Jan czy Zofia oto jest pytanie?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

lukasso

Sympatyk

Post autor: lukasso »

Witam,
pytanie dotyczy drugiego aktu od góry z poniższego linku
https://plus.google.com/u/0/photos/1046 ... 6402552733
Proszę o trzeźwą (być może ja "widzę to co chcę zobaczyć") opinię czy akt drugi od góry dotyczy aktu chrztu Jana czy Zofii?
Patrząc na system zapisu pozostałych aktów na tej stronie wynikało by zgodnie z zapisem na marginesie że akt dotyczy Zofii. Według moich analiz (informacji z aktu ślubu Jana) wynika że w tym roku z tych rodziców powinien się urodzić Jan. Zapis imienia w akcie nie jest jednoznaczny stąd moja wątpliwość.
Proszę o rzetelne opinie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
katnal

Sympatyk
Mistrz

Post autor: katnal »

Może ja źle widzę, ale dla mnie jest to akt ZGONU Zofii

Pozdrawiam
Katarzyna Zakryś-Nalazek
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Białobrzeski_Marek »

Jak dla mnie, to w akcie zgonu jest podany Jan, a że to małe dziecko, to jaki akt urodzenia został w tym samym roku sporządzony? Skoro jak piszesz wyżej ten Jan się ożenił, więc nie mógł umrzeć. Mogło być tak, że urodziły się bliźniaki i umarła Zofia, a w samej metryce zapisał Jan. Miałem taki przypadek z połowy XIX wieku, więc akt pisany po polsku, gdzie pomylono imiona dzieci w obrębie rodzeństwa i tak mam akty urodzenia Nikodema i Łukasz, a akty zgonu dwóch Łukaszów, tyle że dzięki aktom urodzenia wiadomo w którym ksiądz się pomylił :). Pozdrawiam!

Marek
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

To są akty zgonu a nie urodzenia i ja nie widzę tam Zofii a i nad Janem mocno się zastanawiam.
To co ja bym przetłumaczyła to zmarło jakieś dziecko w wieku lat 2.Ale głowy sobie nie dam za to uciąć.
Danka
Awatar użytkownika
Irena_Kaczmarek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Kaczmarek »

Dla mnie jest to akt zgonu dziecka w wieku lat 2 ,o imieniu Zofia.
Imiona zmarłych pisano na marginesie.

Pozdrawiam

Irena
DanutaP

Sympatyk

Post autor: DanutaP »

Zgadzam się z Ireną, imiona zmarłych są pisane nad numerami aktów. Zmarła Zofia lat 2.
pozdrawiam
Danka
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Tak dziewczęta, macie rację, nie zwróciłam uwagi na margines.
Pozdrawiam serdecznie
Danka
lukasso

Sympatyk

Post autor: lukasso »

Dziękuję za wszystkie informacje rzeczywiście są to akta zgonów. Dziękuję za pomoc szczególnie za określenie wieku zmarłego dziecka!
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”