
przyrodnie rodzeństwo Rozalii- Salomea, Agnieszka,Bartłomiej
podgląd na: https://www.myheritage.pl/site-family-t ... /oleszczuk
Jan Kulpa (ur.1763) + Cecylia z d. Krzysztoszek
ich syn
Paweł Kulpa (ur.1797 zm. 1855) +Barbara z d. Siejak
ich córka Rozalia z męża Czyżak
brat Pawła - Piotr
przyrodnie rodzeństwo Rozalii- Salomea, Agnieszka,Bartłomiej
podgląd na: https://www.myheritage.pl/site-family-t ... /oleszczuk
pozdrawiam serdecznie
Marta
Marta
Witam,
w parafii Droginia pojawiło się to nazwisko w 1890 roku.. może ktoś szuka. Par. Droginia U i M od 1890 roku jest na http://www.mtg-malopolska.org.pl/ksiegimetrykalne.html /u samego dołu/.
Gienia
w parafii Droginia pojawiło się to nazwisko w 1890 roku.. może ktoś szuka. Par. Droginia U i M od 1890 roku jest na http://www.mtg-malopolska.org.pl/ksiegimetrykalne.html /u samego dołu/.
Gienia