Czy ktoś płacił za kwerendę w Archiwum Historycznym Litwy?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Witam serdecznie,
Jako, że nie mam możliwości pojechać do Wilna aby dokonać osobistych poszukiwań aktu urodzenia mojego pradziadka Piotra Kulwiecia, chciałabym poprosić archiwum o kwerendę. Znam fond, w którym chciałabym zlecić poszukiwania i zakres postanowiłam ograniczyć do lat 1842-1846.
W grę wchodzi fond F1236 (Księgi metryczne guberni Suwalskiej -
Księgi kościoła we Władysławowie - obecnie Kudirkos Naumiestis). Znam rok urodzenia pradziadka i dane Jego rodziców.
Mając obycie w szukaniu akt sądzę, że nawet pracując wolno i z namaszczeniem poszukiwania nie powinny zająć więcej niż 2 godziny.
Nie mogę się zorientować jaki będzie koszt tych poszukiwań, bo w cenniku jest bardzo dużo różnych możliwości, ale nie sądzę żebym miała zbankrutować.
Znalazłam na stronie http://new.archyvai.lt/en/application-forms.html formularze, na których mam napisać wystąpienie - chyba zrobię to po rosyjsku, bo litewskiego nie znam a angielski jest mi dość odległy.
I teraz pytanie techniczne. Czy ktoś płacił przelewem z polskiego banku do banku Archiwum Historycznego - AB ,,Swedbank“?
Weszłam na stronę mojego banku i tam napisane, że aby dokonać przelewu SEPA w obrębie Unii to trzeba podać Bank, numer konta w standardzie IBAN oraz podać BIC banku, bo inaczej przelew będzie odrzucony.
Czy ktoś już wie jak szukać tych danych dotyczących rachunku Archiwum Historycznego w Wilnie?
Niestety nie umiem znaleźć tych danych na stronie Archiwum.
Z góry dziękuję za pomoc
Jako, że nie mam możliwości pojechać do Wilna aby dokonać osobistych poszukiwań aktu urodzenia mojego pradziadka Piotra Kulwiecia, chciałabym poprosić archiwum o kwerendę. Znam fond, w którym chciałabym zlecić poszukiwania i zakres postanowiłam ograniczyć do lat 1842-1846.
W grę wchodzi fond F1236 (Księgi metryczne guberni Suwalskiej -
Księgi kościoła we Władysławowie - obecnie Kudirkos Naumiestis). Znam rok urodzenia pradziadka i dane Jego rodziców.
Mając obycie w szukaniu akt sądzę, że nawet pracując wolno i z namaszczeniem poszukiwania nie powinny zająć więcej niż 2 godziny.
Nie mogę się zorientować jaki będzie koszt tych poszukiwań, bo w cenniku jest bardzo dużo różnych możliwości, ale nie sądzę żebym miała zbankrutować.
Znalazłam na stronie http://new.archyvai.lt/en/application-forms.html formularze, na których mam napisać wystąpienie - chyba zrobię to po rosyjsku, bo litewskiego nie znam a angielski jest mi dość odległy.
I teraz pytanie techniczne. Czy ktoś płacił przelewem z polskiego banku do banku Archiwum Historycznego - AB ,,Swedbank“?
Weszłam na stronę mojego banku i tam napisane, że aby dokonać przelewu SEPA w obrębie Unii to trzeba podać Bank, numer konta w standardzie IBAN oraz podać BIC banku, bo inaczej przelew będzie odrzucony.
Czy ktoś już wie jak szukać tych danych dotyczących rachunku Archiwum Historycznego w Wilnie?
Niestety nie umiem znaleźć tych danych na stronie Archiwum.
Z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
-
anna-grażyna

Małgorzato .
Akurat mam w miarę świeże doświadczenia .
Kilka miesięcy temu wystąpiłam do Archiwum z pismem
( za radą moich znajomych napisałam po polsku ) i otrzymałam odpowiedź ...... po polsku .
Niestety nie mogę od tego czasu wykroić "wolnego" żeby przeszukać
ten zespół osobiście chociaż byłam w Wilnie od czasu tego pisma kilkakrotnie .
Ze zleceniem kwerendy narazie zwlekam ponieważ początkowo sądziłam podobnie jak Ty ,
że w końcu nie zbankrutuję a teraz mam wątpliwości .
Treść odpowiedzi z archiwum wklejam niżej kursywą - może się przyda .
Odnośnie opłat to "tzw taryfy" mają się ... jak pięść do nosa.
Niezależnie od powyżej wspomnianego pisma wystąpiłam o skan aktu ur . mojego dziadka -
podałam datę dzienną ! parafię a nawet dane rodziców .
Dość szybko otrzymałam rachunek ale prowizja mojego banku i te standardy
wkurzyły mnie -
postanowiłam odwlec płatność i zapłacić w Swedbanku w Wilnie .
Tak zrobiłam i w ciągu 3 dni akt otrzymałam.Koszt to 60 litów.
W świetle powyższego Twoje wyliczenia czasu pracy są chyba zbyt .... optymistyczne .
Anna Grażyna
LVIA istorijos.archyvas@lvia.lt
do mnie
Szanowna Pani,
W opowiedzi na Pani pismo z dn. 27 października br. w części dotyczącej urzędników gubernii suwalskiej informuję, że w posiadaniu Litewskiego Państwowego Archiwum Historycznego znajduje się cały szereg zespołów różnych urzędów gubernii suwalskiej, w tym obszerny zespół Zarządu Gubernialnego.
Odszukanie dokumentów wymaga przeprowadzania kwerendy. Koszt kwerendy wynosi 15 Lt za godzinę. W ziązku z tym, że przodkowie Pani pracowali nie tylko w zarządzie gubernialnym, ale też w innych urzędach, kwerenda może być czasochłonna ze względu na konieczność przejrzania kilku różnych zespołów.
Istnieje też możliwość samodzielnego poszukiwania interesujących dokumentów w czytelni archiwum w Wilnie, przy ulicy Gerosios Vilties 10. Czytelnia jest czynna w I-IV 8:30-16:30, V 8:30-15:00, w dwa ostatnie dni robocze każdego miesiąca – nieczynna. Korzystać z czytelni można nieodpłatnie.
Z poważaniem,
( nie wiem czy mogę wkleić z nazwiskiem ale mogę posłac na priv )
Kierownik Oddziału
Przechowywania i Ewidencji Akt
Akurat mam w miarę świeże doświadczenia .
Kilka miesięcy temu wystąpiłam do Archiwum z pismem
( za radą moich znajomych napisałam po polsku ) i otrzymałam odpowiedź ...... po polsku .
Niestety nie mogę od tego czasu wykroić "wolnego" żeby przeszukać
ten zespół osobiście chociaż byłam w Wilnie od czasu tego pisma kilkakrotnie .
Ze zleceniem kwerendy narazie zwlekam ponieważ początkowo sądziłam podobnie jak Ty ,
że w końcu nie zbankrutuję a teraz mam wątpliwości .
Treść odpowiedzi z archiwum wklejam niżej kursywą - może się przyda .
Odnośnie opłat to "tzw taryfy" mają się ... jak pięść do nosa.
Niezależnie od powyżej wspomnianego pisma wystąpiłam o skan aktu ur . mojego dziadka -
podałam datę dzienną ! parafię a nawet dane rodziców .
Dość szybko otrzymałam rachunek ale prowizja mojego banku i te standardy
Tak zrobiłam i w ciągu 3 dni akt otrzymałam.Koszt to 60 litów.
W świetle powyższego Twoje wyliczenia czasu pracy są chyba zbyt .... optymistyczne .
Anna Grażyna
LVIA istorijos.archyvas@lvia.lt
do mnie
Szanowna Pani,
W opowiedzi na Pani pismo z dn. 27 października br. w części dotyczącej urzędników gubernii suwalskiej informuję, że w posiadaniu Litewskiego Państwowego Archiwum Historycznego znajduje się cały szereg zespołów różnych urzędów gubernii suwalskiej, w tym obszerny zespół Zarządu Gubernialnego.
Odszukanie dokumentów wymaga przeprowadzania kwerendy. Koszt kwerendy wynosi 15 Lt za godzinę. W ziązku z tym, że przodkowie Pani pracowali nie tylko w zarządzie gubernialnym, ale też w innych urzędach, kwerenda może być czasochłonna ze względu na konieczność przejrzania kilku różnych zespołów.
Istnieje też możliwość samodzielnego poszukiwania interesujących dokumentów w czytelni archiwum w Wilnie, przy ulicy Gerosios Vilties 10. Czytelnia jest czynna w I-IV 8:30-16:30, V 8:30-15:00, w dwa ostatnie dni robocze każdego miesiąca – nieczynna. Korzystać z czytelni można nieodpłatnie.
Z poważaniem,
( nie wiem czy mogę wkleić z nazwiskiem ale mogę posłac na priv )
Kierownik Oddziału
Przechowywania i Ewidencji Akt
Ostatnio zmieniony pn 10 lut 2014, 17:51 przez anna-grażyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj, mysle,ze musisz skontaktowac sie z nasza ambasada w Wilnie oni napewno znaja numery kont.
www.wilno.msz.gov.pl
Serdecznie pozdrawiam
Maria Gierlach
www.wilno.msz.gov.pl
Serdecznie pozdrawiam
Maria Gierlach
- Małgorzata_Kulwieć

Dziękuję za pomoc.
Z ambasadą spróbuje się ewentualnie porozumieć, może pomogą.
A jeśli chodzi o koszt kwerendy, to zapewne Twoja była o wiele bardziej skomplikowana. U mnie wchodzi w grę przeszukanie jedynie metryk urodzenia, więc mam nadzieje, że będzie mniej pracochłonne.
Język rosyjski podania wymyśliłam sama, choć przekonana nie byłam. Ale tak naprawdę nie chciałabym być ... "nieelegancka", a każdy z języków poza angielskim wydawał mi się mało dyplomatycznym. A po angielsku to nasadzę tyle "byków", że nie wiem czy archiwum zrozumie o co mi chodzi.
Może masz rację, po polsku lepiej się wysłowię.
Mogłabyś mi na priva wysłać namiary na tego Kierownika to od razu na niego zaadresuję?
Zobaczymy jaki mi przyślą rachunek i wtedy zdecyduję co dalej. Ale i tak do Wilna nie pojadę, a zlecenie komuś prywatnie będzie o wiele droższe.
Z ambasadą spróbuje się ewentualnie porozumieć, może pomogą.
Jak popatrzyłam na możliwość zapłaty w systemie SEPA to koszt jest niewielki - 5 zł. Inne przelewy są rzeczywiście b.drogie.anna-grażyna pisze:.
Dość szybko otrzymałam rachunek ale prowizja mojego banku i te standardywkurzyły mnie -
Tak zrobiłam i w ciągu 3 dni akt otrzymałam.Koszt to 60 litów.![]()
W świetle powyższego Twoje wyliczenia czasu pracy są chyba zbyt .... optymistyczne .![]()
A jeśli chodzi o koszt kwerendy, to zapewne Twoja była o wiele bardziej skomplikowana. U mnie wchodzi w grę przeszukanie jedynie metryk urodzenia, więc mam nadzieje, że będzie mniej pracochłonne.
Język rosyjski podania wymyśliłam sama, choć przekonana nie byłam. Ale tak naprawdę nie chciałabym być ... "nieelegancka", a każdy z języków poza angielskim wydawał mi się mało dyplomatycznym. A po angielsku to nasadzę tyle "byków", że nie wiem czy archiwum zrozumie o co mi chodzi.
Może masz rację, po polsku lepiej się wysłowię.
Mogłabyś mi na priva wysłać namiary na tego Kierownika to od razu na niego zaadresuję?
Zobaczymy jaki mi przyślą rachunek i wtedy zdecyduję co dalej. Ale i tak do Wilna nie pojadę, a zlecenie komuś prywatnie będzie o wiele droższe.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
- Małgorzata_Kulwieć

Do Unii należą to może i konto mają.rurb68 pisze:
nie sądzę aby litewskie urzędy miały konta eurowe (chyba, że się mylę).
Robert
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 10 times
Maja, maja ......
Tutaj jest wyszukiwarka dla IBAN i BIC
http://marcineczek.pl/swift/
Mnie wyszlo:
BIC - HABALT22XXX i tak dalej .........
! wpisac Vilnius - nie Wilno.
Rozumie, ze chodzi o to archiwum:
http://www.archyvai.lt/lt/lvia_naujienos.html
z tym kontem czyli IBAN: AB "Swedbank" atsiskaitomoji sąskaita LT837300010002457221
Grazyna
Tutaj jest wyszukiwarka dla IBAN i BIC
http://marcineczek.pl/swift/
Mnie wyszlo:
BIC - HABALT22XXX i tak dalej .........
! wpisac Vilnius - nie Wilno.
Rozumie, ze chodzi o to archiwum:
http://www.archyvai.lt/lt/lvia_naujienos.html
z tym kontem czyli IBAN: AB "Swedbank" atsiskaitomoji sąskaita LT837300010002457221
Grazyna
Na Litwie obowiązują lity a nie euro. Jeśli konto jest prowadzone w litach wtedy bank odbiorcy może pobrać dodatkową prowizję za przewalutowanie (raczej przelewu nie wróci).
Aby można było wysłać przelew SEPA bank odbiorcy musi obsługiwać ten system.
Oczywiście SWIFT-em da się wysłać wszędzie, ale to kosztuje.
Robert
Aby można było wysłać przelew SEPA bank odbiorcy musi obsługiwać ten system.
Oczywiście SWIFT-em da się wysłać wszędzie, ale to kosztuje.
Robert
- Małgorzata_Kulwieć

Na stronie Archiwum podano dwa konta pisząc iż jedno jest dla wpłat w Litach a drugie dla "waluty"
AB ,,Swedbank“
LT837300010002457221 (litais)
LT617300010035324224 (valiuta)
To może to drugie obsługuje SEPA? Na stronie mojego banku podano iż AB ,,Swedbank“ na Litwie obsługuje przelewy SEPA i tak jak Anna Grażyna napisała BIC - HABALT22XXX . Tylko ja nie za bardzo wiem jak to działa. Myślałam, że to konto powinno sie po LT zaczynać od 22, a to na stroni po LT ma 61, więc może to nie to konto?
AB ,,Swedbank“
LT837300010002457221 (litais)
LT617300010035324224 (valiuta)
To może to drugie obsługuje SEPA? Na stronie mojego banku podano iż AB ,,Swedbank“ na Litwie obsługuje przelewy SEPA i tak jak Anna Grażyna napisała BIC - HABALT22XXX . Tylko ja nie za bardzo wiem jak to działa. Myślałam, że to konto powinno sie po LT zaczynać od 22, a to na stroni po LT ma 61, więc może to nie to konto?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
- Małgorzata_Kulwieć

rurb68 pisze:Małgosiu,
Kod banku BIC (adres SWIFT) to HABALT22XXX a dalej to numer konta - po oznaczeniu kraju LT dwie kolejne cyfry to cyfry kontrolne zależne od pozostałych cyfr w rachunku (tak samo jest z polskimi numerami kont). Jeśli bank jest w SEPA to przelew jest tak prosty jak krajowy.
Robert
O rety! Chyba trochę tępa jestem.
Czy to znaczy, że w okienko BIC mam wpisać - HABALT22XXX (z tymi XXX ?)
a w okienko numer konta - LT617300010035324224 (czy opuscić to LT ?)
czy jakos inaczej????
Myślałam, że jestem w miarę inteligentna, ale wychodzi całkiem odwrotnie.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
-
anna-grażyna

O ! - dzięki za informacjęliberctz pisze: .... dokumenty z Archiwum Historycznego dotyczące okręgu suwalskiego były w tamtym roku skanowane i scany przekazane do Archiwum w Suwałkach.
Nie jestem na bieżąco ponieważ ostatnio koncentruję na poszukiwaniach w rosyjskich archiwach .
Anna Grażyna
Ja za ok.140 skanów + 4 godz. kwerendy x 15 Lt = 277 Lt = 80 Euro + 20 Euro - opłaty bankowe i pocztowe, zapłaciłem 100 Euro.
Lithuanian State Historical Archives
Gerosios Vilties str.10, 03134 Vilnius, Lithuania
IBAN LT 61 7300 0100 3532 4224
Swedbank AB, BIC - HABALT22
Konstitucijos pr. 20A, 03502 Vilnius, Lithuania
Bank korspondent: Kredyt Bank S.A., Warszawa, SWIFT KRDB PL PW.
Robert
Lithuanian State Historical Archives
Gerosios Vilties str.10, 03134 Vilnius, Lithuania
IBAN LT 61 7300 0100 3532 4224
Swedbank AB, BIC - HABALT22
Konstitucijos pr. 20A, 03502 Vilnius, Lithuania
Bank korspondent: Kredyt Bank S.A., Warszawa, SWIFT KRDB PL PW.
Robert
Ostatnio zmieniony sob 22 lut 2014, 22:07 przez rokoko, łącznie zmieniany 1 raz.