"Dwory i majątki ziemskie w okolicach Łomży"
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Gissyng , Kraszewski
pozdrawiam Anka
pozdrawiam Anka
Ostatnio zmieniony sob 08 lut 2014, 18:18 przez Meduza, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jan.Ejzert

Meduza - Anka
Nazwisko Gissyng, ani inne zbliżone, nie występuje.
danisha - Danka
Szulc, Szultz i zbliżone nie występują w opracowaniu.
Mikołaj Tkaczyk
Kuczewski nie występuje.
Nazwisko Wierzbicki jest związane z majątkiem ziemskim Boguszyce w gm. Szczepankowo.
Ostatnim właścicielem majątku o pow. 120,38 ha był Michał Wierzbicki. Majątek rozparcelowano 31 stycznia 1945 r.
O Wierzbickich jest sporo, jeżeli interesują Cię szczegóły to mogę podać na priv.
Nazwisko Gissyng, ani inne zbliżone, nie występuje.
danisha - Danka
Szulc, Szultz i zbliżone nie występują w opracowaniu.
Mikołaj Tkaczyk
Kuczewski nie występuje.
Nazwisko Wierzbicki jest związane z majątkiem ziemskim Boguszyce w gm. Szczepankowo.
Ostatnim właścicielem majątku o pow. 120,38 ha był Michał Wierzbicki. Majątek rozparcelowano 31 stycznia 1945 r.
O Wierzbickich jest sporo, jeżeli interesują Cię szczegóły to mogę podać na priv.
Pozdrawiam,
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Czarek
-
Janina_Tomczyk

Proszę o odszukanie we wsi Kaczyna Adama Kaczyńskiego i Marianny z Podbielskich czy byli właścicielami majątku, gdyż ich córka Zofia poślubiła w 1842 r. Floriana Galskiego syna mego prapradziadka Jana Galskiego zamieszkałego we wsi Łosiowólka.
Ta rodzina Kaczyńskich jest umieszczona w drzewie genalogicznym Lecha i Jarosława Kaczyńskich i jest to dla mnie duża ciekawostka!
Pozdrawiam
Janina
Ta rodzina Kaczyńskich jest umieszczona w drzewie genalogicznym Lecha i Jarosława Kaczyńskich i jest to dla mnie duża ciekawostka!
Pozdrawiam
Janina
- Jan.Ejzert

- Jan.Ejzert

- Jan.Ejzert

O Kraszewskich jest niewiele.Meduza pisze:Bardzo dziękuje za sprawdzenie Gissyngów , proszę sprawdzić Kraszewskich
pozdrawiam Anka
w 1676 właścicielem wsi Jedwabne był Paweł Jedwabiński. Później właściciele Jedwabna często się zmieniali.
Po małżeństwie Doroty Jedwabińskiej z Feliksem Kraszewskim z Sieburczyna dobra przeszły w ręce Kraszewskich Herbu Jastrzębiec. W 1690 roku właścicielem jest już Stanisław Krajewski.
Pozdrawiam,
Czarek
Czarek
-
Janina_Tomczyk

Dziękuję serdecznie za informację.Jan.Ejzert pisze:Do Janina_Tomczyk
W publikacji nie występują takie miejscowości i nazwiska.
Nie spotkałem w powiecie łomżyńskim wsi Kaczyna??
W akcie ślubu Floriana i Zofii z Kaczyńskich Galskich zapisano jej pochodzenie: wieś Kaczyna Obwód Łomżyński Gubernia Augustowska, ale w Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego jest KACZYNEK pow.łomżyński, gmina i parafia Szumowo i prawdopodobnie to właśnie o Kaczynek chodziło a piszący akt ślubu zmienił nazwę, bo jak wiemy metryki pełne są błędów.
Pozdrawiam
Janina
- Jan.Ejzert

-
Janina_Tomczyk