Kolejarze -gdzie szukać wykazu pracowników

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Paola_

Sympatyk

Post autor: Paola_ »

Witam serdecznie,

Mój pradziadek był związany z koleją w Tarnowie, gdzie pełnił funkcję naczelnika, pracował do ok 1950r a jego syn pracował jako księgowy od 1936 do 1971r. Napisałam do Archiwum w Sosnowcu prośbę o przysłanie kopii zachowanych dokumentów. Dziś przyszła odpowiedz z Archiwum w Krakowie, że nie maja żadnych dokumentów i nie wiedzą gdzie się znajdują.... Strasznie się rozczarowałam, bo liczyłam na wiele ciekawych informacji, heh. Ma ktoś z Forumowiczów pomysł gdzie mogą być te akta osobowe i gdzie dalej szukać?

Pozdrawiam
Sylwia
Markus

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Markus »

Witam serdecznie.

Panie Włodzimierzu, BARDZO dziękuję za sprawdzenie nazwiska. I przperaszam, że tak długo się nie odzywałem.

Pozdrawiam,
Markus
Szukam aktu urodzenia Augustyna Cichockiego, syna Jana i Brygidy - ur ok. 1757 - 1763 (najbardziej prawdopodobne: 1762/1763) w ??? oraz aktu małżeństwa Augustyna Cichockiego z ??? - przed 1802 rokiem, a także innych ASC dotyczących Augustyna Cichockiego.
rjancz

Sympatyk
Adept

Post autor: rjancz »

Witam,

Można by było sprawdzić nazwisko Lenkiewicz Paweł? :)

Pozdrawiam,
Rafał
Szukane przeze mnie nazwiska: Janczewski, Zawalich, Lenkiewicz, Kowalczyk, Choromański, Kacprzyński, Kalapeta, Mierzejewski, Mianowski, Dobkowski, Woroniecki, Bednarz, Zyskowski, Kurpiewski, Łukasiewicz, Szyszkowski, Modzelewski, Świerz, Sawicki, Sobolews
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Witam.

Mażna by było sprawdzić osobę Wojciech Reczek pracownik PKP w Nowym Sączu do roku 1923. ?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Teress

Sympatyk

Post autor: Teress »

Będę wdzięczna za sprawdzenie nazwiska Tadeusz Skąpiński. Wiem tylko, że mój dziadek pracował przed wojną i przwdopodobnie po wojnie na kolei w Maksymilianowie k. Bydgoszczy.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
arek354

Sympatyk

Post autor: arek354 »

Uprzejmie informuję, że można zrezygnować z poszukiwań Józefa Mikołajczyka. Kilka dni temu dowiedziałem się, że dopisek "maszynista" w jednym z dokumentów nie dotyczył kolejowego fachu. Otóż brat dziadka był maszynistą, ale ... specem od maszyn związanych z wydobyciem ropy :) Przepraszam za zamieszanie, pozdrawiam i dziękuję.
Pozdrawiam, Arkadiusz Mikołajczyk
Awatar użytkownika
donchichot

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: donchichot »

Jeżeli byłoby to jeszcze możliwe, to poproszę o sprawdzenie nazwiska Mastalerz Antoni PKP Piotrków Trybunalski.
Pozdrawiam
Henryk
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Lewicka »

Witajcie,
gdyby ktoś wybrał się śladami Włodka, to bardzo proszę o sprawdzenie: Seweryn Braun/Braunn, ur. 1863, zaginął - będąc pracownikiem kolei - gdzieś w Rosji w roku 19...nastym.
Pozdrawiam-
Joanna
apogorzelska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: apogorzelska »

Jakiś czas temu zwróciłam się do AP z pytaniem czy zespół: Centralna Dyrekcja Okręgowa Kolei Państwowych w Warszawie nr zespołu: 3641 / 0
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... _id=109639 nie jest przypadkiem zbiorem przekazany z Centralnego archiwum PKP. Dziś dostałam odpowiedź:
Archiwum informuje, że akta powyższego zespołu zostały przekazane przez PKP S.A. Centralne Biuro Zarządu Archiwum Zakładowe w Warszawie Wydział Zamiejscowy w Warszawie, ul. Targowa 74.

pozdrawiam
Ania
Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Re: archiwum PKP

Post autor: piotr_nojszewski »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:sprawdzić występowanie danego imienia i nazwiska w skorowidzu osobowym akt pracowniczych w zespole 3641

Mam pytanie - czy ten skorowidz Dyrekcji Warszawskiej jest jakos łatwo dostepny?
W sensie czy wystarczy powołać sie na nr zespołu i hasło "skorowidz" albo "spis"?

Mam jedną osobe do sprawdzenia i myslałem, żeby sie wybrać.

pozdrawiam
Piotr
pozdrawiam
Piotr
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

tak, jest łatwo dostępny i idendtyfikowalny (jedyny skorowidz w zdawczo-odbiorczym)
przy czym mam wrażenie, że ten egzemplarz w Milanówku był uzupełniany na miejscu i chyba jest bardziej pełny
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Wielkie dzieki. Zaplanuję sobie wizyte.
pozdrawiam
Piotr
Kozłowski

Sympatyk

Post autor: Kozłowski »

WITAM !

Mój prapradziadek był kolejarzem w bygdoszczy (przed wojną) I zginal jakos przed wojna lub wtrakcie ogolnie nie mam pojecia.
Gdzie moge w bydgoszczy uzyskac jakies dokumenty o nim ???
Czekam na odpowiedz bo okolo wtorku znajomy bedzie w bydgoszczy i moze podjechać i załatwic..
Z góry dzieki
Pozdrawiam
Mateusz
Caban

Sympatyk

Dziadek kolejarz w bydgoszczy przed wojna.Gdzie dokumenty?

Post autor: Caban »

Witam Moj prapra dziadek był kolejarzem w bydgoszczy przed wojną.
I o to moje pytanie,gdzie znajduja sie dokumenty jego z koleji..
Za kazdą pomoc dziekuje..

Pozdrawiam Arek
T0masz_0

Sympatyk

Post autor: T0masz_0 »

Jeszcze do niedawna dokumenty z tego obszaru znajdowały się w oddziale archiwum PKP w Gdańsku.

Ale jakiś czas temu nastąpiła reorganizacja i proponuję zwrócić się do wydziału w Sosnowcu z zapytaniem czy mają poszukiwane dokumenty.

Archiwum PKP S.A.:
Polskie Koleje Państwowe S.A.
Departament Zakupów i Administracji
Zamiejscowy Wydział Zasobu Archiwalnego w Sosnowcu
ul. Niepodległości 31
41-200 Sosnowiec
Tel.: (+48 32) 71 04 601 wew. 101
Fax. (+48 32) 71 04 604
e-mail: archiwum.sosnowiec@pkp.pl

pozdrawiam
Tomek
ODPOWIEDZ