Jan czy Zofia oto jest pytanie?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam,
pytanie dotyczy drugiego aktu od góry z poniższego linku
https://plus.google.com/u/0/photos/1046 ... 6402552733
Proszę o trzeźwą (być może ja "widzę to co chcę zobaczyć") opinię czy akt drugi od góry dotyczy aktu chrztu Jana czy Zofii?
Patrząc na system zapisu pozostałych aktów na tej stronie wynikało by zgodnie z zapisem na marginesie że akt dotyczy Zofii. Według moich analiz (informacji z aktu ślubu Jana) wynika że w tym roku z tych rodziców powinien się urodzić Jan. Zapis imienia w akcie nie jest jednoznaczny stąd moja wątpliwość.
Proszę o rzetelne opinie.
Pozdrawiam
pytanie dotyczy drugiego aktu od góry z poniższego linku
https://plus.google.com/u/0/photos/1046 ... 6402552733
Proszę o trzeźwą (być może ja "widzę to co chcę zobaczyć") opinię czy akt drugi od góry dotyczy aktu chrztu Jana czy Zofii?
Patrząc na system zapisu pozostałych aktów na tej stronie wynikało by zgodnie z zapisem na marginesie że akt dotyczy Zofii. Według moich analiz (informacji z aktu ślubu Jana) wynika że w tym roku z tych rodziców powinien się urodzić Jan. Zapis imienia w akcie nie jest jednoznaczny stąd moja wątpliwość.
Proszę o rzetelne opinie.
Pozdrawiam
Może ja źle widzę, ale dla mnie jest to akt ZGONU Zofii
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Katarzyna Zakryś-Nalazek
-
Białobrzeski_Marek

Jak dla mnie, to w akcie zgonu jest podany Jan, a że to małe dziecko, to jaki akt urodzenia został w tym samym roku sporządzony? Skoro jak piszesz wyżej ten Jan się ożenił, więc nie mógł umrzeć. Mogło być tak, że urodziły się bliźniaki i umarła Zofia, a w samej metryce zapisał Jan. Miałem taki przypadek z połowy XIX wieku, więc akt pisany po polsku, gdzie pomylono imiona dzieci w obrębie rodzeństwa i tak mam akty urodzenia Nikodema i Łukasz, a akty zgonu dwóch Łukaszów, tyle że dzięki aktom urodzenia wiadomo w którym ksiądz się pomylił
. Pozdrawiam!
Marek
Marek
- Irena_Kaczmarek