Jaki to mundur, jakie wojsko?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Witaj.

Piszesz że jest to miasto Lida, jest to miasto na Białorusi obecnie. Walki obronne w Lidze miały miejsce w 1919 roku, wówczas były tam owszem Legiony Piłsudskiego. Ale że zdjęcie jest wykonane w 1921 roku w czerwcu czyli odpowiadała by któraś z jednostek stacjonujących w tym mieście. http://pl.wikipedia.org/wiki/Garnizon_Lida

Pozdrawiam.
Mateusz.
Maj_Paweł

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Rozpoznanie munduru

Post autor: Maj_Paweł »

matix123 pisze:Witaj.
Przy boku szabla, ciężka do rozpoznania.
Zdjęcie dość niewyraźne ale chyba to jest bagnet z "chwostem"
Awatar użytkownika
Kułagowska_Katarzyna

Sympatyk

Zagadka rodzinna - jakie to mundury?

Post autor: Kułagowska_Katarzyna »

Witajcie,

jako, że zupełnie się na mundurach nie znam :oops:, proszę Was drodzy Forumowicze o pomoc w określeniu, co to za stroje widnieją na moim pra i prapradziadku.

Pierwsze zdjęcie przedstawia rodzinę Kułagowskich, w której ojciec i syn noszą jakieś mundury. Jakie? Wiadomo mi, że prapradziadek (ten z wąsem; żył w latach 1858-1916) był strażnikiem ziemskim w Zwoleniu i więziennym w Radomiu.
http://imageshack.com/a/img513/193/a0gg.jpg

Drugie zdjęcie przedstawia mojego pradziadka (lata życia 1894-1942) kilka lat później, w zupełnie innym, równie ciekawym mundurze:
http://imageshack.com/a/img33/6905/xibd.jpg

Pozdrawiam,
Kasia
...najwięcej korzeni mam w Zwoleniu. Na razie...
Wiśniowiecki_Marek

Sympatyk

Post autor: Wiśniowiecki_Marek »

Drugie zdjęcie- czyżby mundur brytyjski???? Ciekawa fotka! Pierwsze- z całą pewnością carska Rosja.
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
Wiśniowiecki_Marek

Sympatyk

Owijacze- a więc najpewniej piechota. IMHO to przy boku to raczej szabla.
Marek.
Marek Wiśniowiecki
Awatar użytkownika
Kułagowska_Katarzyna

Sympatyk

Dziękuję Marku,

rzeczywiście, ten pierwszy to będzie carski mundur, pewnie strażnika ziemskiego. Z drugim mnie zaskoczyłeś. Brytyjski?
Tato mi dziś powiedział, że słyszał kiedyś, że jego dziadek był również w straży pożarnej. Czy to możliwe, żeby takie stroje nosili wtedy... strażacy?

Pozdrowienia serdeczne,
K.
Ostatnio zmieniony sob 08 lut 2014, 12:59 przez Kułagowska_Katarzyna, łącznie zmieniany 1 raz.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj.

Pierwsze zdjęcie jest to mundur z okresu Carskiej Rosji, szabla dragonka, wysokie buty i ciemny mundur pasowałby mi pod policjanta lub strażnika o czym piszesz ale poddaje to pod dyskusje.

Drugie zdjęcie, jest to mundur polski bez wahania. Na czapce mamy przecież orła polskiego typu z czapek Legionistów. Ma na sobie kożuszek ułański w wykładanym kołnierzem i co ciekawe sznur strzelecki z dwoma chwastami, bardzo dobrego strzelca. Zdjecie datuje na lata 1919 - 1921. Pod czapką ma jakiś znak, ciężki do rozpoznania. Tego typu znakami oznaczano w Armii Polskiej we Francji kilka funkcji m.in. Lekarze, Dentyści, weterynarze... : http://www.1939.pl/uzbrojenie/polskie/mundur/index.html Stad też pewnie taki pomieszany mundur.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam
Bez wątpienia kapral WP z ok. 1919 r. i raczej piechoty. Też uważam że to bagnet z temblakiem. Natomiast sznur jest dość zagadkowy. Moim zdaniem do kieszeni podpięty jest chyba żandarmski gwizdek, ale to nie koniecznie musiał być żandarm.
Pozdrawiam, WZ
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

Witam,
cyt.: Drugie zdjęcie przedstawia mojego pradziadka (lata życia 1894-1942) kilka lat później, w zupełnie innym, równie ciekawym mundurze: http://imageshack.com/a/img33/6905/xibd.jpg

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, że to ta sama osoba co na wcześniejszym foto z wąsami? Moim zdaniem ten pan jest młodszy od poprzedniego, więc jak?

A co do munduru - przy najlepszych chęciach jakoś nie mogę dopatrzeć się tu polskich insygniów mundurowych, przychylam sie do stylu brytyjskiego, ale w tej materii nie zabieram głosu.

Pozdrawiam
WZ
slawek_krakow

Sympatyk

Re: Zagadka rodzinna - jakie to mundury?

Post autor: slawek_krakow »

Zawadzki_Wojciech pisze: Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, że to ta sama osoba co na wcześniejszym foto z wąsami? Moim zdaniem ten pan jest młodszy od poprzedniego, więc jak?

Pozdrawiam
WZ
Z wąsami jest prapradziadek, pradziadek to ten stojący po lewej. Przynajmniej ja to tak zrozumiałem.
Awatar użytkownika
Kułagowska_Katarzyna

Sympatyk

Na wstępie dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Już wyjaśniam. Na pierwszym zdjęciu jest mój pradziadek Julian (z lewej; ze strzelbą), matką Zofią, ojcem Piotrem (z wąsem i szablą) i siostrą Józefą. Na drugim zdjęciu to ten sam Julian, tylko kilka lat później.

Wychodzi na to, że skomplikowana sprawa z tymi mundurami. Szkoda, że na chwilę obecną nie wiem nic więcej...
Wiśniowiecki_Marek

Sympatyk

@matrix123
A co ma na patkach na kołnierzu? Nigdy czegoś takiego nie widziałem u legionistów?
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki
Awatar użytkownika
Kułagowska_Katarzyna

Sympatyk

matix123 pisze:Zdjęcie datuje na lata 1919 - 1921.
Data wydaje się zgadzać, na odwrocie fotografii widnieje dedykacja z datą 1921 r.
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
pierwsze zdjęcie - Pan w wąsem w mundurze carskim (ale jakiej straży nie określę ) w stopniu sierżanta w armii -jak brzmiałby odpowiednik w więziennictwie niestety nie wiem. Młodzieniec w mundurku uczniowskim , na czapce odnoszę wrażenie że jest symbol straży pożarnej : dwa skrzyżowane toporki strażackie. Może jakiś Kurs Pożarny? Tylko czemu ma strzelbę?
drugie zdjęcie- bardzo zagadkowe ; mundur niewątpliwie przerabiany (co było częste w pierwszych latach niepodległości) chyba z austro-węgierskiego , część na piersiach dopinana dodatkowo (jest w innym kolorze) , niestety nie widać naramienników przez ten futrzany kołnierz. Czapka w stylu angielskim - takie nosili komendanci w niektórych OSP . Trzy gwiazdki na patkach - komendant.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Racja, zgadza się może być to niewątpliwie komendant OSP. Kołnierz wygląda mi na to że jest on tylko przyłożony do zdjęcia. Pod orłem na czapce może być we wieńcu hełm strażacki i skrzyżowane toporki. A co do sznura to takie same sznury mają strażany na tym zdjęciu z 1938 roku : http://www.osp-bedkowice.eu/uploads/use ... 01_osp.jpg

Pozdrawiam.
Mateusz.
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”