Etymologia miejscowości

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Michał

Sympatyk
Kontakt:

Etymologia miejscowości

Post autor: Michał »

Witam serdecznie.

Nie wiem do jakiego działu zakwalifikować moje pytanie więc zdecydowałem, że tu będzie odpowiednie miejsce.

Gdzie mogę zdobyć literaturę na temat etymologii polskich miejscowości?
Szukałem w Internecie ale nic nie mogę znaleźć.

Pozdrawiam, Michał
smiszczak

Etymologia miejscowości

Post autor: smiszczak »

Polecam słownik etymologiczny. Ja mam Brucknera, bardzo stary, ale zapewne są nowsze, w nich zazwyczaj są opisane nazwy miejscowości i ich etymologia.
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Etymologia miejscowości

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Witam,

tutaj jest troche literatury;
http://gnu.univ.gda.pl/~emcz/nazwywa4.html

Mam wydruki z pracy prof. K. Rymuta [dzieki uprzejmosci Tadeusza Wysockiego];
Nazwy miejscowe Polski pod red. K. Rymuta, T.I-IV, Kraków 1996-2001 ...
takie etymologiczne informacje sa bardzo interesujace, chociaz nie obejmuja wszystkich,
historycznych zmian w nazwie miejscowosci.

Wladyslaw
Awatar użytkownika
joannakov

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: joannakov »

Witam
Porcja informacji tu:Badanie nazw topograficznych w Arcydiecezji Poznańskiej /Stanisław Kozierowski/
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccont ... 31A5616-13
pozdrawiam Joanna
Awatar użytkownika
Michał

Sympatyk
Kontakt:

Witam ponownie.

Serdecznie dziękuję państwu Joannie, smiszczakowi oraz Władkowi za linki. Na pewno z nich skorzystam.
Czy pan Władysław zgodziłby się na przesłanie mi skopiowanych wydruków? Jeśli to jest kłopot lub jest inny powód to wycofuję swoją prośbę.
Pozdrawiam, Michał
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Witam,

jak wspomnialem, pare lat temu Tadeusz Wysocki przyslal mi wydruki z ;
Nazwy miejscowe Polski pod red. K. Rymuta, T.I-IV, Kraków 1996-2001 ...
ale tego dziela nie mam.
Oto jak informuje prof. K. Rymut;

Charzewice, cz. Stalowej Woli, dawniej ws, tarnob:
de Charowicz 1325 - 27 MVat I 164,
Charzevicze 1346 - 58 MVat II 198,
Charzow [1379] XVIII KMlp I 413,
Charzonicze [!] 1450 ................,
Charzowycze 1578 ...................,
Charzewice 1794 .....................,
Charzewice 1880......................,
Charzewice, -wic, charzewicki 1966,
Od n. os. Charz SSNO I 311, z suf. - owice,
-ewice. N. os. od Zacharz, Zachariasz.

Od Charzewic powstalo nazwisko Charzewski [ok 1400, herbu Sreniawa].

Wladyslaw
Awatar użytkownika
Michał

Sympatyk
Kontakt:

Bardzo dziękuję. Napisane przez pana dane wkleję do odpowiedniego folderu.

Pozdrawiam, Michał
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witajcie drodzy poszukiwacze przeszłości, witaj przyjacielu Władku z Kanady,

Rzeczywiście to może być kolejny ciekawy wątek na naszej stronie PolTG - widać, że "Jak poszukiwać rodziny w Stanach Zjednoczonych" sięga już wszędzie, nie mówiac już o "Pochodzenie nazwisk" (no to już rekordy!).
Chętnie pomagałbym na codzień, ale w tej fazie mojego życia często przebywam poza krajem. A teraz wróćmy do tego nowego wątku: ETYMOLOGIA nazw MIEJSCOWOŚCI - przecież równie ważnej dla każdej rodziny w opisaniu rodzinnego gniazda.

Profesor Kazimierz Rymut, ten niezwykłej klasy polski onomasta, etymolog, historyk polskiego języka był autorem podstawowych opracowań z tego tematu. On mówił mi w ostatnich latach swojego życia tak: "Panie Tadeuszu, przez kilkadziesiąt powojennych lat naszej (jego zespołu) pracy wydawało się, że te prace pójdą wyłącznie na półkę naukową i ja sie ogromnie cieszę, że po odzyskaniu niepodległości w Polsce tak wiele prywatnych osób rozpoczęło badania nad historią swoich rodzin, małych społeczności i małych ojczyzn, że ta nasza praca przydaje się wszystkim w Polsce i za granicą tym wszystkim szukającym swoich rodzinnych korzeni, tradycji, kultury narodowej".
Ale szanując pracę pana profesora i jego zespołu trzeba przypomnieć, że prawość wymaga, aby powiedzieć, że jest ona wydana w "wydrukach" (jako to użył Władysław) - czyli w książkach i my możemy pomagać innym, cytować te wydawnictwa a propos danej miejscości (czy nazwiska), ale jeśli ktoś chce więcej, to musi taką książkę "nabyć drogą kupna" (i to będzie nagroda dla autorów, a i zmusi wydawnictwo do dodruku, jeśli nakład jest wyczerpany). Ja na początek tego wątku przypominam, że jest wiele wydawnictw z tego tematu, dalsze informacje można uzyskać w PAN, czy to w Warszawie (jest malutka 'ksiegarnia' w pokoiku na piętrze w Pałacu Staszica przy Krakowskim Przedmieściu), czy Krakowie, itd., tu jest link do księgarni Instytutu Jezyka Polskiego PAN: http://kupujmy.eu/product_info.php?products_id=80

Ja biorę z mojej półki kolejne tomy tego podstawowego opracowania zespołu Prof. Rymuta i je krótko opisuję (ostatni to tom VI L-MA) - i módlmy się, aby były finanse na kontynuowanie w PAN tego niezwykłego w Polsce dzieła:

NAZWY MIEJSCOWE POLSKI Historia # Pochodzenie # Zmiany
pod redakcją KAZMIERZA RYMUTA
Polska Akademia Nauk
Instytut Języka Polskiego
==
Tom I A-B, stron 484 Kraków 1996
Tom II C-D, s 519, Krakow 1997
Tom III E-I, s 543, Kraków 1999
Tom IV J-Kn, s 540, Kraków 2001
Tom V Ko-Ky, s 533, Kraków 2003
Tom VI L-MA, s 565, Krakow 2005

Tak więc, jeśli będą pytania o daną nazwę, proszę je przesyłać w tym wątku, spróbujemy jako grupa PTG wszystkim pomóc, a Władysław jako jeden z najlepszych autorytetów "ze świata" napewno doda swoje bezcenne refleksje na temat nazw własnych (a w nich, podobnie jak w nazwiskach, kryją się czasami niezwykłe informacje o pochodzeniu naszych pierwszych przodków, czy naszych gniazd rodzinnych!).

Pozdrawiam serdecznie,

Tadeusz Wysocki
PolTG 23
+ http://www.narodowa.pl
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”