Chciałoby się spojrzeć na mapkę o zobaczyć zespoły archiwalne przypisane do miejscowości. Wtedy jeden rzut oka wystarczyłby, żeby określić najbliższe na przykład w promieniu 20 km parafie. A jeśli jeszcze jednym kliknięciem moglibyśmy otworzyć zasób on-line w Internecie... Kto o tym nie marzył jeszcze kilka lat temu...
Dzisiaj powstają takie mapki, czy jak to mówią informatycy interfejsy. Pierwszą powstała w Metrykach Szkoda, że Szukajwarchiwach.pl nie ma takiego właśnie interfejsu. Mógłby on funkcjonować oddzielnie, nie zamiast ale jako uzupełnienie istniejącego.
Posiedziałem ostatnio nad problemem i stworzyłem coś takiego.
Mogłoby to wyglądać na przykład tak. Tutaj znajdują się zasoby AP Radom dostępne na serwerach szukajwarchiwach.pl. Dodałem tylko zespoły AP Radom. Oczywiście można by dodawać kolejne zasoby Archiwów Państwowych, nie jest to trudne, ale trochę pracy trzeba by w to włożyć. Z dołożeniem tego co mamy już w Metrykach nie ma żadnego problemu, bo pozycje markerów są już w bazie danych. Wystarczy poszerzyć zapytanie do bazy.P.S.
A tak zupełnie przy okazji dla tych co nie znają funkcjonalności map Google. Gdyby ktoś chciał zobaczyć jak jeszcze niedawno wyglądało AP w Radomiu wystarczy po otwarciu mapy w Geneszukaczu zbliżyć plan i przeciągnąć myszką ludzika w pobliże markera AP.

Sposób można wykorzystać do odwiedzenia miejsc na świecie, gdzie w genealogiczną podróż nie możemy akurat się udać z powodu chociażby mrozu.