Ludność wsi i miast w XVI i XVII w.

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Malwina_B

Sympatyk

Ludność wsi i miast w XVI i XVII w.

Post autor: Malwina_B »

Dzień dobry
Mam pytanie do znawców historii. Otóż znalazłam swoich przodków z XVIII wieku we wsi będącej królewszczyzną. W tymże XVIII wieku ślad sie urwał, gdyż dopiero wówczas ksiądz zaczął tam prowadzić księgi metrykalne. W książkach o historii regionu znalazłam jednak informację, że w wieku XVI członkiem ławy miejskiej w sąsiednim (niewielkim) miasteczku był człowiek o tym samym nazwisku, co mój przodek.
W związku z tym mam pytanie- czy było możliwe, że mieszczanie (choć zdaje się byli to mieszczanie-rolnicy, znając charakter tego miasteczka) przenieśli się w przeciągu II wieków na wieś?

Malv
Sawicki_Julian

Sympatyk

ludność wsi i miast w XVI i XVII w.

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, myślę że na królewszczyźnie, czy na ziemi biskupa wolno było się budować i zakładać nowe gospodarstwo np. dzieci obok i to się przekazywało z pokolenia na pokolenie. Ziemia była nadal jako całość króla lub biskupa, a ci co na niej mieszkali ją obrabiali i płacili czynsz. Zimie biskupa odbierano np. w 1789 r. i te były tz. wsie rządowe, ziemie króla były nadawane w dożywocie lub na zawsze jako przywilej. Co mogło się dziać przez ponad dwa wieki ze ludzie o tym samym nazwisku mieszkają raz tu, a raz tam, wojny i epidemie zmuszały do zmiany, poszukiwanie pracy itp.. Plus to że rodzina się rozrastała i np. wnuk ożenił się na wsi, a wnuczka została w mieście, ale pod innym nazwiskiem i nadal tam mieszka, to taki przykład ; pozdrawiam - Julian
slawek_krakow

Sympatyk

Re: ludność wsi i miast w XVI i XVII w.

Post autor: slawek_krakow »

Malwina_B pisze: W związku z tym mam pytanie- czy było możliwe, że mieszczanie (choć zdaje się byli to mieszczanie-rolnicy, znając charakter tego miasteczka) przenieśli się w przeciągu II wieków na wieś?

Malv
Oczywiście, że tak i bynajmniej wcale nie musiały dwa wieki minąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”