Ruda w Gminie Świerże, do jakiej parafii należała?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: valdeq »

Witam. Od długiego czasu mam problem z identyfikacją parafii z aktu małżeństwa moich pradziadków. Chodzi o ziemie chełmską. W 1924 w Parafii w Podgórzu biorą ślub Feliks Kudelski i Zofia z Janickich, córka Ignacego i Marceli z Ostrowskich, urodzona w Rudzie gminy Świerże, a zamieszkałą w Chełmie.

Nie ogarniam o jaką Parafię chodzi. Zwróciłem się pół roku temu do AP Lublin, ale do dziś cisza. Prawie na 100 % chodzi o parafię rzymsko-katolicką. Mapa lubgens z parafiami pokazuje w tym miejscu czarną dziurę. Będę wdzięczny za każdy trop.

Dziekuję

Waldemar
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

W Rudzie działała parafia pw. Świętego Michała Archanioła która była wyznania greckokatolickiego, a potem prawosławnego. W 1915 roku w wyniku działań I Wojny Światowej została zniszczona. Wydaje mi się, że katolicy należeli do parafii w Uhrusku.

Pozdrawiam

Daniel
Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

dzięki. ponowie zatem prośbę o kwerendę do Lublina.
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Potwierdzam.
Dodatkowo dodam, że mapa lubgens pokazuje jedynie te obiekty, które są zindeksowane lub chociażby są opublikowane w internecie skany, to w zależności od tego o jakiej mapie piszemy, więc Uhruska się na niej na razie nie uświadczy. Może chodzi o mapę pokazującą stan sieci parafialnej na 1914 rok? Tam po prostu mało było łacinników, to i parafie rzadko są.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
mirkania

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mirkania »

Ja też miałam podobną sytuację. Poszukiwałam aktu urodzenia osoby urodzonej w miejscowości Ruda w 1902 roku. AP Lublin przysłało mi skan z parafii rzymsko-katolickiej z Uhruska. Niestety w AP z tej parafii są tylko metryki do 1890 roku. Dalsze dostępne w parafii, ale dostęp utrudniony.

Pozdrawiam - Mirka
Praxeda

Sympatyk

Post autor: Praxeda »

Dostęp utrudniony, bo ksiądz jet mało "kontaktowy" i księgi po 1900r. nie zostały przekazane do AP lublin. http://archidiecezja.lublin.pl/parafia,101646 Ruda należała przed 1920 do Uhruska. To stara 600-letnia parafia.
Poszukuję nazwisk: - Pastryk -
Trawczyński, Opolska, Pasieka, Nafalska
Parafie wzdłuż linii Bugu: od Włodawy do Hrubieszowa
bialy20

Sympatyk
Adept

Post autor: bialy20 »

Witam,
Nie jest aż tak źle... Ksiadz, jeśli się uda ustalić z nim termin, pozwala na dostęp do ksiąg... U księdza fizycznie jest ksiega, ale nie ma części kart.
pozdrawiam,
Jurek

Sympatyk
Adept
Kontakt:

problem w tym że jestem ze Śląska i nie mam za bardzo kiedy tam się wybrać :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”