Zagadka genealogiczna

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Zagadka genealogiczna

Post autor: dorocik133 »

Witam!
Mam do rozwiązania taką zagwozdkę, może ktoś mi pomoże bo na razie nie za bardzo wiem, jak to ugryźć.
W 1811 roku w Rawie Mazowieckiej zgłaszany jest zgon Ewy Kucikowicz, panny, mającej lat 25. Jest ona córką Andrzeja Kucikowicza i jego żony Agnieszki Ciołkowicz (ur. około 1753). Mam jej akt urodzenia z Jeżowa. Zgon zgłasza POCIOT, czyli mąż siostry matki, niejaki Stanisław Gołacki, urodzony około 1758 roku. Ale po zbadaniu dalszych akt okazuje się, że żoną pana Gołackiego nie jest pani z domu Ciołkowicz, tylko Katarzyna Malarowicz (urodzona około 1752). Jeżeli Stanisław Gołacki jest pociotem dla Ewy Kucikowicz, to obie panie – czyli Agnieszka Ciołkowicz i Katarzyna Malarowicz – winny być siostrami.
Moje założenia są dwa. Pierwsze to ,że są to dzieci z tej samej matki, która po śmierci męża wyszła powtórnie za mąż (Mam akta zgonu obydwu, ale o rodzicach nie jest tam wspomniane). Może też jedna z nich jest nieślubnym dzieckiem.

Ciekawostką jest fakt, że w tym samym czasie na terenie Rawy mieszka małżeństwo – niestety aktu ślubu brak – Andrzej Malarowicz (ur. około 1773) i Eleonora zd. Ciołkowicz (ur. około 1780). Urodzenie jednego z dzieci tej pary zgłasza STANISŁAW GOŁACKI, czyli ten pociot.

Może ktoś coś rozsądnego podpowie. Dodam, że nazwisko Ciołkowicz na terenie Rawy w latach 1809 do gdzieś 1820 jest bardzo popularne jako nazwisko rodowe matek. Tylko nie wiadomo, czy po tych samych rodzicach.

I jeszcze jedno – wszystkie pozostałe dzieci Andrzeja Kucikowicza i Agnieszki Ciołkowicz urodzone w Jeżowie zakładają rodziny na terenie tego właśnie miasta. Jedynie Ewa wyjeżdża na służbę do Rawy. Matka zostaje i umiera też w Jeżowie.
Ostatnio zmieniony ndz 09 lut 2014, 14:36 przez dorocik133, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Dorota
slawek_krakow

Sympatyk

Re: Zagadka genealogiczna

Post autor: slawek_krakow »

dorocik133 pisze:Witam!
PRACIOT, czyli mąż siostry matki
Jak dla mnie to mąż, ale raczej siostry babci, bądź siostry dziadka.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Sorki, mój błąd, już naprawiłam, pociot, a dokładnie jest napisane POCZIOTEK.

I jeszcze jedno, ja założyłam, że mąż ciotki (pociot), to mąż siostry matki. Ale siostra ojca chyba nie wchodzi w grę (nie pasuje mi rocznikowo)
Pozdrawiam

Dorota
slawek_krakow

Sympatyk

Pociot to zarówno mąż siostry matki jak i siostry ojca. Wg niektórych źródeł nawet bardziej siostry ojca, a ten drugi to naciot.

Tak w ogóle to skoro tam jest dokładnie napisane POCZIOTEK to dlaczego czytasz to POCIOT a nie POCIOTEK? Bo się pokolenia nie zgadzają?
To po pierwsze. Po drugie upewnij się, że to chodzi o relacje zgłaszający - zmarła. Miałem kilka przypadków w różnych parafiach, że zgłaszajacym był szwagier, czy brat stryjeczny a potem się okazywało, że i owszem ale jednego z rodziców a nie denata/denatki.
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Może przytoczę najważniejszą część aktu:
zmarła Ewa Kucikiewiczówna, lat 24 mająca, panna niezamężna, córka Jędrzeja i Agnieszki z Ciołkiewiczów, Kucikiewiczów małżonków, obywatelów miasta Jeżowa, będącą siostrzenicą oświadczającego Pocziotka (czyli Stanisława Gołackiego)
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,150664,13 akt 46 do wglądu

Nazwisko jest trochę przekręcone, bo powinno być Kucikowicz

Ja już sie pogubiłam - kim jest siostrzenica pociotka ?
Pozdrawiam

Dorota
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Witam,

Pociot to mąż ciotki.Pociot miał siostrę i jej córka jest siostrzenicą tego pociotka. :)

http://yakipl.republika.pl/images/rodzina3.gif

http://yakipl.republika.pl/images/rodzina4.gif

Pozdrawiam,
Monika
slawek_krakow

Sympatyk

MonikaMaru pisze:Witam,

Pociot to mąż ciotki.Pociot miał siostrę i jej córka jest siostrzenicą tego pociotka. :)

http://yakipl.republika.pl/images/rodzina3.gif

http://yakipl.republika.pl/images/rodzina4.gif

Pozdrawiam,
Monika

Bardzo sprytne tylko czyj to pociot? Bo na pewno nie da rady być pociotem względem własnej siostrzenicy.
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

[/quote]Bardzo sprytne tylko czyj to pociot? Bo na pewno nie da rady być pociotem względem własnej siostrzenicy.[/quote]

A pociotkiem względem własnej siostrzenicy? Na razie nie bardzo kumam. Najprawdopodobniej chodzi o rodzinę ojca zmarłej, a nie matki jak przypuszczałam.

Ojciec zmarłej miał na 100% brata, a ten 2 synów i 1 córkę
Pozdrawiam

Dorota
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

pociotek (język polski)[edytuj]

wymowa:
IPA: [pɔˈʨ̑ɔtɛk], AS: [poćotek], zjawiska fonetyczne: zmięk.
znaczenia:
rzeczownik, rodzaj męski
(1.1) pot. daleki krewny
(1.2) daw. brat cioteczny[1]
(1.3) daw. bratanek lub siostrzeniec męża lub żony[2]
rzeczownik, forma pochodna
(2.1) D. lm od: pociotka
odmiana:
(1.1–3) [ukryj]
przypadek liczba pojedyncza liczba mnoga
mianownik pociotek ci pociotkowie / te pociotki[3]
dopełniacz pociotka pociotków
celownik pociotkowi pociotkom
biernik pociotka pociotków
narzędnik pociotkiem pociotkami
miejscownik pociotku pociotkach
wołacz pociotku pociotki
przykłady:
(1.3) Mąż ciotki to dla ciebie pociot, ty zaś dla niego jesteś pociotkiem.
antonimy:
(1.3) pociot; stryjna, wujna
wyrazy pokrewne:
rzecz. ciocia f, ciotka f, ciota f, cioteczka f, ciotunia f, ciotuchna f, ciotczysko n
forma żeńska pociotka
przym. cioteczny, ciotczyny

Jeżeli zgłaszający jest pociotkiem, a zgłaszana jego siostrzenicą to może jest to brat cioteczny jej matki?
Jeżeli natomiast zgłaszający jest pociotem, a zgłaszana jego siostrzenicą to zapewne jako siostrzenica żony.
Co się tyczy różnych nazwisk rodowych matki zmarłej i żony pociota to tak jak piszesz mogły to być siostry przyrodnie, ale także cioteczne. W tamtych czasach rodzeństwo cioteczne czy stryjeczne zwano bratem, siostrą.
Inne pytanie to czy pan Gołacki miał jedną tylko żonę czy był żonaty kilkakroć bo to też może wiele tłumaczyć.
A co do pytania czy można być pociotem własnej siostrzenicy to sądzę, że bez problemu jeśli poślubi się szwagierkę swojej siostry czyli siostrę jej męża wtedy będąc rodzonym wujem dziecka staje się także pociotem czyli mężem ciotki rodzonej.
Dorotko muszę Ci napisać, że strasznie Cię lubię za te zagadki.
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Witam!
Jeżeli POCIOTEK to brat cioteczny, to już mi się zgadza. Agnieszka Ciołkowicz po mężu Kucikowicz ma m. in. córkę Ewę, której zgon zgłasza jej brat cioteczny, czyli Stanisław Gołacki, podający że jest on pociotkiem jego zmarłej siostrzenicy.
Wynika więc z tego (wg mojej układanki), że mama Agnieszki była z domu Gołacka i wyszła za mąż za Ciołkowicza. Natomiast brat mamy, czyli nieznany nam z imienia Gołacki ma syna Stanisława, który żeni się z Katarzyną Malarowicz. Pokoleniowo by sie zgadzało, bo Agnieszka to rok 1753, a jej brat cioteczny, Stanisław, 1758.

A ponieważ Ciołkowiczowie są blisko spokrewnieni z Gołackimi, a Gołacki ma żonę z domu Malarowicz, nic więc dziwnego, że jest też małżeństwo Malarowicz (1770) - Ciołkowicz (1780), czyli syn brata Katarzyny i córka brata Agnieszki.

I jeszcze jedno - ale na to już nie uzyskam potwierdzenia - najprawdopodobniej Ciołkowiczowie pochodzili z Rawy i tam też znalazł swoją żonę Andrzej Kucikowicz i sprowadził do Jeżowa. A potem dorosła już córka Ewa wyjechała za pracą w rodzinne strony matki i była tam służącą.
Pozdrawiam

Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”