Ignacy Dąbrowski, Helena Barażewska

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

HenrykDabrowski

Sympatyk

Ignacy Dąbrowski, Helena Barażewska

Post autor: HenrykDabrowski »

T: "Poszukuję rodziny w Warszawie"

Witam!

Wiem, że w Warszawie mieszka moja rodzina, ale nie wiem jak ją odnaleźć. Próbowałem pisać na Naszej Klasie, ale bez efektu.

Dokładniej, poszukuję potomków Ignacego Dąbrowskiego i Heleny Barażewskiej. Ignacy Dąbrowski urodził się w Kole (miasto, województwo wielkopolskie) w 1876 roku, zmarł w Warszawie w 1940.

W Warszawie zamieszkał około roku 1900 i prawdopodobnie był piekarzem lub/i stolarzem.

Nie wiem jakich sposobów można jeszcze spróbować. Może ktoś potrafiłby pomóc?

Serdecznie pozdrawiam

Henryk Dąbrowski

* Temat zmieniony przez moderatora
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

znajdź grób->informacja na grobie przed Zaduszkami lub innymi świętami
znajdź akt małżeństwa (może być on-line), ograniczysz zbiór potrncjalnych Dąbrowskich

btw: skąd wiesz, że w Warszawie mieszka Twoja rodzina? czyli przeanalizuj informacje, które już masz
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
HenrykDabrowski

Sympatyk

Wyszukanie grobu, to rzeczywiście dobry pomysł. Czy są jakieś wyszukiwarki on-line grobów w Warszawie?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a masz akt zgonu? datę dzienną?
są, linki do nich w odpowiednim dziale znajdziesz, jećli już nie przez google:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
HenrykDabrowski

Sympatyk

Mam akt zgonu sporządzony w parafii św. Wojciecha dnia 28 lipca 1940 roku. Nr aktu 1287
Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MajaWojdalski »

Panie Henryku,

Zakładam, że nie wiesz jak się dzisiejsza rodzina nazywa, bo na pewno byś nam podał...

Aby ich znaleźć, poszukałabym aktów urodzenia dzieci Heleny i Ignacego Dabrowskich (Dombrowskich) w parafiach:

1. Helena z Barażewskich i Ignacy Dombrowski (Dąbrowski) wzięli ślub w parafii Narodzenia NMP na Lesznie (akt 106 z 1900), 17 lutego 1900. Według aktu Ignacy był stolarzem. Ale jeden ze świadków faktycznie był piekarzem. Ignacy urodził się 17 stycznia 1876 r. we wsi Daniszew koło Białkowa, najbliższym miastem faktycznie jest Koło (gubernia kaliska, dziś Wielkopolskie).
-> Narodzenia NMP na Lesznie to najbardziej prawdopodobna aktów urodzenia przynajmniej pierwszego dziecka tej pary
2. Jako pan młody Ignacy mieszkał na ul. Brudnej 1045 (nr. hipoteczny?).
-> do jakiej parafii należał te adres? czy urodziły się tam ich dzieci?
3. Helena Barażewska mieszkała z rodzicami na Leszno 691 - ten adres pokryje poszukiwanie z punktu 1.
4. Rodzice Heleny, Ignacy i Amalia z Nowackich, wzięli ślub także w Narodzenia NMP na Lesznie w 1883 r (akt 300). Ale, jak wynika z aktów urodzenia ich dzieci, braci Heleny, lata 1897-1899 mogli spędzić w parafii św. Stanisława i Wawrzyńca na Woli:
-1897 akt urodzenia nr 2414 Leonard Franciszek Barażewski
-1899 akt urodzenia nr 1644 Ignacy Teodor Barażewski
-> może Dabrowscy także przeprowadzili się na Wole i tam ochrzcili dzieci?
-> jeżeli szukasz kuzynów - masz pierwsze dwie osoby
5. W 1892 r. rodzice Heleny zarejestrowali w parafii św. Andrzeja zgon rocznego synka Wacława (1892/Akt 560).
-> jeżeli wszystkie inne poszukiwania są bezowocne, może coś łączyło nadal rodzinę z parafią św. Andrzeja.
6. Zastosuj ten sam proces do znalezienia odpowiednich cmentarzy.
7. Wyszukiwarka UM Warsawy, podaje trzech Ignacych Dabrowskich, żaden z nich ze zgonem w 1940. Barażewskich nie ma wcale. Także wynik negatywny na w wyszukiwarce Cmentarzy Komunalnych. Trzeba więc będzie "na piechotę"
8. Przeszukaj dostępne książki adresowe Warszawy, używając adresów podanych w aktach.
9. Wyciśnij wszystkie informacje z aktu zgonu: kto zgłosił zgon? jaki jest ostatni adres Ignacego? jaki jest ostatni zawód?

Pozdrawiam,

Maja Wojdalski (z Dąbrowskich, ale nie tych)
HenrykDabrowski

Sympatyk

Jestem zaskoczony ilością informacji. Rodziców Heleny znałem, ale rodzeństwa nie. Skąd adres Brudno 1045???

Według szczątkowych danych zebranych od rodziny Ignacy i Helena mieli dzieci. I potomków tych dzieci szukam. Natomiast dziękuję za wskazanie Barażewskich. Możliwe, że ich potomkowie też żyją w Warszawie i uda się ich odnaleźć.

Czy te dane są z wyszukiwarki na Genealodzy.PL ?
Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Wszystkie informacje z aktów dostępnych na tej-tutaj stronie :)

Wszystkie informacje proszę na spokojnie i powoli sprawdzić akty profesjonalnie przetłumaczyć przeanalizować - bo ja "jednym okiem rzuciłam" no i na przykład ulica jest Grzybna 1045 (chyba, bo ja to z telefonu robię i ekran mam tyci). Info jest z aktu małżeństwa Heleny i Ignacego. Polecam mapy historyczne dostępne przez UM Warszawy, aby go sobie przetłumaczyć na numer domu i dzisiejszą lokację. Ale najpierw dokładna transkrypcja i tłumaczenie.

Barażewskich znaleźć DUŻO łatwiej, niż Dąbrowskich (oj, ja mam 4 pokolenia babek i każda Maryanna Dąbowska - grrrr.), a groby mogą być wspólne...

Jeszcze jedna sugestia. Moja rodzina (t.j. pozostałe kobiety z dziećmi) z głodu i strachu po powstaniu uciekła z Woli do kuzynów do wsi z której wyemigrowali ponad 60 lat wcześniej. Tam też warto poszukać, jeżeli Warszawa nie da wyników.
HenrykDabrowski

Sympatyk

Podziwiam! Przecież na takim tycim ekranie, to praktycznie nic nie widać... :)

Barażewskich z pewnością znaleźć dużo łatwiej - też tak myślałem. Przeczesałem internet i nic... Po prostu nie ma ludzi o takim nazwisku.

Dąbrowscy to zupełnie co innego...
Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Sprawdziłam na planach Lindleya - na Grzybowskiej jest numer hipoteczny 1045 - dziś nie istnieje - odcinek między Wronią a Żelazną, strona południowa. Jeżeli dobrze tłumaczę z rosyjskiego (jest zapisane jako "na ulicy Gribnojnoj") - to chyba chodzi o Grzybowska. Podana parafa - Wszystkich Świętych - pasuje do tej lokacji.
tatiana_w

Post autor: tatiana_w »

Poszukuje rodziny Marii Dabrowskiej zona Wojciecha Pikosz /moj dziadek/ zmarlej w Warszawie przy ulicy Wilczej nr 27 w 1945r /posiadam akt zgonu/ corka Jozefa i Walerii z Romankow, mozliwe ze Maria miala Brata Wladyslawa Dabrowskiego o ktorym tez poszukuje informacji
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”