Żołnierz Podoficer 5 Tłokskiego Ekwipaża-proszę o pomoc
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Ewa_Mordalska

Żołnierz Podoficer 5 Tłokskiego Ekwipaża-proszę o pomoc
W akcie ślubu z 1866r znalazłam dane o moim przodku;
"Teodorczyk Wojciech, kawaler lat 35, urodzony w Grabicy i tamże żołnierz Podoficer 5 TŁOKSKIEGO EKWIPAŻ nieograniczenie urlopowany".
Może ktoś wie jakiego wojska dotyczył 5 Tłokski ekwipaż?
Gdzie mogę szukać informacji na ten temat. Za wszelkie informacje bardzo dziękuję. Ewa. :(
"Teodorczyk Wojciech, kawaler lat 35, urodzony w Grabicy i tamże żołnierz Podoficer 5 TŁOKSKIEGO EKWIPAŻ nieograniczenie urlopowany".
Może ktoś wie jakiego wojska dotyczył 5 Tłokski ekwipaż?
Gdzie mogę szukać informacji na ten temat. Za wszelkie informacje bardzo dziękuję. Ewa. :(
- Cieśla_Jerzy

-
Ewa_Mordalska

Panie Jurku, bardzo dziękuję za zainteresowanie. W oryginale jest tak jak napisałam, gdyż akt ten pisany jest po polsku. Być może osoba która sporządzała ten akt napisała błędnie. W internecie nic szczególnego nie znalazłam. W Wielkopolsce jest miejscowość Tłokinia Wielka.
Słowo "EKWIPAŻ" napisano w akcie przez "rz". Jeśli Pan coś znajdzie, bedę wdzięczna. Pozdrawiam. Ewa.
Słowo "EKWIPAŻ" napisano w akcie przez "rz". Jeśli Pan coś znajdzie, bedę wdzięczna. Pozdrawiam. Ewa.
- Cieśla_Jerzy

Chyba wpasek ma rację. To 5-ый Ластовый экипаж - nie potrafię tego przetłumaczyć dosłownie, bo nie znalazłem w słownikach słowa Ластовый, natomiast экипаж to załoga. Czyli w wolnym przekładzie to byłby 5 oddział zabezpieczenia logistycznego okrętów wojennych. Oddziały te powstały w Rosji na początku XIX wieku i dysponowały małymi jednostkami pływającymi (łodzie, barki, pontony, statki), którymi dostarczały zaopatrzenie na okręty wojenne. Żołnierze tych oddziałów, w przeciwieństwie do załóg okrętów wojennych, mieli stopnie piechoty, a nie marynarki. Oddziały te stacjonowały w poszczególnych portach wojennych. Tyle znalazłem w internecie.

Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
-
Ewa_Mordalska

- Waldemar_Stankiewicz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
Ластовый экипаж - to mała portowa jednostka pływająca, o różnym przeznaczeniu, służące kapitanatom portów do obsługi stacjonujących jednostek wojennych, jak również do "posługi w portach", w tym transport materiałów, obsługa systemów i znaków nawigacyjnych itp. Jednostki te funkcjonowały w obrębie portów rosyjskich zlokalizowanych nad Bałtykiem i nad m. Czarnym aż do lat 60-ych XX w. Początkowo podlegały administracji floty, później administracji portowej. Powoływani do odbycia służby w tych jednostkach nie mieli stopni marynarskich a stopnie formacji lądowych.
Źródło: Энциклопедический словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона
Pozdrawiam, Waldemar
Źródło: Энциклопедический словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона
Pozdrawiam, Waldemar
-
Ewa_Mordalska